Avioerodokumentin ohjaaja: Entiset kumppanit saattavat muistaa suhteen ratkaisevat hetket aivan toisin

Avioeroista dokumentin ohjanneen Mia Halmeen mielestä eronneiden vanhempien kannattaisi käsitellä eroon liittyviä asioita lastensa kanssa.

Avio- ja avoero
Ylen aamu-tv: Elämä avioeron jälkeen
Ylen aamu-tv: Elämä avioeron jälkeen

Elokuvateattereihin tulee tällä viikolla avioeroista kertova dokumentti Joka toinen pari, joka seuraa kolmen parin eroa ja eron jälkeistä elämää.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Joka toisen parin ohjaaja Mia Halme kertoi kiinnostuneensa avioerosta ilmiönä, koska lähes puolet pareista eroaa.

– Itse tulin sellaiseen ruuhkavuosivaiheeseen, jossa se alkoi näkyä koko tuttavapiirissä. Minua kiinnosti se, miten ihmiset puhuivat eroista, Halme sanoi.

Eron osapuolten näkemykset poikkeavat usein toisistaan

Keskustelussa mukana olleen eroasiantuntijan Marianna Stolbowin mukaan lintuperspektiivistä katsottuna ero on tarina siitä, että toinen aikuisista ei koe tulevansa rakastetuksi, halutuksi ja arvostetuksi toivomallaan tavalla.

Stolbowin mukaan lähempää katsottuna osapuolten kertomukset erosta voivat olla aivan erilaisia.

Ohjaaja Mia Halme sanoi, että entiset kumppanit saattavat muistaa suhteen ratkaisevat hetket aivan eri tavoin. Osapuolet saattavat muistaa toisin esimerkiksi sen, kumpi lähti suhteesta.

– Se mielestäni inhimillistää niitä eroja. Tulee lämmin olo ihmistä kohtaan, että ei ole mitään objektiivista totuutta, jonka me voisimme kokea, Halme sanoi.

Erosta pitäisi puhua lasten kanssa

Eroasiantuntija Marianna Stolbowin mielestä _Joka toinen pari _ on aiheestaan huolimatta valoisa dokumentti.

Hänen mukaansa dokumentissa oli se tärkeä pointti, että toisiaan loukanneet vanhemmat pystyivät silti puhumaan hienosti lastensa asioista.

Halme ja Stolbow arvioivat, että vanhempien ero vaikuttaa lapsiin pitkällä aikavälillä. Halmeen mukaan eron aiheuttamat tunteet saattavat aktivoitua vasta sitten, kun lapsi itse ryhtyy parisuhteisiin tai saa omia lapsia.

Ohjaaja Mia Halme suositteli, että eroon liittyviä asioita kannattaisi käsitellä lasten kanssa, koska asiasta puhumisella voi olla myös myönteinen vaikutus.

Halmeen mukaan ero on niin iso kriisi, että se pakottaa laajentamaan perspektiiviä rakkauteen. Hänen mukaanssa hyvässä tapauksessa eronnut voi kokea seuraavaa kumppaniaan kohtaan uudenlaista rakkautta.