Länsimaiset ulkonäköpaineet uuvuttavat – Tutkija: "Se voi johtaa traagisiin kokemuksiin"

Kauneusbisnes hyödyntää ihmisten vikoja. Tutkijan mukaan korjailtujen vartaloiden ja meikattujen kasvojen rinnalle on syntynyt myös vastarintana luonnollisuus.

Ulkonäköpaineet
Keinoripsiä asennetaan.
Yle

Markkinoilta ja sosiaalisesta mediasta tulevat kauneusihanteet vaikuttavat merkittävästi ulkonäköpaineiden syntyyn. Kauneutta ja kehon muokkausta tutkinut Itä-Suomen yliopistonlehtori ja kulttuuriantropologi Taina Kinnunen kertoo, ettei täydellisyyden tavoittelu pääty koskaan.

Yle Uutiset kertoi aikaisemmin 25-vuotiaasta naisesta, joka päätyi kauneusleikkaukseen itsevarmuuden romahtamisen myötä. Paineita aiheutti muun muassa sosiaalisesta mediasta tuleva viesti.

Tutkijat ovat puhuneet länsimaisesta uuvuttavasta ulkonäköpaineesta, joka tuottaa anoreksian kaltaisia ilmiöitä.

– Meillä on ideaali, että aina pitäisi tulla paremmaksi ja kauniimmaksi. Meille opetetaan pysähtymisen kammoa, Taina Kinnunen sanoo.

Kauneus- ja fitness-alan lehdissä tätä osataan hyödyntää. Markkinoinnin viesti on se, että voisi olla vielä hoikempi. Ulkonäköön keskittyvä teollisuus myy vikoja. Esimerkiksi iho on aina liian kuiva, kalpea, pinnalta epätasainen tai väsyneen näköinen.

– Se voi johtaa traagisiin kokemuksiin. Vaikka koetaan, että on kuvankaunis, niin ei olla koskaan tyytyväisiä. Kauneuskirurgia täyttää tätä tosi taitavasti.

Vanhuus kauhistuttaa

Kulttuuriseen ajatteluun kuuluu, että vanhuuden merkit rinnastetaan sairauteen, joka vaatii lääketieteellistä puuttumista asiaan.

– Meillä on tietynlaista nuoruuden ihannointia ja ikärasismia, mikä näkyy esimerkiksi työpaikan haussa tai muilla sosiaalisilla areenoilla.

Ihanne nuoruudesta ulottuu Kinnusen mukaan yli eläkeiän.

Silti saadaan tyydytys siitä, että muut hyväksyvät ja pystytään voittamaan kilpailija parin haussa tai missä vaan

Taina Kinnunen

– Näin ei ole aina ollut.

Ihminen on laumaeläin. Edustava ulkonäkö tuo Kinnusen mukaan tyydytystä. On tärkeää, mitä muut ajattelevat, vaikka puhutaan yksilökeskeisyydestä ja yksilön valinnasta.

– Silti saadaan tyydytys siitä, että muut hyväksyvät ja pystytään voittamaan kilpailija parin haussa tai missä vaan.

Järki ei auta

Kinnunen kertoo haastatelleensa lukuisia viehättäviä nuoria naisia, ja sille on vaikea löytää selitystä, miksi he eivät ole tyytyväisiä itseensä. Kinnunen muistaa naisen, joka oli käynyt rintojensuurennuksessa, rasvaimuissa ja huulien täytöissä. Naisella oli ollut murrosiästä asti jonkinlainen syömishäiriö.

– Hän sanoi, että aina voisi olla rasvattomampi, voisi olla isommat rinnat ja täyteläisempi suu. Miksi he ovat ajautuneet loppumattomaan itsensä piiskaamiseen?

Kinnusen mukaan ulkonäköpaineista kärsivät nuoret aikuiset pystyvät sanallistamaan ja järkitasolla pohtimaan sitä, onko kauneuden tavoittelu mennyt överiksi.

– Se ei mene kokemuksen tasolle.

Synnyttää vastarintaa

Kinnunen tietää naisia, jotka ovat jättäytyneet tietoisesti pois sosiaalisesta mediasta, koska kokivat siitä negatiivisia vaikutuksia.

– Väline antaa mahdollisuuden myös toisin tekemiseen.

Kinnusen mukaan kauneuden tavoittelu on tuottanut myös toisenlaisen vastailmiön - luonnollisuuden. Monenlaiset ihanteet elävät rinta rinnan.

– On tullut paljon leikittelyä sillä, että tällaiselta näytän ilman meikkiä.

Esimerkiksi omissa opiskelijoissa on yleistynyt muoti, ettei käytetä meikkiä ollenkaan tai värjätä tukkaa

Taina Kinnunen

Luomu ja joku muukin kuin kaupallisen ulkonäköihanteeseen perustuva elämäntapa on muotia.

– On toisaalta cool myös olla naturel. Esimerkiksi omissa opiskelijoissa on yleistynyt muoti, ettei käytetä meikkiä ollenkaan tai värjätä tukkaa. Ihmiset sekoittelevat näitä monella tavalla.