Kuopion kaupungintalon kello huolletaan – palaa paikoilleen ennen vappua

Kaupungintalon kellon alkuperäinen, mekaaninen rattaisto on kadoksissa ja esimerkiksi historioitsijat kaipaisivat tietoa sen olinpaikasta.

Kuopio
Kuopion kaupungintalon kello on huollossa.
Sakari Partanen / Yle

Kuopion kaupungintalon kello on parhaillaan huollossa. Kuopion Tilakeskuksen talotekniikka-asiantuntija Mikko Moilasen mukaan kello jumitti jo viime vuonna, jolloin siihen tehtiin pikahuolto. Nyt kellon mekaaninen koneisto huolletaan ja koneistoa pyörittävä sähkömoottori uusitaan.

Moilasen mukaan kello on huollossa ainakin tämän viikon ja entistä ehompi aikarauta palaa takaisin paikalleen viimeistään viikon päästä perjantaina 28. huhtikuuta.

Työstä vastaavan kelloseppä Santtu Kantelinen, jonka mukaan kello tosiaan kaipaa kunnon huoltoa.

– Pestään rattaisto, tarkistetaan laakerit, kasataan puhtaana kasaan ja laitetaan uudet rasvat sisään. Huomasimme lisäksi, että kellotaulun tarroilla kiinni olevat numerot ovat ruvenneet kupruilemaan auringossa ja tippuvat kohta pois, niin uudistetaan nekin samalla. Myös lyöntikoneisto tarkistetaan, Kantelinen luettelee.

Kellohistorioitsija Veikko Ahoniemen selvityksen mukaan Kuopion kaupungintalon 1900-luvulla asennettu mekaaninen kello vaihdettiin sähköiseen vuonna 1951 ja se uusittiin vuonna 1975. Alkuperäinen mekaaninen rattaisto on hukassa, ja Kantelisen mukaan ainakin kellosepät ja historioitsijat kaipaisivat tietoa siitä, missä se voisi olla.

– Jos jollakulla vain olisi tietoa, missä se majailee, niin vinkit otettaisiin mielihyvin vastaan. Alkuperäiskoneisto voitaisiin sitten vaikka laittaa pleksin taakse kaupungintalolle esille, Kantelinen ehdottaa.