Suomensomalialainen Mogadishun kaupunginjohtaja: Tämä on vielä turvaton kaupunki paluumuuttajille

Mogadishun asukkaiden mukaan Suomen maahanmuuttovirasto on väärässä, kun se arvioi, että Somalian pääkaupunki on turvallinen turvapaikanhakijoille. Ylen toimittaja tutustui Mogadishuun aseistettujen vartijoiden saattamana.

Somalia
kiväärimies ja tori
Mogadishun toreille on myös isketty. Siitä huolimatta Mogadishun keskustassa on vilkasta päiväsaikaan.Antti Kuronen / Yle

Siinä se seisoo, Il Teatro Nazionale, Somalian kansallisooppera.

Italian siirtomaapäivistä muistuttavat kirjaimet tarrautuvat kuin ihmeen kaupalla rakennukseen. On vaikea kuvitella, että tämä aikoinaan oli kulttuurin keidas Mogadishussa.

Vielä 1980-luvulla tänne tultiin nauttimaan aarioista. Nyt rakennus on suurelta osin romahtanut, kuten lähistön muutkin vanhat kerrostalot.

Pari viikkoa sitten, tässä räjähti massiivinen autopommi. Yksi monista.

Somalian kansallisoopperan rakennus on Kiinan lahjoittama 1960-luvulla. Italiankielinen nimi muistuttaa Italian siirtomaapäivistä.
Somalian kansallisoopperan rakennus on Kiinan 1960-luvulla lahjoittama. Italiankielinen nimi muistuttaa Italian siirtomaapäivistä.Antti Kuronen / Yle

Takapihalla pikkupojat potkivat innokkaasti rikkinäistä palloa keskipäivän helteessä. Kojuissa myydään hedelmiä.

Yhtäkkiä kajahtaa sarja laukauksia. Kaikki pysähtyy, lapset haihtuvat viereiseen rappukäytävään, ihmiset pälyilevät ympäriinsä: Onko tämä tulitaistelu, terrori-isku?

Ei, poliisi vain ampuu varoituslaukauksia. Liikenneympyrässä auto on vitkutellut poliisin komennoista huolimatta.

Sekunnin murto-osan jälkeen kaikki jatkuu ennallaan.

pojat pelaavat jalkapalloa pihalla
Mogadishun keskustan vanhat rakennukset ovat pahasti vaurioituneet 1990-luvun sisällissodan ja sitä seuranneen kaaoksen jäljiltä.Antti Kuronen / Yle

Yksi Mogadishun keskustan lukuisista tarkastuspisteistä sijaitsee tässä kansallisoopperan edustalla. Lähistön tärkeät hallintorakennukset ja presidentinlinna Villa Somalia ovat alituisesti ääri-islamilaisen terroristijärjestö al-Shabaabin tähtäimessä.

Oopperan risteyksessä vilisee aseistettuja poliiseja, sotilaita ja yksityisiä vartijoita.

Koko Mogadishun keskusta muistuttaa sota-aluetta

Pelkästään minua on vartioimassa neljä rynnäkkökiväärein varustettua sotilaspoliisia.

Räjähdyksessä romahtaneen suuren mainoskyltin vieressä Amaal myy vaatteita. Tässä hän istui myös pari viikkoa sitten.

Markkinapaikka Mogadishussa.
Mogadishun toreille on myös isketty. Siitä huolimatta Mogadishun keskustassa on vilkasta päiväsaikaan.Antti Kuronen / Yle

– Näin auton, sitten se räjähti. Sen jälkeen en muista paljoakaan. Kuolleita ja haavoittuneita oli kaikkialla. Se oli kauheaa. Kohtalomme on jumalan käsissä, minkäs teet, toteaa Amaal.

Normaaliin pyritään palaamaan nopeasti iskun jälkeen

Seuraavana aamuna Mogadishun keskustassa räjähtää jälleen. Itsemurhapommittaja tuhoaa kahvilan, kahdeksan kuolee.

Mennessämme iskupaikalle puntaroin Suomen maahanmuuttoviraston arviota, jonka mukaan Mogadishu on riittävän turvallinen, jotta sinne voidaan palauttaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

Kahvilarakennuksen seinässä ammottaa suuri aukko. Tässä kahvittelijat ilmeisesti istuivat pommin räjähtäessä.

Aamupäivän pommi-iskun jäljet ovat iltapäivällä jo pyyhitty pois. Kahdeksan ihmistä kuoli tässä kahvilassa itsemurhaiskussa.
Aamupäivän pommi-iskun jäljet ovat iltapäivällä jo pyyhitty pois. Kahdeksan ihmistä kuoli tässä kahvilassa itsemurhaiskussa.Antti Kuronen / Yle

Viisi tuntia iskun jälkeen katu on jo lakaistu puhtaaksi, ohikulkijat kurkkivat entisen kahvilaan uumeniin. Pylväässä mies yrittää parsia kokoon sähkölinjoja.

Näin toimitaan kaikkialla, missä pommi-iskut ovat arkipäivää. Pelolle ei saa antaa tilaa, jäljet on putsattava heti pois.

Suomensomalialainen vastaa puhtaanapidosta

Yhdessä Mogadishun kansainvälisistä hotelleista tapaan miehen, joka vastaa katujen siivoamisesta. Hän on yksi Mogadishun kaupunginjohtajista ja puhuu sujuvasti suomea.

– Vastaan puhtaanapidosta ja jätehuollosta koko Mogadishussa. Osastomme korjaa pommi-iskujen jäljet. Viime viikkoina niitä on ollut kolme pelkästään yhdellä pääkaduista.

Abdi Aziz Godah on monen muun suomensomalilaisen tapaan tullut jälleenrakentamaan Somaliaa pitkän sisällissodan ja kaaoksen jäljiltä.

Suomensomalialainen Abdi Aziz Godah on yksi Mogadishun kaupunginjohtajista. Hän vastaa mm. kaupungin puhtaanapidosta ja jätehuollosta.
Suomensomalialainen Abdi Aziz Godah on yksi Mogadishun kaupunginjohtajista. Hän vastaa mm. kaupungin puhtaanapidosta ja jätehuollosta.Antti Kuronen / Yle

Vuonna 1990 Somalia ajautui tuhoisaan sisällissotaan, jonka jälkeen maassa ei ollut hallitusta pariinkymmeneen vuoteen. Viimeisten viiden vuoden aikana on tehty aimo harppauksia.

– Tämä on aatteellista työtä, emme saa juurikaan palkkaa. Haluamme jälleenrakentaa ja auttaa, jotta tämä tulevaisuudessa olisi turvallinen kaupunki.

"Somalia ja Mogadishu eivät ole riittävän turvallisia"

Godah kertoo asuneensa Mogadishussa jo neljä vuotta. Sinä aikana turvallisuustilanne on parantunut, koska al-Shabaab on ajettu kaupungista. Silti järjestö pystyy iskemään kaupungissa.

– Kaikki, jotka tulevat tänne töihin, ottavat tietoisen riskin.

katu suljettu puomilla
Turvajärjestelyt ovat tiukat Mogadishun kansainvälisissä hotelleissa. Tämänkin hotellin edustalla on räjähtänyt useampi autopommi.Antti Kuronen / Yle

Lapsia tai perheitä Godah ei toisi turvallisuussyistä Somaliaan. Kysyn maahanmuuttoviraston linjauksesta, jonka mukaan Mogadishu on turvallinen turvapaikanhakijoille.

– Maahanmuuttovirastossahan on monta johtajaa. Kutsun heidät tänne. Tulen heitä vastaan lentokentälle, ja voimme tehdä kävelyretken Mogadishussa. Sen jälkeen he voivat arvioida, onko Mogadishu turvallinen vai ei.

– Minun mielestäni Somalia ja Mogadishu eivät ole riittävän turvallisia paikkoja lapsille ja perheille. Kehitystä on tapahtunut, mutta emme ole siinä vaiheessa vielä, sanoo Godah.

Keskustan ulkopuolella turvamiehiä tarvitaan lisää

Jatkan Mogadishun keskustan ulkopuolelle. Neljän sijasta minulla on oltava kahdeksan vartijaa.

Yhdellä on oltava rynnäkkökiväärin sijasta konekivääri. Minulle on varattu luodinkestävä auto.

Päällystetyt kadut muuttuvat kuoppaisiksi traktoripoluiksi jättäessämme ydinkeskustan.

Sotilas Mogadishussa.
Yleensä ulkomaalaiset kulkevat Mogadishussa lava-autoilla. Aseistettuja vartijoita on ainakin neljä autoa kohden. Vartijat istuvat lavalla.Antti Kuronen / Yle

Ihmisiä on liikkeellä, kuten myös vuohia ja jokunen kameli. Kolmipyöräiset tuk-tukit, skootteririksat, luovivat kuopppien lomassa. Tämännäköistä on monissa Afrikan maissa.

Silti suuri osa Somaliaa on ulkomaalaisen tavoittamattomissa. Mogadishusta ei tarvitse kulkea kuin joitain kymmeniä kilometrejä, kun jo siirrytään terroristijärjestö al-Shabaabin hallitsemille alueille. Siellä on terrorijärjestön tarkastuspisteet ja lait.

Ruoan hinta karkaa köyhien ulottumattomiin

Piipahdan yhdellä Mogadishun markkinoista. Keskustan kupeessa sijaitsevalta torilta saa kaikkea hedelmistä koruihin.

Puolitoista kuukautta sitten 39 ihmistä kuoli pommin räjähtäessä vilkkaalla torilla Mogadishussa. Täälläkin on vilkasta: tuk-tukit, aasit, kamelit ja kottikärryt kilpailevat tilasta kojujen välissä.

Pommi-iskuja vastaan on vaikea suojautua vilkkaalla torialueella.

Rahanvaihtaja harmittelee etteivät paikalliset shillingit tahdo enää käydä kaupaksi, koska ihmiset maksavat joko kännykällä tai dollareilla.

rahanvaihtopöytiä torilla
Somaliassa on oma valuutta, mutta sen arvo on hyvin heikko. Suurin osa ostoksista maksetaan kännykällä tai dollareilla.Antti Kuronen / Yle

– En pelkää turvallisuuteni puolesta. Lähden töihin aamuviideltä ja palaan kotiin seitsemältä illalla.

Suurempi huoli monille on ruoan hinta.

Somaliassa kolmen vuoden sadot ovat epäonnistuneet sateen puutteessa. Se on nostanut elintarvikkeiden hintoja yhdessä maailman köyhimmistä maista.

Nyt Somaliaa uhkaa vakava nälänhätä.

Kuivuus riivaa koko maata. Vuonna 2011 edellisen kuivuuskriisin aikana jopa 260 000 ihmistä kuoli. Silloin tosin al-Shabaab oli vahvempi ja häiritsi avustustyötä.

meloneita, kookospähkinöitä, perunoit myytävänä torilla
Mogadishussa on saatavilla hedelmiä, vaikka Somaliassa on vaikea kuivuus. Hedelmät ovat viljeltyjä.Antti Kuronen / Yle

Terroristeista osa on ryhtynyt palkkamurhaajiksi

Tapaan Mogadishun poliisilaitoksen virkamiehen. Hän on valmis kommentoimaan, mutta anonyymisti.

– Viime vuosina terrorismi on vähentynyt, väkivalta ei silti ole hävinnyt kaupungista. Entiset terroristit ovat tänä päivänä eräänlaisia mafiosoja.

Poliisivirkamiehen mukaan al-Shabaab pystyy halutessaan toimimaan Mogadishussa.

Pureskeltavaa khat-kasvia saa ostaa vapaasti Somaliassa. Khat on suosittu päihde. Alkoholin myynti on kiellettyä Somaliassa.
Pureskeltavaa khat-kasvia saa ostaa vapaasti Somaliassa. Khat on suosittu päihde. Alkoholin myynti on kiellettyä Somaliassa.Antti Kuronen / Yle

Monet iskuista ovat bisnestä, jossa aseistetut ryhmät tappavat nimekkäitä henkilöitä palkkiota vastaan. Katkeria vihamiehiä riittää nyt vaalien jälkeen.

Lisäksi terrorijärjestö luo epävakautta ja kampittaa uuden hallinnon uudistuksia.

– Arkirikollisuus on lisääntynyt. On aseellisia ryöstöjä, murtoja ja näpistelyä, hän kertoo.

Keskustan ulkopuolella pommi-iskut eivät ole välitön vaara, rikollisuus sen sijaan on. Palkkamurhien avulla raivataan ei-toivottuja kilpailijoita tieltä pois.

Kysyn poliisin mielipidettä Suomen maahanmuuttoviraston turva-arviosta.

Aseistetuja poliiseja, sotilaita ja turvamiehiä näkee kaikkialla Mogadishussa.
Aseistetuja poliiseja, sotilaita ja turvamiehiä näkee kaikkialla Mogadishussa.Antti Kuronen / Yle

– Paluumuuttajalle tämä voi olla todella vaikea kaupunki. Paikalliset eivät välttämättä suhtaudu suopeasti Euroopasta tulleisiin. Täällä ei ole työpaikkoja, eikä juurikaan palveluita. Usein täältä lähteneet ovat myyneet koko omaisuutensa ja ovat puilla paljailla.

Laittomia aseita on nykyään vaikeampi hankkia

Somalia on edelleen hauras valtio. Peruspalveluita, kuten terveydenhuoltoa, ollaan vasta perustamassa.

On synkässä tilanteessa silti myönteistäkin. Aseiden saatavuus on poliisin mukaan vaikeutunut.

– Ennen aseita pystyi ostamaan avoimesti torilta. Tänä päivänä suhtaudumme hyvin tiukasti laittomiin aseisiin. Jokainen, joilla on laiton ase, on silmissämme al-Shabaabin jäsen, toteaa nimettömänä pysyttelevä poliisivirkamies.

Mogadishun keskustan pääkatu ja maan vaurainta aluetta. Täällä pommi-iskut ovat arkipäivää.
Mogadishun keskustan pääkatu on maan vaurainta aluetta. Täällä pommi-iskut ovat arkipäivää.Antti Kuronen / Yle

Somalian viestintäministeriössä tapaan juuri virkaan astuneen informaatioministerin Abdirahman Omar Osmanin. Hän on osa Somalian uutta, lännessäkin tukea saanutta hallitusta.

Helmikuussa virkaan astui presidentti Mohamed Abdullahi. Vallanvaihto sujui rauhanomaisesti, parlamenttivaalien tuloksena.

Turvallisuustilanne oli liian heikko yleisten vaalien järjestämiseksi, siksi äänioikeutta käyttivät klaanien edustajat.

– Somaliassa on ollut erittäin vaikea tilanne neljännesvuosisadan. Siksi maan rakentaminen kestää parikymmentä vuotta, toteaa Osman.

kaksi miestä kirjoituspöydän ääressä
Juuri nimitetty Somalian informaatioministeri Abdirahman Omar Osman on uudistusmieleinen. Somalian tie toipumiseen on pitkä, hän toteaa.Antti Kuronen / Yle

Uudistuksia pyritään kuitenkin toteuttamaan kansainvälisen yhteisön tuella. Turvallisuutta maassa on takaamassa YK:n valtuuttama rauhanturvaoperaatio, johon osallistuu sotilaita Afrikan unionin maista.

– Somalian kansa tukee uutta hallitusta ja uudistuksia. Al-Shabaab on heikentynyt, etenkin aatteena. Tänä päivänä esimerkiksi mobiilinetti toimi eri puolilla Somaliaa ja tiedon levittäminen on tehokkaampaa. Jatkamme määrätietoisesti maamme kehittämistä, vakuuttaa informaatioministeri Abdirahman Omar Osman.

Lue myös: Tältä näyttää Somalian nälänhätä – "Emme selviä tästä kriisistä, tarvitsemme apua"