1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkimus: Sammakon lima tappaa influenssaviruksia

Havainnosta voi olla apua, kun influenssa seuraavan kerran riehaantuu pandemiaksi, sanoo tutkija.

tiede
Oranssinmusta sammakko
Hydrophylax bahuvistara -sammakko Sanil George & Jessica Shartouny/ EPA

Etelä-Intiassa elävän sammakkolajin ihosta erittyvä lima tappaa influenssaviruksia, kertoo yhdysvaltalais-intialainen tutkimus.

Sammakon limassa on peptidejä, joiden on ennestään tiedetty suojelevan bakteereilta. Peptidit ovat lyhyitä aminohappoketjuja, proteiinin rakennusaineita.

Emoryn rokotuskeskuksen (siirryt toiseen palveluun) ja Rajiv Ganhdin bioteknisen keskuksen (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksen perusteella peptideistä saattaisi olla myös virusten vastaiseksi lääkkeeksi.

"Melkein putosin tuolilta"

Hydrophylax bahuvistara -sammakon iholta kerätyistä 32 peptidistä neljältä löytyi virusten vastaisia ominaisuuksia. Kolme osoittautui myrkyllisiksi ihmisen soluille, mutta neljäs jätti ne rauhaan.

– Melkein putosin tuolilta. Luulin, että lääkeläpimurtoon pitäisi tutkia tuhansia vaihtoehtoja, tai jopa miljoonia, ennen kuin osuisi edes kerran tai kaksi oikeaan, hehkuttaa mikrobiologi Joshy Jacob.

Tutkijat nimesivät peptidin uruniumiksi. Idean nimeen antoivat piiskamaiset urumi-miekat, joita Etelä-Intiassa muinoin käytettiin.

Apua H1-tyypin viruksiin

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että joka vuosi 3–5 miljoonaa ihmistä sairastaa vakavan influenssan. Jacobin mukaan urunium voi olla hyödyksi, jos jokin virus yltyy pandemiaksi eikä rokotteita ole kylliksi saatavilla.

Sammakon peptidit voivat olla avuksi myös silloin, kun virus kehittää vastustuskyvyn lääkkeelle kesken taudin riehumisen, Jacob sanoo.

Urunium nujersi tutkimuksissa H1-tyypin viruksia, jollainen jylläsi H1N1-pandemiana vuonna 2009. Esimerkiksi viime talvena Suomessakin sairastuttaneeseen H3N2-virukseen sammakoista ei olisi ollut apua.

Tutkimus on julkaistu Immunity (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.

Jacobin laboratoriossa testataan parhaillaan muita sammakoiden peptidejä, joista ihminen voisi saada apua esimerkiksi zika- tai denguevirukseen.

Lue seuraavaksi