Maan ohittaa suurin asteroidi yli kymmeneen vuoteen – Ursa: havaitseminen vaikeaa

Asteroidi on lähimmillään, kun Suomessa päivä on liki kirkkaimmillaan.

asteroidit
asteroidi
Tutkakuvia asteroidista. NASA /JPL-Caltech / GSSR

Maan läheisyydessä kulkee tänään asteroidi, joka on niin suuri, ettei moista ole nähty yhtä lähellä yli kymmeneen vuoteen.

Törmäysvaaraa ei kuitenkaan ole, sillä Maan ja yli 600-metrisen asteroidin väliin jää lyhimmilläänkin yli neljä Maan ja Kuun etäisyyttä – noin 1,8 miljoonaa kilometriä.

Maan asukkaiden kannalta pettymys on, ettei asteroidia pysty oikein näkemään tähtitaivaalla, eikä varsinkaan Suomesta, missä ohikulun laskettiin olevan lähimmillään iltapäivällä kello 15.24.

Jaakko Visuri tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta kertoo, että tulevana yönä asteroidi olisi mahdollista nähdä, mutta se on jo aavistuksen himmentynyt.

– Se on jo todella himmeä, niin himmeä, ettei sitä pysty millään kiikareilla havaitsemaan, Visuri sanoo. Kaukoputki on siis tarpeen.

Visurin mukaan kohde liikkuu taivaalla kuitenkin sen verran nopeasti, että tarkan etsintäkartan antaminen on hankalaa, kuten myös kohteen tunnistaminen. Se onnistuu oikeastaan vain, jos käytössä on tietokoneohjattu jalusta.

Nopeuskin on suhteellista, joten asteroidi ei oikein erotu liikkuvana kohteenakaan.

Ajankohtaiset komeetat myös vaikeita löytää

Parhaillaan Maan läheisyydessä liikkuu myös kolme komeettaa, mutta niidenkin löytäminen tähtitaivaalta on työn takana.

Esimerkiksi C/2015-ER61-komeetta on kirkastunut viime aikoina, mutta Suomesta sitä on käytännössä mahdotonta havaita.

– Ei näy Suomesta, sanoo Visuri ykskantaan.

Tähtien joukossa liikkuu myös kaksi muuta komeettaa, jotka voisivat olla meiltä havaittavissa. Ilman kokemusta niidenkin löytäminen on hankalaa.

Kiikareilla ne eivät edes näytä komeetoilta, joilla on pyrstö, vaan pieniltä haloilta, Visuri lisää.

Esimerkiksi Tuttle-Giacobini-Kresakin radasta löytyy kartta Tähdet ja avaruus -lehden nettisivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Maan liepeiltä suhahtaa suurin asteroidi yli kymmeneen vuoteen