Koulukiusattu tyttö lahjoitti pitkät hiuksensa syöpää sairastaville lapsille: "Tiedän, miten raadollisia lapset voivat olla toisilleen"

17-vuotiaan Heidi Suur-Näkin mielestä ajatus siitä, että pieni lapsi menettää hiuksensa, on kamala.

syövät
Heidi Suur-Näkki
Robert Schürmann

Vielä viikko sitten 17-vuotiaan Heidi Suur-Näkin tummat hiukset lainehtivat paksuina pitkälle selkään. Nyt ne ovat poissa.

– Hiukset leikattiin pääsiäisenä pois paksuina letteinä. Olin ensin ajatellut polkkatukkaa. Lahjoitettavilla hiuksilla on kuitenkin minimipituus, joten vedin sitten kaikki pois, Suur-Näkki kertoo.

Lettejä oli kaikkiaan kahdeksan, ja ne odottavat nyt postitusta Little Princess Trust (siirryt toiseen palveluun) -hyväntekeväisyysjärjestölle Isoon-Britanniaan. Sen kautta hiukset menevät peruukeiksi syöpää sairastaville lapsille.

– Löysin järjestön nettisivuilta ohjeet lahjoitettavien hiusten käsittelyyn. Ne pitää toimittaa letteinä tai poninhäntänä, ja huonot latvat pitää leikata pois. Käsitellytkin hiukset kelpaavat, kunhan ovat suht hyvässä kunnossa.

Voin kuvitella, miten kova paikka se on.

Heidi Suurnäkki

Kotkassa asuvan Suur-Näkin läheinen kuoli rintasyöpään viikko sitten. Se oli viimeinen niitti päätökselle, joka oli muhinut mielessä jo pitkään.

– Ajatus siitä, että pieni lapsi menettää hiuksensa, on kamala. Voin kuvitella, miten kova paikka se on. Olen itse ollut koulukiusattu ja tiedän, miten raadollisia lapset voivat olla toisilleen. He ajattelevat mustavalkoisesti, kun eivät vielä ymmärrä kaikkea.

Tukkaoperaatio vetää jäseniä

Hiusten leikkauttamisesta samaan tarkoitukseen ovat innostuneet monet muutkin. Facebookiin on perustettu hiljattain Tukkaoperaatio2017-ryhmä (siirryt toiseen palveluun), jonka ajatuksena on niin ikään lahjoittaa hiuksia lasten peruukkeihin.

– Viestejä ja kyselyitä tulee päivittäin, samoin uusia jäseniä. Ryhmän kautta lahjoittajat ja parturit saavat tarvittavat tiedot lahjoitusta varten, kertoo ryhmän perustaja ja ylläpitäjä Sofia Rautapuro.

Rautapuro perusti ryhmän syöpään kuolleen äitinsä muistolle. Hän järjestää Vantaalla toukokuussa tapahtuman, johon saapuu useita kampaajia leikkaamaan halukkailta lahjoittajilta hiuksia. Lahjoitukset menevät samaiselle Little Princess Trust -järjestölle, jolle Heidi Suur-Näkkikin hiuksensa lähettää. Järjestö teettää lahjoitetuista hiuksista peruukkeja Kiinassa.

– Hiusta ei kuitenkaan missään olosuhteissa myydä tai luovuteta kolmansille osapuolille. On varmaa, että lahjoitettu hius päätyy lopulta sinne,minne pitääkin, Rautapuro sanoo.

Valmiit peruukit lähetetään järjestölle takaisin, ja järjestö lahjoittaa niitä vanhempien pyynnöstä syöpää sairastaville lapsille.

tyttö katselee merelle
Heidi Suur-Näkki toivoo, että hänen paksuista hiuksistaan saisi peruukin kahdelle lapselle.Robert Schürmann

Lasten peruukin käyttö vähentynyt

Euroopassa peruukin teettäminen aidosta hiuksesta voi maksaa jopa tuhansia euroja, kun keinokuituperuukin saa usein 100-200 eurolla.

– Keinokuituista peruukkia suositellaan, koska käyttö on lyhytaikaista ja se on helppohoitoisempi. Aitohiusperuukkia pitää föönata ja rullata, mihin sairaalla ei usein ole voimia. Kuituperuukki vain pestään ja kuivataan, se palautuu hyvin muotoonsa, kertoo helsinkiläisessä peruukkiliikkeessä Dimorassa työskentelevä Anja Saarikallio.

Hoidot alkavat nopeasti, eikä mieli ole ehtinyt samaan kärryyn mukaan. Hiukset ovat ihmisille hirveän tärkeä asia.

Taina Häkkinen

Tukkaoperaatio2017-ryhmän ylläpitäjän Sofia Rautapuron mielestä keinokuituperuukki on päässä epämukava ja näyttää luonnottomalta.

– Luulen, että aidosta hiuksesta tehty peruukki on jossain määrin laadukkaampi ja aidomman näköinen. Minulla on keinokuituperuukki, joka ei näytä lainkaan aidolta raapii kovasti päärä, Rautapuro toteaa.

Keinokuituperuukki on syöpäpotilaalle maksuton Suomessa. Syöpäyhdistyksestä kerrotaan, että lasten peruukin käyttö on vähentynyt viime vuosina. Peruukki voi tuntua kuumalta etenkin kesällä.

– Tytöt käyttävät peruukkia useammin kuin pojat, mutta lapsilla on myös paljon huiveja, lippiksiä tai pipoja. Nuoret kulkevat pää paljaanakin, kertoo sairaanhoitaja Taina Häkkinen syöpäjärjestöjen valtakunnallisesta neuvontapalvelusta.

Hiustenlähtö tekee syövän näkyväksi

Syöpäyhdistyksestä kysytään myös aitohiusperuukkeja, mutta Häkkisen mukaan Suomessa niitä ei valmisteta.

– Olemme kysyneet monesta paikasta, mutta niiden valmistaminen käsityönä on ilmeisesti liian kallista.

Syöpäpotilaan hiustenlähdön aiheuttavat sytostaattihoidot. Hiukset putoavat jo parin ensimmäisen hoitokerran jälkeen. Usein koko syöpä konkretisoituukin hiustenlähtöön.

– Hoidot alkavat nopeasti, eikä mieli ole ehtinyt samaan kärryyn mukaan. Hiukset ovat ihmisille hirveän tärkeä asia, ja naisille niiden lähteminen hoitojen yhteydessä on rankka juttu.

Hiuksensa leikkauttanut kotkalainen Heidi Suur-Näkki toivoo, että hänen hiuksistaan riittäisi tarpeiksi ainakin kahteen peruukkiin. Hän on saanut tempauksestaan valtavasti hyvää palautetta sosiaalisessa mediassa.

– Olen saanut paljon viestejä tuntemattomiltakin. Lisäksi eräs ammattivalokuvaaja on pyytänyt minut mallikseen, Suur-Näkki sanoo.