Heitätkö talouspaperit ja nenäliinat biojätteeseen? Tarkista alueesi jäteyhtiön kierrätyssäännöistä, saako niin tehdä

Biojätteen lajitteluperiaatteet voivat vaihdella paljonkin sen mukaan, minkälaisen uuden elämän se uusiokäytössä saa.

biojätteet
Biojäteastia ja paperinen biopussi.
Jouki Väinämö / Yle

Ruoantähteet, pienet luut, hedelmien ja vihannesten kuoret, perkuujätteet lihoista ja kaloista.... Niin, ja talouspaperi sekä nenäliinat ynnä muut pehmoiset servietit. Näitähän saa panna biojätekeräilyyn, eikö? Ei välttämättä.

Nenäliinoja, serviettejä, talouspaperia taikka kananmunien pehmeitä pahvisia kennoja ei saa panna biojätteisiin, jos kyseistä jätettä uusiokäytetään vaikkapa liikenteen polttoaineena. Näin on esimerkiksi jätehuoltoyhtiö Kiertokapulan (siirryt toiseen palveluun) toiminta-alueella.

Kiertokapula on 12 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö, jonka toimintasäde ulottuu Uudeltamaalta Etelä-Hämeeseen saakka. Yhtiön eteläisin keräilyalue on Kerava, pohjoisin Valkeakoski.

– Paperissa ei ole sellaista biohajoavaa massaa, joka kelpaisi bioetanolin käymisprosessiin. Sen takia vain puhdasta ruokajätettä saa laittaa bioroskikseen, kertoo ympäristöinsinööri Liisa Malin.

– Meillä esimerkiksi ei saa laittaa haravointijätteitä suurina annoksina, multaa tai kuivuneita kasvinosiakaan biojätekierrätykseen, kertoo Malin.

Ainoa paikka jossa paperi on sallittu Kiertokapulan biojätekeräyksessä, on jätteen pakkauspussukka. Yhtiön nettisivuilla kehotetaan pakkaamaan jäte muoviseen tai paperiseen pussiin tai sanomalehteen. Biohajoavia muovipusseja ei saa käyttää.

Kiertokapulan biojätteet kuskataan St1:n bioetanolin valmistukseen (siirryt toiseen palveluun). Siellä alkaa biojätteen uusi elämä polttoaineena. Tässä prosessissa myös erotellaan muovipussit muusta jätteestä. Ne hyödynnetään energiana.

"Luonnonmateriaali maatuu kyllä"

Kiertokapulan biojätteiden käsittelyprosessi poikkeaa jonkin verran pääkaupunkiseudulla toimivan Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (siirryt toiseen palveluun), HSY:n, prosessista.

– Meillä pätee vanha viisaus, että jos se on joskus ollut elävää, voi sen laittaa biojätteeseen. Talouspaperi on luonnonmateriaalia, joka kyllä maatuu, sanoo HSY:n erityisasiantuntija Sari Kemppainen.

Kotien pehmopaperit ovat kuitupitoista jätettä muun ruoanlaitosta syntyvän jätteen seassa.

– Päiväkodeille ja kouluille on ohjeistettu, että käsipyyhkeitä saa panna biojätteeseen. Siellä paperi on hyödyllinen lisä, koska se kuivattaa muutoin märkää suurkeittiön biojätesäiliötä, sanoo HSY:n Kemppainen.

HSY jatkokäyttää biojätettä sekä biokaasuksi että mullan raaka-aineeksi.

Biokaasuksi kelpaa hienojakoinen jäte. Se muuttuu mädättämällä uusiutuvaksi sähköksi ja päätyy sähköverkkoon. Mädättämisestä syntyvä lämpöenergia käytetään hyväksi biojätteen käsittelyprosessissa.

Biojätteen murskauksesta ja seulonnasta syntyvä karkeampi aines menee puolestaan kompostointiin. Sen seurauksena syntyvä multa ja multatuotteet menevät viherrakentamiseen ja maanparantamiseen, siis myydään eteenpäin.

Pelisäännöt vaihtelevat

Mistä kuluttaja sitten tietää, mitä biojätteeseen saa panna ja mitä ei?

– Se riippuu tavasta, jolla biojätettä hyödynnetään. Siitä, mihin jätteen elämä jatkuu, kertoo Liisa Malin jätehuoltoyhtiö Kiertokapulasta. Samaa sanotaan HSY:ltä.

Parhaiten tietoa saakin omasta jätehuoltoyhtiöstä. Monet kertovat lajittelusta hyvin yksityiskohtaisesti nettisivuillaan.

– Aina kun muuttaa, kannattaa selvittää, mitä biojätteeseen saa panna ja mitä ei, Malin muistuttaa.

_Korjaus klo 13:25 "Mistä on kyse" -osiossa luki "Joidenkin jätehuoltoyhtiöiden alueilla (esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuolto ja Kiertokapula) biojätteeseen ei voi lajitella puutarhajätettä tai multaa, eikä kodin pehmopapereita.". Korjattu muotoon "Joidenkin jätehuoltoyhtiöiden alueilla (esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuolto) biojätteeseen ei voi lajitella puutarhajätettä tai multaa, toisissa taasen (esimerkiksi Kiertokapula) biojätteeseen ei saa laittaa kodin pehmopapereita." _