Kymenlaakson sairaaloiden työnjako näkyy jo euroissa

Kymenlaakson keskussairaala tarvitsee tälle vuodelle lähes neljä miljoonaa euroa lisärahaa. Lähetteellä keskussairaalaan tulevien kouvolalaisten asiakkaiden määrä on kasvanut selvästi alkuvuonna.

Kymenlaakso
Potilas makaa sängyssä  Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa
Juha Korhonen/Yle

Kymenlaakson keskussairaalan työmäärä kasvaa tänä vuonna niin paljon, että sairaanhoitopiiri tarvitsee tälle vuodelle lähes neljä miljoonaa euroa lisärahaa.

Kirurgia tarvitsee lisätyövoimaa sekä osastolle että leikkaussaleihin, koska päivystyskirurgia siirtyy kesäkuun alussa Pohjois-Kymen sairaalasta Kotkaan.

Lisämäärärahan tarve kirurgian osalta on 1,5 miljoonaa euroa.

Neurologian ja päivystyksen lisärahan tarve on 2,4 miljoonaa euroa.

Erikoissairaanhoidon lähetteitä Kymenlaakson keskussairaalaan on tammi-maaliskuussa ollut lähes seitsemän prosenttia vuodentakaista enemmän. Eniten ovat kasvaneet juuri neurologian, sisätautien ja kirurgian lähetteet.

Kouvolalaisten asiakkaiden määrä kasvaa

Lähetteellä keskussairaalaan tulevien kouvolalaisten asiakkaiden määrä on kasvanut selvästi alkuvuonna.

Sairaanhoitopiiri Carean ensihoidon ylilääkäri Petri Loikas toteaa, että kouvolalaisten neurologiapotilaiden määrä Kymenlaakson keskussairaalassa kasvoi tuntuvasti maaliskuun lopulta alkaen.

Loikaksen mukaan tämän vuoden aikana Kymenlaaksossa siirrytään vähän kerrallaan, suunnitellusti ja hallitusti kohti erikoissairaanhoidon uutta työnjakoa maakunnassa.

– Valmistaudumme juuri nyt Kouvolasta tulevien päivystys- ja leikkausasiakkaiden määrän kasvuun, kun päivystysleikkaukset siirtyvät Kouvolasta Kotkaan. Näillä näkymin tämä tapahtuu kesäkuun alussa, Loikas toteaa.

Kouvolalaiset ovat alkuvuoden aikana käyttäneet entistä enemmän myös Kymenlaakson keskussairaalan päivystystä. Tammi-maaliskuussa Kotkassa kävi päivystyksessä noin kuusi sataa kouvolalaista eli viidennes vuodentakaista enemmän.

Myös haminalaisten päivystyskäynnit keskussairaalassa ovat lisääntyneet, käyntejä oli kymmenisen prosenttia Kouvolan vuodentakaista enemmän.

Kouvolan päivystyksen palvelupäällikkö Kimmo Salmio arvioi kasvun selittyvän osin lääkärivajeella Pohjois-Kymen sairaalassa.

– Poksissa ei tällä hetkellä ole neurologia päivystyksessä eikä osastolla, ja myös kirurgeista on pulaa.