Hyppää sisältöön

Nyt on kreivin aika hakea verohelpotuksia: paljon vähennettäväksi kelpaavaa jää ilmoittamatta

Nyt on aika tarkistaa omat verovähennykset. Verottaja törmää erikoisiin yrityksiin, mutta moni oikeutettu vähennys jää myös hakematta.

Työmatkapyöräilyn kuluja voi vähentää 85 euron edestä vuodessa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Kun vie veroilmoituksen omalla autolla postilaatikkoon, voiko matkakulut vähentää verotuksessa? Eli toisin sanoen saako vähennyksenhankkimiskuluista vähennyksiä?

No ei saa. Mutta tätäkin on yritetty.

Verohallinnon pikkujouluissa tuskin on tarinoiden puolesta tylsää, sillä suomalaiset hakevat vuosittain verovähennyksiä mitä erikoisimmilla tavoilla. Verohallinto kokosi Ylelle muutamia esimerkkejä:

Kotitalousvähennys kotiin tilatusta alastonsiivouksesta.

Verottajalle lähetetyt tyhjät pesujauhepakkaukset todisteena siitä, että asiakas on joutunut itse pesemään työvaatteitaan. Sukkahousut, huulipuna ja alusvaatteet, koska niitä on käytetty työtehtävissä.

Lasten harrastuskulut, koska isojen harrastuskulujen on katsottu oikeuttavan veronmaksukyvyn alentumisvähennykseen.

Edestakaiset matkakulut, kun on viety kynttilä omaisen haudalle toiselle paikkakunnalle. Autonrenkaat ja katsastusmaksut, perusteena työmatkojen ajaminen omalla autolla.

– Mikään elämänalue ei ole verottajalle vieras, Verohallinnon viestintäsuunnittelija Harriet Mallenius kiteyttää.

Kalastelut liittyvät usein erikoisammatteihin

Edelliset esimerkit eivät menneet läpi, ja erikoiset vähennysyritykset ovat muutenkin enemmän poikkeus kuin sääntö. Niiden taustalla on usein se, että hakija työskentelee jollain erikoisalalla, tai että asian maksaminen itse tuntuu epämieluisalta. Myös vähennysten logiikka on osalle yhä vieras asia.

– Vähennykset koskettavat monia, mutta niiden hahmottamisessa on varmasti suuri kirjo, henkilöverotusyksikön esimies Jenni Harinen sanoo.

Yleisimpiä perusvähennyksiä ovat työmatkakulut, kotitalousvähennys ja vuokratuloista tehtävät vähennykset. Erikoisemmissa vähennyksissä perusnyrkkisääntö taas on, että jos hankinta liittyy suoraan omaan ammattiin ja siihen joutuu käyttämään omia rahojaan, se voi olla vähennettävissä.

Esimerkiksi vaatetuksessa menevät läpi lähinnä selkeät ammattivaatteet, kuten univormut. Edustustilaisuuksissa käytettävää juhlapukua ei voi vähentää.

Yleislehtien kuten sanomalehtien tilaukset eivät mene läpi ammattikirjallisuutena, eikä alastonsiivous täytä kotitalousvähennyksen kriteerejä vaan lasketaan elämyspalvelun puolelle.

Kääntöpuoli: nämä jäävät useimmin hakematta

Kääntöpuoli on se, että myös paljon vähennettäväksi kelpaavaa jää huomioimatta.

– Monesti ei tiedetä, mitä kaikkea voisi vähentää, Mallenius sanoo.

Moni ei esimerkiksi tiedä, että työmatkapyöräilyn kuluja voi vähentää 85 euron edestä vuodessa. Asiassa on yksi mutta: työmatkakuluissa on 750 euron omavastuu, joten pelkkä pyöräily ei riitä. Pyöräilyn pitäisi olla osa esimerkiksi kaupunkien välistä työmatkaa, eli niin että kulkee pyörällä kotoa juna-asemalle ja sieltä junalla varsinaiset kuluja aiheuttavat työmatkat.

Toinen yleistyvä mutta vähemmän tunnettu esimerkki on kotona sijaitsevan työhuoneen vähennyskelpoisuus. Jos työnantajalla ei ole tarjota työhuonetta ja työntekijä käyttää jotain kotinsa soppea säännöllisesti työntekoon, tämä osa asunnosta voi olla vähennettävissä. Tätä koskevia ammattiryhmiä ovat esimerkiksi töitä kotona tekevät opettajat tai toimittajat.

Työmatkakuluista, vuokratuloista ja kotitalousvähennyksistä haetaan niin paljon vähennyksiä, että niistä myös jää eniten hakematta, Mallenius arvioi.

Omat vähennykset on aika tarkistaa nyt

Verovähennykset ovat ajankohtainen asia, sillä viime vuoden vähennykset pitää ilmoittaa verottajalle viimeistään 9. tai 16. toukokuuta. Oikea takaraja lukee omassa veroehdotuksessa.

Verottaja laskee automaattisesti esimerkiksi lapsista, pienituloisuudesta tai opintorahasta saatavat vähennykset. Jos tiedot ja vähennykset ovat omassa veroehdotuksessa valmiiksi oikein eikä muutoksia ole tullut, ei tarvitse tehdä mitään.

Kotitalousvähennys, työmatkakulut ja tulonhankkimiskulut pitää yleensä ilmoittaa itse. Verottaja suosittelee ilmoittamaan ne Verohallinnon nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun). Samalla sivulla on runsaasti tietoa vähennyksistä.

Koska asia aiheuttaa vuosittain runsaasti kysymyksiä, Verohallinto on lisännyt valistusta. Huhtikuun lopulla se järjestää avoimen verkkoseminaarin kotitalousvähennyksestä (siirryt toiseen palveluun). Seminaari tallennetaan ja on katsottavissa myös myöhemmin.

Kiihkeimpänä veroilmoituksen palautusaikana toukokuun alussa aukeaa chat-palvelu, jossa verovirkailijat vastaavat ihmisten kysymyksiin myös ilta-aikaan. Palvelu on suosittu, sillä aiempina vuosina tuhannet ihmiset ovat käyneet kysymässä viskaaleilta askarruttavia asioita.