Britannian liberaalidemokraatit yrittävät "mahdotonta": perua brexitin

Entinen pääministeri Tony Blair saattaa liittyä liberaalidemokraattien rintamaan.

Britannia
Tim Farron
Liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Tim Farron.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian liberaalidemokraattinen puolue aikoo nostaa ensi kesän ylimääräisten parlamenttivaalien keskeiseksi vaaliteemakseen brexitin peruuttamisen.

Tavoitetta pidetään mahdottomana, sillä liberaalidemokraateilla on tällä hetkellä 650-paikkaisessa parlamentissa vain yhdeksän kansanedustajaa. Puolueen kannatus on ollut kymmenen prosentin lukemissa.

Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti yllättäen ennanaikaisista vaaleista eilen tiistaina. Liberaalidemokraattiselle puolueelle vaalit voivat olla onnenpotku, sillä se on ainoa puolue, joka haluaa estää "kovan brexitin". Tämä tarkoittaisi Britannian säilymistä EU:n yhteismarkkina-alueella.

Maan suurin oppositiopuolue, työväenpuolue, hyväksyy vaisusti maan eroamisen EU:sta. Puolueen johtaja Jeremy Corbyn ei myöskään ole osoittanut vahvoja johtajan piirteitä esiintymisessään.

Vaikka liberaalidemokraatit eivät saisikaan enemmistöä parlamenttiin, heidän voi olettaa saavan paljon brexitin vastustajien ääniä.

Mielipidekyselyiden mukaan pääministeri Mayn konservatiivinen puolue todennäköisesti vahvistaa valtaansa, mikä helpottaisi Mayn neuvotteluja EU-johtajien kanssa.

Liberaalidemokraatilla toiveet ovat kuitenkin korkealla. Parlamentin jäsen Alistair Carmichael julkaisi videon 20 minuuttia sen jälkeen, kun pääministeri May oli julkistanut tiedon ylimääräisistä vaaleista. Hän kertoi puolueensa saaneen tuon 20 minuutin aikana jo 500 uutta jäsentä.

Entinen pääministeri pyrkii mukaan

Työväenpuoluetta edustava entinen pääministeri Tony Blair on ehkä maan tunnetuin brexitin vastustaja. Hän kannustaa kansalaisia äänestämään puolueesta riippumatta ehdokkaita, jotka toimisivat brexitiä vastaan.

– Poikkeukselliset olosuhteet vaativat poikkeuksellisia toimia, hän toteaa.

The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan liberaalidemokraatit vahvistavat, että Blair "saattaa" tukea puoluejohtaja Tim Farronin brexitiä vastustavaa vaalikampanjaa, mikä merkitsisi selän kääntämistä työväenpuolueelle. Hän ei kuitenkaan aio ottaa kovin suurta roolia kampanjassa, eikä ole palaamassa päivänpolitiikkaan.

Lähteet: Reuters, AFP