Historian museo on Turun lahja 100-vuotiaalle Suomelle

Koko perheen matkailukohde haluaa uudistaa käsityksiä siitä, mitä kaikkea museo voi olla. Turun uusi vetonaula pyrkisi houkuttelemaan vuosittain jopa 200 000 kävijää.

Suomi 100
Turun linna
1200-luvulla rakennettu Turun linna on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä.Eino Telkinen / Yle

Turun kaupunginvaltuusto siunasi tiistaisessa kokouksessaan Turkuun suunnitellun historian museon perustamisen yksimielisesti. Museo on Suomen vanhimman kaupungin lahja satavuotiaalle Suomelle.

Neuvottelut kulttuuriministeriön kanssa museon perustamisesta käynnistetään mahdollisimman pian.

– Tarkoituksena on alkaa neuvotella museosta lähiaikoina, sanoo Turun vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes.

Kävijöitä ympäri Eurooppaa

Turun ja Suomen historiaa esittelevän museon on tarkoitus vahvistaa Turun imagoa ja houkutella kaupunkiin jopa 200 000 kävijää vuodessa. Museosta ollaan tekemässä Turun uutta vetonaulaa.

– Se on huomattavasti enemmän kuin meidän nykyiset museot. Esimerkiksi Turun linnassa vierailee 140 000 kävijää vuodessa, sanoo Turun museopalvelujohtaja Olli Immonen.

Immosen mielestä historian museosta tehdään kansainvälisen tason museo, joka tuo kävijöitä Turkuun ympäri Eurooppaa.

– Ilman muuta täytyy ajatella esimerkiksi Ruotsia ja totta kai myös muita eurooppalaisia kävijöitä, sanoo Olli Immonen.

Nimi on vielä auki

Museon virallinen nimi päätetään myöhemmin. Historian museo esittelee paitsi koko Suomen, myös Suomen entisen pääkaupungin eli Turun historiaa.

Museosta tehdyn esiselvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan historian museo yhdistää tiedekeskuksen, elämyspuistojen ja luovien kaupunkitilojen ominaisuudet pop up -kokeilukulttuuriin. Museossa kävijät voivat kokeilla, tutkia ja havainnoida historiaa esimerkiksi virtuaalisesti.

– Tämän tyyppisiä museoita toki on, mutta Suomessa ei ole ehkä loppuun asti pohdittu, voiko historiaa makustella ja kokea – saada elämyksiä, Olli Immonen kertoo.

Moni muukin asia on vielä auki

Historian museon nimi ja sijoituspaikka ovat vielä avoinna. Samoin se, tuleeko museo joihinkin jo olemassaoleviin tiloihin vai uudisrakennukseen. Myöskään museon perustamisen kustannuksista ei ole vielä tietoa.

Asiat selkiytyvät ministeriön kanssa käytävissä neuvotteluissa.

– Hanke etenee portaittain. Jos kaikki menee hyvin, ensimmäinen vaihe voisi olla valmiina 2020-luvun alussa, Olli Immonen sanoo.

Kokonaisuudessaan historian museon pitäisi valmistua vuonna 2029, jolloin vietetään Turun 800-vuotisjuhlia.

Museokeskuksen Kansalaistilassa Turun Forum-korttelissa on Unelmien museo -kartta, johon kävijät voivat merkitä mieleisensä paikan, johon Historian museon voisi sijoittaa.