Poliittinen kuhina jatkuu Helsingissä – paikkajako valmiiksi alkuviikosta

Helsingin kaupungintalon kahvilassa kävi keskustelu poliittisesta paikkajaosta vilkkaana – aiheena oli tietysti kuuma pormestaripeli.

pormestarit
Helsinkiläispoliitikot neuvottelussa
Pormestariehdokas Jan Vapaavuori (2. vasemmalta) neuvottelee avustajineen perussuomalaisten kanssa.Outi Pukkila / Yle

Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on aloittanut neuvottelut poliittisesta paikkajaosta tehokkaasti. Kuntavaalien äänikuningas on keskittänyt neuvotteluista kertomisen itselleen, ja tällä kertaa tämä toimii. Neuvotteluissa mukana olevat poliitikot vaikenevat kuin muuri. Samoin tekee Vapaavuori.

– Voin sanoa, etten sano mitään, naurahtaa Vapaavuori.

Keskiviikkoiltana tuleva pormestari Jan Vapaavuori tapasi valtuustoryhmien edustajia puolen tunnin välein. Neuvotteluja vahtivat valtuuston entisten puheenjohtajien, Pekka Saurin (vihr.), Minerva Krohnin (vihr.) ja Rakel Hiltusen (sd.), muotokuvat.

Voin sanoa, etten sano mitään.

Jan Vapaavuori

Julkisuudessa on vilissyt villejäkin tulkintoja tulevista vallankäyttäjistä, puolueista ja heidän ehdokkaistaan. Varmuudella voi ainoastaan sanoa, että pormestariksi valitaan kokoomuksen Jan Vapaavuori.

Lisäksi vihreät ovat aiemmin antaneet ymmärtää, että he haluavat kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtajuuden Anni Sinnemäelle.

Uusi demariehdokas

Sosialidemokraattien ehdokkaista vahvimmalta vaikuttaa tällä hetkellä kansanedustaja Nasima Razmyar, mutta kilpailijoitakin on. Ruotsinkieliset sosialidemokraatit ovat nimittäin esittäneet, että luottamustehtävään valittaisiin valtuutettu Thomas Wallgren.

Ihmetystä on herättänyt valtuutettu Pilvin Torstin (sd.) halukkuus lähteä eduskuntatyöhön, vaikka hän aiemmin kieltäytyi työkiireiden tähden apulaispormestariudesta. Torstin kansanedustajuus on jossittelun takana, sillä ensin Razmyarin on päätettävä ryhtyä ja hänet on valittava apulaispormestariksi.

Torsti itse perustelee halukkuuttaan kansanedustajantyöhön tehtävien erilaisuudella.

– Minusta keskustelu mahdollisesta kansanedustajan työn vastaanottamisesta tuntuu oudolta, eihän siitä pidä eikä oikeastaan voi kieltäytyä, toteaa Torsti.

Eriarvoisia poliittisia tehtäviä

Apulaispormestarien tehtävien painoarvo vaihtelee monella tapaa. Esimerkiksi vastuu kaupunkiympäristöstä on huomattavasti merkittävämpi tehtävä kuin vaikkapa vastuu kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnasta.

Ja oma omituisuutensa on sosiaali- ja terveyslautakunta, jonka tehtävät loppuvat sote-uudistuksen toteutuessa vuoden 2019 alussa. Kysyä sopii, kuka haluaa vain kaksivuotisen pestin hoidettavakseen.

Keskustelu kansanedustajan työn vastaanottamisesta tuntuu oudolta.

Pilvi Torsti

Ja toisaalta, jos sote syystä tai toisesta kaatuu, on Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajalla eli apulaispormestarilla melkoinen valta ja rahapussi vaalittavanaan.

– Jos perussuomalaiset valitsevat Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi, lähtee puolue hallituksesta. Ja silloin sote kaatuu, pohtii käytävällä ohimennen Osmo Soininvaara (vihr.).