1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kirjan ja ruusun päivä

Kirjan ja ruusun päivän kirjaa et voi kaupasta ostaa – divarissa kauppa käy jo seuraavalla viikolla

Kirjan ja ruusun päivän kaupanpäällisiksi annettavat kirjat ovat haluttuja keräilykappaleita. Kiireisten onneksi osa on valmis luopumaan omastaan heti lukuhetken jälkeen. Kaikki eivät tämän varaan uskalla jättää.

Kari Hotakaisen Kantaja oli Kirjan ja Ruusun päivän kaupanpäällinen kaksi vuotta sitten. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Pienten paikkakuntien kirjastoissa Kirjan ja ruusun päivä on merkattu kalenteriin hyvissä ajoin. Voi olla, että joku kirjastovirkailijoista joutuu ajelemaan sata kilometriä saadakseen kyseisenä päivänä julkaistavan erikoispainoksen kirjaston valikoimaan. Nettikaupasta ostaminen ei välttämättä onnistu, sillä kirjahankinnat voi tehdä vain tietystä, kilpailutuksen voittaneesta paikasta.

Jos annamme jossain kohtaa myöden, katoaa kirjojen erityislaatuisuus.

Laura Karlsson

Käytäntö on hankala, mutta erillisvapauksia ei voi antaa edes kirjastoille.

– Niitä on moni kysellyt, mutta jos annamme jossain kohtaa myöden, katoaa kirjojen erityislaatuisuus. Siksi emme jaa edes arvostelukappaleita, emmekä ota vastaan tilauksia, kertoo Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.

Tähän kirjastot ovatkin jo varautuneet.

– On vain oltava hereillä ja ostettava joku hankintalistalla oleva kirja sinä päivänä. Siten saamme myös tämän kirjan kaupanpäällisenä, toteaa Porin kaupunginkirjaston luetteloinnin osastonjohtaja Sari Pajunen.

Tänä vuonna kolmen päivän jako

Yksittäisille asiakkaille ostosten tekeminen on helpompaa. Silloinkin päivämäärä on syytä pitää tarkasti mielessä, sillä kirja on todella jaossa vain kyseisenä päivänä. Jos Kirjan ja ruusun päivä osuu viikonloppuun, on jakoaika kuitenkin venytetty koko viikonlopuksi.

Kirjan ja ruusun päivän kirjan saa itselleen kaupanpäällisenä, jos ostaa kampanja-aikana kirjoja vähintään 15 eurolla. Kirja ei ole erikseen myynnissä. Tänä vuonna Roope Lipastin kirjoittamaa Elovena-tyttöä jaetaan asiakkaille perjantaista sunnuntaihin.

Osa kirjoista päätyy nopeasti divariin

Kirjakauppaliitto haluaa pitää kiinni kirjan erityislaatuisuudesta, joten Kirjan ja ruusun päivän kirja ei ilmesty kauppojen hyllyille jälkikäteenkään. Antikvariaatista sen voi kuitenkin löytää jo seuraavalla viikolla.

– Yleensä asiakkaat alkavat kysellä kirjaa heti kyseisen päivän jälkeen. Ensimmäiset kappaleet tulevatkin myyntiin nopeasti, joskus jo seuraavalla viikolla. Kysyntä ja tarjonta laskevat sitten vuoden mittaan suhteellisen nopeasti, kertoo Vantaan antikvariaatin myymäläpäällikkö Antti Joensuu.

Kun kirjat eivät alun perinkään ole olleet kaupallisia, eivät ihmiset välttämättä osaa etsiä niitä.

Veijo Lindgren

Kirjan ja ruusun päivän kirjoja on julkaistu vuodesta 2012 lähtien. Osa niistä on ollut erityisen suosittuja. Esimerkiksi vuonna 2013 julkaistua Jari Tervon Jarrusukkaa muistelee Joensuu myyneensä useita kappaleita. Osa kirjoista kerää puolestaan vain yksittäisiä kyselyjä.

– Kun kirjat eivät alun perinkään ole olleet kaupallisia, eivät ihmiset välttämättä osaa etsiä niitä antikvariaatista tai verkkokaupasta, uskoo Vaisaaren kirjan yrittäjä Veijo Lindgren.

Kansainvälistä Kirjan ja ruusun päivää vietetään sunnuntaina 23.4.