yle.fi-etusivu

15-vuotias traktorikuski kääntää katseita kaupungin keskustassa – "Välillä näytetään peukkua"

Lappeenrantalainen Einari Laihanen on harvinainen näky skootterien ja mopoautojen täyttämässä kaupungissa.

traktorit
Einari Laihanen ja traktori
Video: Einari Laihanen on erikoinen näky Lappeenrannan keskustassa.

Lappeenranta

Ensilumen tulosta asti tämä nuorukainen on kääntänyt katseita Lappeenrannan keskustassa. 15-vuotias Einari Laihanen köröttelee punaisella Zetorillaan päivittäin kouluun. Nyt on kotimatka alkamassa, ja hän starttaa traktorin moottorin.

– Välillä tien päällä näytetään peukkua. Välillä ihmiset katsovat ihmeissään, koska ei tämä ole jokapäiväinen näky, Laihanen saa sanottua samaan aikaan, kun joukko mopoilevia kavereita ajaa tööttäillen ohi.

Heinäkuussa mopo- ja traktorikortin saanut Laihanen oli itsekin syksyllä mopomiehiä, mutta pakkaset ajoivat hänet Zetorin hyttiin.

Einari Laihanen ajaa traktorilla
Mikko Savolainen/Yle

Sanomistakin tullut - turhaan

Lappeenrannan Kimpisen koulua käyvä Laihanen on parkkeerannut traktorinsa kadun varteen. Se ei ole ollut kaikkien mieleen.

– Joku oli tehnyt poliisille valituksen, kun se on leveämpi kuin autot, nuorukainen kertoo ja lisää, ettei valitukseen ollut aihetta.

Sitä paitsi Zetorin 6211-malli ei ole paljoa henkilöautoa leveämpi.

– Onhan se outoa, kun autot on noin pieniä ja sitten 15-vuotias saa ajaa isolla traktorilla, Laihanen pohtii, mutta tietää itse olevansa kyllin taitava liikenteeseen.

Kotimatkaan kuluu puoli tuntia

Laihanen ei ole törmännyt Lappeenrannassa muihin traktorilla huristaviin yläkoululaisiin. Ammattikoulun puolella niitä toisinaan näkee. Juuri päättyneessä yhteishaussa nuorimies haki opiskelemaan metsäalaa.

Hän on koko ikänsä ollut tekemisissä moottorilla kulkevien laitteiden kanssa. Laihasten perheellä traktori on lumien kolaamista ja pienen pellon kääntämistä varten.

Koulumatkaa kotiin Kasukkalaan tulee noin 15 kilometriä. Sen kun taittaa kaasu pohjassa eli 32 kilometrin tuntinopeudella, kotona on puolessa tunnissa.

Einari Laihanen ajaa traktorilla
Mikko Savolainen/Yle

Traktorikortin saa 15-vuotiaana

Suomessa joka vuosi noin 5 000 15-vuotiasta saa traktori- tai liikennetraktorikortin, selviää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastosta. Kaikkiaan alaikäisiä ajoluvallisia on tällä hetkellä noin 16 000. Määrä on loivassa laskussa.

Eniten traktorikortin omaavia 15-vuotiaita on pohjoisen kaupungeissa. Vuoden alussa Oulussa kortti oli 185 nuorella ja Rovaniemellä 105 nuorella. Kuopiossa luku oli 80, Kouvolassa 72 ja Kokkolassa 68. Einari Laihasen kotikaupungissa Lappeenrannassa vastaava luku 46.

Suurimmissa kaupungeissa 15-vuotiaita traktorikortin suorittajia on vuosittain 20–50. Helsingissä heitä on 32. Harvalla kaupunkilaisella kuitenkaan on traktoria, jota kuljettaa.

Saadakseen traktorikortin ei vaadita ajotunteja. Traktorikortin saa läpäisemällä teoriakokeen. Jos haluaa liikennetraktorikortin, niin silloin tulee suorittaa myös käsittelykoe. Liikennetraktorikortilla saa ajaa 60 kilometriä tunnissa, traktorikortilla 40 kilometriä tunnissa.