Osta oma lentokenttä! Vähän käytetty ja järven rannalla

Alajärven Menkijärven lentokenttä on tärkeä ilmailuharrastajille ja kyläyhdistykselle. Kummallakaan ei liene resursseja ostaa sitä, mutta yhteistyötä uuden omistajan kanssa toivotaan.

Menkijärvi, Alajärvi
Menkijärven lentokentän alueella on liikkuminen kielletty ilman lupaa.
Menkijärven lentokentän alueella on liikkuminen kielletty ilman lupaa.Antti Kettumäki/Yle

Menkijärven lentokenttä sijaitsee Alajärvellä Menkijärven kylässä, Etelä-Pohjanmaalla. Siihen kuuluu noin 70 hehtaaria maata ja toista kilometriä rantaviivaa. Kokonaisuus myydään nyt eniten tarjoavalle.

Kyläyhdistyksen ja ilmailuharrastajien intressit

Menkijärven alue on tärkeä ainakin ilmailuharrastajille ja Menkijärven kyläyhdistykselle. Molemmat seuraavat jännityksellä, miten parhaillaan käynnissä olevassa tarjouskaupassa käy.

– Olisi meillä varmaan kiinnostusta ostaa se, mutta rahapuoli vähän puikkoiloo. Tätä ei ilman saa, sanoo Menkijärven kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Jouko Orava.

Ostohaluja, vaan ei resursseja olisi myös Vaasan Lentokerholla, joka on pääosassa toiminnan pyörittämisessä. Vaasan lentokerho omistaa kentän kyljestä 4,5 hehtaarin alueen ja useita rakennuksia, muun muassa kahvion.

– 70 hehtaarin alue on aika utopiaa, mutta totta kai lentokenttä kiinnostaa ja on edellytys siihen, että meidän kerho pystyy tuolla alueella toimimaan, toteaa Vaasan Lentokerhon puheenjohtaja Riitta Seres.

Lentokenttä Menkijärvellä Alajärvellä.
Menkijärven lennonjohtotorniAntti Kettumäki/Yle

Lentokenttäosuuskunnalla käyttöoikeus

Menkijärven lentokenttäosuuskunnalla on vastikkeeton käyttöoikeussopimus alueeseen. Se toimii kentän ylläpitäjänä ja huolehtii kiitotien kunnosta. Sen sopimus on voimassa toistaiseksi, kuuden kuukauden irtisanomisajalla.

Senaatti-kiinteistöt myy (siirryt toiseen palveluun) nyt Menkijärveen rajoittuvaa aluetta kokonaisuutena kiinteistöineen. Samassa kaupassa myydään sekä lentokenttäalue että rantatontit.

– Kaksi erilaista aluetta on niputettu yhteen. Uskon, että ranta-alueet kiinnostavat ja niiden arvo on huomattavasti suurempi kuin lentokenttäalueen, toteaa Menkijärven lentokenttäosuuskunnan puheenjohtaja Don Seres.

Lentokenttäosuuskunnassa on mukana alueen kuntia ja ilmailukerhoja. Vaikka osuuskunta olisikin kiinnostunut lähtemään mukaan tarjouskauppaan, ei siihen liene mahdollisuuksia, Seres arvelee.

– Kunnissa kiinteistönosto vaatii yleensä valtuustopäätökset ja kerhoilta vuosikokouspäätökset, ja osuuskunnalta yksimielisen päätöksen. Aikataulu on haasteellinen, kun vuosikokoukset on pidetty ja valtuustot valittu. En lähtisi edes yrittämään koota tällaistä tarjousta osuuskunnan kautta, Don Seres sanoo.

Lentokerhon rakennus Menkijärven lentokentällä Alajärvellä.
Lentokerhon rakennus Menkijärven lentokentällä Alajärvellä.Antti Kettumäki/Yle

Tavoitteena hyvä yhteistyö

Menkijärven kyläyhdistyksen Jouko Orava kehuu tähänastista yhteistyötä ilmailuharrastajien kanssa. Kyläyhdistyksen toimintaa on voitu sovittaessa järjestää alueella, ja onpa siellä vietetty Suviseuratkin vuonna 1996. Yhteistyöstä tulevan omistajan kanssa ollaan kiinnostuneita.

– Kun olisi sellainen, joka olisi myötämielinen kylällekin, eikä panisi puomia eteen. Että [tänne] saisi tulla kuka vaan, Orava sanoo.

Yhteistyötä tavoittelevat myös Vaasan Lentokerho ja Menkijärven lentokenttäosuuskunta.

– Mielellään sellainen omistaja, joka olisi kiinnostunut lentotoiminnan jatkamisesta alueella joko niin, että meillä olisi suoraan mahdollisuus käyttää kenttää tai tulla vuokralle kentälle, miettii Riitta Seres muistuttaen, että pienen seuran taloudelliset resurssit ovat pienet.

– Pari ilmailukerhoa on ollut minuun yhteydessä, että jos löytyy sellainen kiinteistösijoittaja, joka on kiinnostunut ranta-alueesta, he voisivat olla kiinnostuneita lentokenttäalueesta, Lentokenttäosuuskunnan Don Seres miettii.

Alajärven kaupungin hallintojohtaja Tero Kankaanpää toteaa Ilkka-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) (19.4.17) kaupungin olleen kiinnostunut alueesta jo aiemmin, mutta ei kommentoi käynnissä olevaa tarjouskilpailua.

Menkijärven lentokenttää Alajärvellä.
Menkijärven lentokenttää Alajärvellä.Antti Kettumäki/Yle

Odottelua toukokuulle

Senaatti-kiinteistöt antaa ostotarjouksien tekemiselle aikaa perjantaihin, toukokuun viidenteen päivään saakka.

– Me ilmailijat joudutaan odottelemaan ja katsomaan, mitä tapahtuu, sanoo Don Seres.