Yritykset myönteisiä tiedustelulaille – "Selkeästä tilannekuvasta hyötyä"

Yrityksille on ollut lainvalmistelussa tärkeää, että niitä ja niiden palveluja ei käytetä viranomaisten tiedustelutarpeisiin.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalaiset yritykset pitävät suunnitteilla olevaa tiedustelulakia hyvänä asia. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa ei ole aiemmin ollut aiheesta selvää lainsäädäntöä.

Yrityksille on ollut lainvalmistelussa tärkeää, että niitä ja niiden palveluja ei käytetä viranomaisten tiedustelutarpeisiin. Ennen kaikkea uudessa laissa kiinnostavat selkeä sääntely ja epävarmuuksien poistuminen.

– Siitä, että suomalaisilla viranomaisilla on hyvä tilannekuva siitä, mitkä uhat Suomea ja suomalaisia yrityksiä uhkaavat tällä hetkellä, on etua myös yrityksille, sanoo yritysturvallisuuden asiantuntija Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Yksi mahdollinen uhka on hänen mukaansa yritysvakoilu.

"Ei takaportteja"

Yhdysvaltojen ja monen muunkin länsimaan viranomaiset ovat käyttäneet verkkolaitteissa niin kutsuttuja takaportteja, jotka mahdollistavat systemaattisen tietojenkeruun. Viranomaisten verkkourkinta paljastui esimerkiksi tietovuotaja Edward Snowdenin tapauksessa pari vuotta sitten.

Tätä ei haluta Suomeen. Lakiluonnoksen mukaan yrityksille ei tulisi velvollisuutta luovuttaa viranomaisille palvelujensa salausavaimia.

Tähän Mika Susi on tyytyväinen.

– Näyttää siltä, että takaportteja tai salausavaimien luovuttamisasioita, joita esillä on matkan varrella ollut, ei olisi tulossa.

Tietoturva-alan yritystä puolestaan mietityttää, pysyykö viranomaisvalvonta nopeasti kehittyvien verkkouhkien perässä.

– Maailma liikkuu niin kovaa vauhtia, että alan toimijoilla kuten meilläkin on vaikea pysyä kehityksen edessä, sanoo F-Securen toimitusjohtaja Samu Konttinen.

F-Securen mukaan ei ole viitteitä siitä, että viranomaiset saisivat nyt oikeuden puuttua yritysten verkkoliikenteeseen liian löyhin perustein.