1. yle.fi
  2. Uutiset

VR:n sissimarkkinointi leviää maailmalla – legendaarinen rockbändi ilahtui kivimiesten Kiss-maskeista

Rautatieyhtiö myöntää, että Kiss-yhtyeen levittämä Suomi-video on "toteutettu yhteistyössä".

markkinointi
Kiss-yhtye.
Yle

VR saa parhaillaan verratonta näkyvyyttä maailmalla ikisuositun Kiss-yhtyeen ja sen fanien kautta. Rautatieyhtiö kertoi tiistaina tempauksesta, jossa Helsingin juna-aseman kuuluisat kivimiehet puetaan yhtyeen ikonisiin kasvomaskeihin vapun yli ja tulevan konsertin kunniaksi.

Viime yönä Suomen aikaa Kiss jakoi Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) videon VR:n "jättimäisestä kunnianosoituksesta". 70-luvulta asti aktiivisesti kiertäneellä ja levyttäneellä rokin dinosauruksella on liki 13 miljoonaa Facebook-seuraajaa ympäri maailmaa.

Kiss tulee Helsinkiin keikalle 4. toukokuuta. Kivimiesveistosten muovinaamiot uskotaan yhtyeen vankkumattomien fanien loihdittaviksi ja 3D-tulostetaan paikoilleen ripustettaviksi jo ennen vappua.

Ne ovat ikoniset patsaat. Harkitsemme tarkkaan, mihin juttuihin voi lähteä mukaan.

Henna Norberg

Idea ei VR:n mukaan alun perin lähtenyt vappukarnevaaleista eikä erityisen innokkaalta rockmusiikin ystävältä yhtiön leivissä, vaikka "8 000 työntekijässä varmaan Kiss-faneja on useampikin", sanoo viestintäpäällikkö Henna Norberg.

– Kivimiehet sopivat hauskasti bändin tarinaan, hän sanoo.

– Men of rock eli rokkimiehet. Se tuli oikeastaan siitä. (Rock tarkoittaa myös kiveä.)

Rautatieasema tunnetaan erityisesti Emil Wikströmin kivimehistä. Helsingin Rautatieasema tunnetaan erityisesti Emil Wikströmin kivimehistä.
Helsingin rautatieasemalla patsastelevat Emil Wikströmin kivimiehet ovat olleet monessa mukana.Marja Väänänen / Yle

Kivimiehistä rokkimiehinä puhutaan myös Kissin levittämän videon saatetekstissä. Videolle on päätynyt kovin paljon kuvaa paitsi itse bändistä, myös Helsingistä kuten kaupungin liikenteestä ja VR:n junaan nousevista matkustajista.

– Ollaan yhteistyössä oltu sitä tekemässä, Norberg myöntää.

Kuvanveistäjä Emil Wikströmin suunnittelemat, vuonna 1914 valmistuneet Lyhdynkantajat ovat esiintyneet VR:n mainoksissa jo pitkään piirros- ja animaatiohahmoina. Veistoksiin sinänsä ei ole aiemmin juuri kajottu markkinointitarkoituksissa. Onko VR:llä jo uusia tempauksia mielessä?

– Tietysti kun ne ovat tällaiset ikoniset patsaat, harkitsemme aika tarkkaan, mihin juttuihin voi lähteä mukaan. Nyt ei ole suunnitteilla muuta, sanoo viestintäpäällikkö Norberg.

Lue seuraavaksi