1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Nätti-Jussi tarinoi syksyllä Rovaniemen teatterissa – luvassa "sarjakuvamainen iloittelusekoilu"

Nätti-Jussin seikkailut vievät katsojan maailmanympärysmatkalle.

Marko Syysmaan esittämä Nätti-Jussi seikkailee muun muassa Rovaniemen maisemissa. Kuva: Petri Teppo

Nätti-Jussin tarinat heräävät syksyllä henkiin Rovaniemen teatterin lavalla. Esko Janhusen käsikirjoittama näytelmä Nätti-Jussin seikkailut saa kantaesityksensä Lappia-talon Tieva-salissa 16. syyskuuta.

Nätti-Jussin seikkailut on fiktiivinen kertomus, joka perustuu Nätti-Jussin eli Juho Vihtori Nätin tarinoihin. Juttuja on kerätty Nättiä käsittelevistä kirjoista sekä läheisiltä.

Näytelmässä kampurajalkaisesta huutolaispojasta kasvaa kansainvälinen seikkailija.

– Se on hyvin sarjakuvamainen iloittelusekoilu, jossa vaihdetaan aikaa ja paikkaa aika reippaalla otteella, näytelmän ohjaaja Kari Väänänen kertoo.

Kari Väänäsellä on tekeillä myös toinen Nätti-näytelmä. "Minä, Juho Vihtori Nätti" kertoo vakavamielisemmän tarinan miehestä legendan takana. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Väänäsen mukaan näytelmä on ylistys mielikuvitukselle. Nätti-Jussin maailmassa voidaan hetkessä päätyä etelämeren saarilta Chicagoon sekoittamaan Al Caponen pakkaa. Tai neuvottelemaan Suomen itsenäisyydestä.

– Nätti-Jussihan sen ratkaisi. Se jutteli Leninille, että äläpä nyt hötkyile siellä, annapa meille itsenäisyys. Sehän ratkes sillä, Väänänen tarinoi.

– Luulen että Nätti-Jussiin voi hyvin liittää lauseen "köyhän paras huvitus on rikas mielikuvitus". Se auttaa monessa. Se kuljettaa ihmistä vaikeiden aikojen läpi ja tuo iloa arkeen.

Nätti-Jussin roolia esittää Marko Syysmaa. Esityksen muissa rooleissa nähdään muun muassa Kari Koivukangas, Kirsi Kärnä, Markku Köngäs, Markku Lukka, Paula Miettinen, Vesa-Matti Komonen, Joni Kuokkanen ja Jonne Kaaretkoski. Lavastussuunnittelusta vastaa Pentti Uimonen ja pukusuunnittelusta Elina Vasko.

Syysmaa toteaa, että pohjoisen tunnetun tarinankertojan saappaat tuntuvat tällä hetkellä suurilta.

– Tässä on kaksijakoisin mielin. Sitä toivoo kovasti onnistuvansa, mutta samalla pelkää ettei onnistukaan. Olen kuitenkin erittäin, erittäin innostunut tämän legendaarisen hahmon tekemisestä.

Marko Syysmaa astuu Nätti-Jussin rooliin kahtiajakoisissa tunnelmissa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Syysmaa on saanut produktion myötä tutustua tarkemmin Nätti-Jussin elämäntarinaan.

– Nätti-Jussia ajaa eteenpäin valtava elämänjano, mutta toiseen suuntaan vie kuolemanpelko. Mies on myös kova työntekijä, jota yhtä aikaa haittaa melko näkyvä ja monenlaisia tunteita ja ajatuksia herättävä vamma.

Syysmaa viittaa Jussin vasempaan jalkaan, jonka jalkaterä oli kääntynyt väärinpäin. Vamman esittäminen tuo oman haasteensa näyttelijällekin.

– Ollaan me sitä jonkin verran kokeiltu, mutta en halua paljastaa tässä vaihessa, miten.

Nätti-Jussista kerrotaan Lapissa monenlaisia tarinoita. Syysmaan mieleen on jäänyt yksi klassikoista.

– Kyllä se on varmaan se tarina, jossa joku kehuskelee käyneensä niin pohjoisessa, että taivas alkoi pudota niskaan. Piti suorastaan kontata. Nätti-Jussi kysyi kertojalta, oliko hän nähnyt kauempana pientä pistettä. "Tottakai näin!" tarinankertoja ilmoitti, koska pelkäsi, että häntä luullaan valehtelijaksi.

– Nätti oli todennut, että hänhän se siellä oli, keskustelemassa pyhän Pietarin kanssa revontulien sytyttämisestä.

Joulumaa palaa ohjelmistoon marraskuussa

Rovaniemen teatterin syyskauden ohjelmisto julkaistiin keskiviikkona. Esitykset alkavat 2. syyskuuta, kun vinttinäyttämö Kerolla on ensi-ilta Pessi ja Illusiasta. Esitys on suunnattu lapsille ja sen näytökset ovat Lappia-talon lisäksi Lapin kuntien kouluilla ja päiväkodeilla.

Nätti-Jussin ensi-illan jälkeen, 4. lokakuuta, kellariteatteri Saivolla jatkuu musiikillinen taiteilijatarina Piaf.

Lokakuusta alkaen Lappia-talon vinttinäyttämöllä yleisö pääsee kuuntelemaan tarinoita näyttelijältä. Pirjo Leppänen kertoo sattumuksista ja rooleista uransa varrelta kokonaisuudessa nimeltään Tänä iltana Pirjo Leppänen.

Musiikkinäytelmä Joulutarina palaa ohjelmistoon 2. marraskuuta. Väänänen harjoituttaa näytelmän uudelle esityskaudelle koreografi Matti Paloniemen ja kapellimestari Minna Siitosen kanssa. Esiintymässä ovat lähes kaikki Rovaniemen teatterin näyttelijät, tanssiteatteri Rimpparemmin muusikot ja tanssijat sekä Santasportin tanssilinjan opiskelijoita ja avustajia.

Marraskuulle valmistuu myös Tontut liemessä -klubi Lappia-talon kellariteatteriin. Klubin ohjelma koostuu sketseistä, lyhyistä esityksistä sekä musiikista pikkujouluteemalla.