1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Tölli ja Salolainen Politiikkaradiossa: Uusi aika ja terrorismi vaativat tiedustelulakeja

Kansanedustajat Tapani Tölli ja Pertti Salolainen muistuttavat, että maailma on muuttunut.

Kuva: Yle

Tiedustelulain suuntaviivat julkistettiin tänään keskiviikkona. Asiaa on valmisteltu ministeriöissä vuosia. Tiedustelulainsäädännön uudistamista seuranneen parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtajan Tapani Töllin (kesk.) mukaan tiedustelulait tarvitaan välttämättä, koska maailma on muuttunut.

– Maailmantilanne on vain muuttunut. Esimerkiksi terrorismin uhka on todellinen. Meillä valtiojohto tarvitsee välttämättä tietoa niistä tekijöistä, jotka uhkaavat vakavasti kansallista turvallisuuttamme, sanoo Tölli Politiikkaradiossa.

Töllin mukaan uudistus on välttämätön, koska Suomesta puuttuu tiedustelulainsäädäntö kokonaan. Esimerkki tulee Ruotsista, missä Töllin mukaan kaksi vakavaa terroristi-iskua on pystytty torjumaan juuri tiedustelulla.

– Jos meillä jotakin sattuu, niin on varsin huono peruste sanoa sitten kun sattuu, että meillä ei ollut valtuuksia, Tölli huomauttaa.

Myös parlamentaarisen seurantaryhmän varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) vetoaa maailman muuttumiseen ja ottaa esimerkiksi kyberhyökkäykset.

– Meidän sähköjärjestelmäämme vastaan tehdään joka päivä lukuisia verkkohyökkäyksiä. Yhteiskuntamme on tullut erittäin paljon haavoittuvammaksi, kuin mitä se on ollut aikaisemmin. Nimenomaan tietoverkot muodostavat semmoisia väyliä, joissa voidaan etukäteen saada tietää niistä uhista, jotka uhkaavat suomalaista yhteiskuntaa, sanoo puolestaan Salolainen Politiikkaradiossa.

– Me ollaan nyt ihan uudessa ajassa, hän toteaa.