Homekoira kannattaa valita tarkkaan – myös koiran työterveydestä täytyy huolehtia

Homekoirabisnes on Suomessa suhteellisen uusi ala, eikä toimintaa säädellä nykyisin lailla lainkaan. Ala on kuitenkin itse laatinut ohjeistuksen sekä homekoiraohjaajille että homekoirien tasotestaukseen.

homekoirat
Noosie
Vesa Marttinen / Yle

– Tällä hetkellä ei ole lainsäädäntöön pohjautuvaa valvontaa homekoirille. Ala on itse luonut ohjeistuksen sekä homekoiraohjaajille sekä homekoirien tasotestaukseen, Yli-insinööri Katja Outinen ympäristöministeriöstä kertoo.

Testausta varten ohjeita on laadittu muun muassa kosteus- ja hometalkoiden aikana, jotka päättyivät vuonna 2015.

– Kun ei ole mitään lainsäädäntöön perustuvia vaatimuksia, niin kuka tahansa voi kouluttaa koiraa ja ryhtyä myymään palveluja. Suosittelisin käyttämään homekoirayhdistysten jäseninä olevia koiria. Kosteus- ja hometalkoissa laadittiin myös ohjeistus homekoiran tilaamiselle. Kannattaa myös tutustua näihin ohjeisiin (siirryt toiseen palveluun), sieltä saa vinkkejä siihen, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, Outinen vinkkaa.

Homekoiran havainnot antavat tukea

Homekoira antaa viitteellisiä tietoja ja koiran havaintoja voidaan käyttää muiden tutkimusten tueksi.

– Aina täytyy muistaa se, että homekoira antaa vain viitteitä mahdollisista hajuista. Yksin homekoiran tekemiin havaintoihin ei kannata luottaa ja aina kannattaa käyttää koulutettuja kuntotarkastajia ja kuntotutkimuksia myös pohjana.

Outinen sanoo, että pintakosteusmittarin ja homekoiran havainnot voivat tukea toisiaan, mutta kummankaan havainnon perusteella pelkästään ei kannata lähteä korjauksia tekemään, vaan selvittää mahdollista ongelmaa tarkemmin.

– Pelkästään pintakosteusmittarilla tehdyt havainnot eivät anna riittävää kuvaa asunnon kunnosta. Tarvitaan erilaisia menetelmiä ja on syytä tarkastaa, että kuntotarkastajalla on pätevyydet kunnossa ja homekoiran ohjaajallakin on hyvä olla taustalla rakennusalan koulutusta. Pelkästään kadunmies ja koira eivät takaa hyvää lopputulosta. Kiinteistön osalta rakennetta rikkovat menetelmät kertovat enemmän kiinteistön kunnosta, mutta siihenkin tarvitaan rakennusalan tuntemusta, että pystyy tekemään oikeita johtopäätöksiä, Outinen sanoo.

Koiraa ei saa altistaa liiaksi homeisille kohteille

Tulli, poliisi ja rajavartiosto käyttävät koiria viranomaistyönsä apuna. Voidaanko myös homekoiria kouluttaa tulevaisuudessa viranomaiskäyttöön?

– Hyvin mahdollisesti. Toki se vaatii sitten tarkempaa ohjeistusta ja laajasti hyväksyttyjä tasokokeita koirille sekä ohjaajille, Outinen pohtii.

Kuten ihmiselle, homeisissa tiloissa oleskelusta voi seurata terveyshaittoja myös koiralle.

– Homekoirien käytössä täytyy huomioida, että huolehditaan homekoiran terveydestä, että ei altisteta koiraakaan liiaksi homeisille kohteille. On syytä pitää mielessä, että niin asukkaat kuin muutkin voivat altistua, niin vastaavasti pitää koirien työterveydestä huolehtia.

Outinen huomauttaa, että koiran tutkiessa asuntoa tulisi huomioida, ettei asunnossa ole ulkopuolelta tuotuja homeelle haisevia tavaroita tai esimerkiksi homeista kukkamultaa, mikä voisi haitata koiran havaintojen tekoa.