Raportti: Sairaalat ja klinikat jatkuvien pommitusten kohteena Jemenissä – kaikesta on pulaa, pelko on jatkuvaa

Järjestöjen raportin mukaan kaikki sodan osapuolet ovat iskeneet terveysklinikoita ja hoitohenkilökuntaa vastaan.

Jemen
Aseistettu jemeniläismies kävelemässä sisällissodassa kuolleiden huthien hautausmaalla Sana’an kaupungissa 15. huhtikuuta.
Aseistettu jemeniläismies kävelemässä sodassa kuolleiden huthien hautausmaalla Sana’an kaupungissa 15. huhtikuuta.Yahya Arhab / EPA

Sairaaloita pommitetaan, ambulansseja tulitetaan ja hoitohenkilökuntaa tapetaan.

Tämä on ollut arkipäivää sodan kourissa kamppailevassa Jemenissä, kertoo kahden avustusjärjestön tänään torstaina julkaisema raportti.

Raportin ovat tehneet Pelastakaa Lapset -järjestö ja Watchlist on Children and Armed Conflict -verkosto. Sen mukaan konfliktin osapuolet ovat osallistuneet ainakin 160 hyökkäykseen terveysklinikoita ja terveystyöntekijöitä vastaan kahden viime vuoden aikana.

Järjestöjen selvityksen mukaan hyökkäyksissä ovat olleet mukana kaikki sodan osapuolet: huthikapinalliset, Jemenin hallituksen joukot sekä hallitusta tukeva Saudi-Arabian johtama kansainvälinen liittouma.

Muun muassa Yhdysvallat ja Britannia ovat antaneet tukea liittoumalle.

Voit lukea Jemenin syyskuussa 2014 käynnistyneen konfliktin taustoista lisää tästä jutusta.

Vain puolet hoitopaikoista toiminnassa

YK:n mukaan Jemenin terveydenhuoltojärjestelmä on romahtanut. Maailmanjärjestön mukaan yli puolet maan sairaaloista ja klinikoista on jouduttu sulkemaan tai tuhottu.

Lääkäreitä ja hoitajia on uhkailtu, siepattu ja tapettu, raportti kertoo. Nopeaa hoitoa kaipaavia ihmisiä ja hoitohenkilökuntaa on estetty tiesuluilla pääsemästä sairaaloihin. Ambulansseja kohti on ammuttu, ja niitä on varastettu.

Niissä sairaaloissa ja klinikoilla, jotka vielä toimivat, on pula tarvikkeista, lääkkeistä ja henkilökunnasta.

– Tuemme sairaaloita, joiden on nyt pakko pitää vahingoittuneita keskoskaappeja koossa teipillä, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin väliaikainen maajohtaja Grant Pritchard.

Pitkäaikaissairauksiin ei hoitoa

Pelastakaa Lapset -järjestö ja Watchlist tutustuivat Jemenissä sairaaloihin ja haastattelivat raporttia varten yli 60 ihmistä joulu-tammikuussa. Heidän joukossaan oli sekä hoitohenkilökuntaa että siviilejä, myös lapsia.

Haastatellut kertovat, että erityisen vaikeaa, ellei mahdotonta, on saada hoitoa pitkäaikaisiin sairauksiin.

– Syöpähoitoon tai dialyysiin on lähes mahdoton päästä, eräs haastateltu kertoo.

Hän myös kertoi iskusta, jossa pommit osuivat sairaalaan. Kun henkilökunta ryhtyi auttamaan haavoittuneita, pommit iskivät uudelleen. Hoitohenkilökunta kertoo pelkäävänsä asejoukkoja ja pommituksia.

Raportti toteaa myös, että pääkaupungin Sanaan lentokentän sulkeminen on estänyt jemeniläisten pääsyn hoitoon muihin maihin. Saudi-Arabian johtama liittouma esti lennot kentältä elokuussa.

Järjestöt: Liittouma asetettava YK:n mustalle listalle

Järjestöt vaativat raportissaan, että YK lisää Saudi-Arabian johtaman liittouman listalle tahoista, jotka rikkovat lasten oikeuksia aseellisissa konflikteissa.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan kaikki sodan osapuolet ovat olleet vastuussa Jemenin lasten kuolemista, myös Saudi-Arabian johtama liittouma.

YK on varoittanut, että Jemen on vajoamassa yhä syvemmälle humanitaariseen kriisiin. Järjestön mukaan lähes 80 prosenttia jemeniläisistä tarvitsee ruoka-apua.

Tammikuussa YK on mitoitti Jemenin konfliktin tämän hetken ensisijaiseksi hätätilaksi maailmassa. Sen arvion mukaan noin 10 000 siviiliä on kuollut taisteluiden aikana.

Voit lukea koko raportin englanniksi täältä. (siirryt toiseen palveluun)