Venezuelan oppositio mobilisoi koko maata mielenosoituksiin

Venezuelan mielenosoituksissa kuoli keskiviikkona kolme ihmistä. Oppositiojohtaja ilmoitti mielenosoitusten jatkuvan torstaina.

mielenosoitukset
Mellakkapoliiisi valkoisen autonsa takana, mielensoittajat kyyristelevät pienen kilven takana kadulla Caracasissa
Mielensoittajat ja mellakkapoliisi ottivat yhteen Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa keskiviikkona.EPA/MIGUEL GUTIERREZ

17-vuotias poika ja 23-vuotias nainen kuolivat ammuskelussa keskiviikkona, kun presidentti Nicolás Maduron vastaiset mielenosoitukset jatkuivat Venezuelassa. Mielenosoituksissa on tähän mennessä kuollut kahdeksan ihmistä.

Yksi kuolleista on sotilas, jonka kuolemasta hallitusta kannattava poliitikko Diosdado Cabello syytti oppositiota. Viranomaiset vahvistivat kuoleman.

Silminnäkijöiden mukaan tunnistamaton mies ampui poikaa päähän pääkaupungissa Caracasissa. 23-vuotias nainen kuoli maan länsiosassa san Cristobalin kaupungissa mielenosoituksen yhteydessä. Myös häntä ammuttiin päähän.

Caracasissa mellakkapoliisi käytti kyynelkaasua kiviä heitteleviä mielenosoittajia vastaan.

Venebarometro-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan 70 prosenttia venezuelalaisista vastustaa presidentti Nicolas Maduroa. Maduron presidenttikausii on päättymässä vasta vuonna 2019.

Keskiviikkona Maduro samoi olevansa valmis vaaleihin pian. – Haluan vaalit pian, jotta voimme löytää rauhanomaisen ratkaisun ja näyttää murhaajille ja vehkeilijöille heidän paikkansa, Maduro sanoi.

Joulukuussa oli määrä pitää aluevaalit, mutta ne on siirretty epämääräiseen tulevaisuuteen. Presidentinvaalit on tarkoitus pitää joulukuussa 2018.

Oppositiojohtaja Henrique Capriles haastoi yhä enemmän ihmisiä kaduille. – Tänään meitä oli miljoonia ja huomenna yhä useamman on tultava mukaan. Mobilisoimme koko kansan liikkeelle torstaina samaan aikaan, Capriles sanoi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters