1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Järjestö vahvistaa: Syyrian kaasuiskussa käytettiin sariinia tai muuta kiellettyä myrkkyä

Israelin puolustusviranomaisten mukaan Syyrian hallinnolla on yhä kemiallisia aseita hallussaan.

Syyria
Duman hautausmaan työntekijä Abo Ezzo kastelee istutuksia 21. elokuuta 2016. Paikkaan on haudattu Abd al-Rahman al-Moudawer, joka kuoli auttaessaan kemikaalisen iskun uhreja elokuussa 2013 Damaskoksen esikaupunkialueella.
Duman hautausmaan työntekijä Abo Ezzo kastelee istutuksia 21. elokuuta 2016. Paikkaan on haudattu Abd al-Rahman al-Moudawer, joka kuoli auttaessaan kemikaalisen iskun uhreja elokuussa 2013 Damaskoksen esikaupunkialueella.Mohammed Badra / EPA

Sariinia tai muuta kiellettyä myrkkyä käytettiin Syyrian Idlibissä 4. huhtikuuta tehdyssä iskussa, jossa kuoli lähes 90 ihmistä.

Myrkyn käytön vahvisti kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW keskiviikkona. YK on luokitellut sariinin joukkotuhoaseeksi.

Aiemmin brittiläiset ja turkkilaiset laboratoriotestit olivat vahvistaneet saman tuloksen.

OPCW:n johtajan Ahmet Üzümcün mukaan tulokset sariinin tai muun vastaavan myrkyn käytöstä ovat "kiistattomia". Tieto perustuu laboratoriotesteihin kolmen uhrin ruumiinavauksessa otetuista näytteistä.

Järjestö ei ottanut kantaa siihen, kuka oli iskun takana. Kansainvälinen yhteisö on syyttänyt iskusta presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Syyria ja sen liittolainen Venäjä ovat kiistäneet syytökset.

Uutistoimisto AP:n haastattelemien kolmen nimettömän Israelin puolustusviranomaisen mukaan al-Assadin hallinnolla on yhä "yhdestä kolmeen tonnia" kemiallisia aseita. Syyria sitoutui tuhoamaan kemialliset aseensa vuonna 2013, jolloin satoja ihmisiä kuoli niillä tehdyssä iskussa Damaskoksen esikaupunkialueella.

Ranska on ilmoittanut tuovansa julki todisteita siitä, että Syyrian hallitus oli kemiallisilla aseilla huhtikuussa tehdyn iskun takana.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi