Hyppää sisältöön

Luvattomasta piirtämisestä lähti yhteinen taiteilu – kaikki viisi siskoa maalaavat

Läheiset siskokset ovat hitsautuneet entistä enemmän tiimiksi yhteisen kuvataideharrastuksen myötä. Perheen pojatkin ovat luovia.

Maalaustarvikkeita purkissa.
Video: Elisa Kinnunen / Yle

SOTKAMO Värikylläinen maalaus vie kesäisiin laidunmaisemiin. Toisessa äiti ja tytär tai siskokset istuvat niityllä palmikon muodostuessa pienemmän tytön hiuksiin. Kolmanteen on maalattu mies, joka on kyntämässä peltoa hevosella. Maalaukset ovat täynnä sävyjä ja tuovat tuulahduksen menneisyydestä. Tarinoihin on helppo mennä mukaan.

– Hoitajat sanoivat, että huomasivat vanhuksissa sellaisen tietynlaisen virkistymisen kuvien tulemisen jälkeen. He varmaan alkoivat muistella omaa lapsuuttaan ja se oli se, mitä hainkin, Armi Mikkonen, 7-lapsisen sisaruskatraan vanhin, Armi Mikkonen muistelee palvelukeskus Himmelin seinien maalausprojektia muutaman vuoden takaa.

Sotkamolaisen palvelukeskuksen seinille Mikkosten sisarusten maalaamat maalaukset ovat merkityksellisiä muistisairaille vanhuksille, mutta myös siskoille itselleen. Se on heidän, viiden siskoksen, suurin ja merkittävin yhteinen taideteos. Yhteiseen teokseen ovat jättäneet siveltimen vetonsa Armi, 33, Tarja, 30, Terhi, 23, Taria, 15, ja Terja, 17.

Äidin mielikuvista, isän teknisestä piirtämisestä

7-lapsisen perheen vanhimmat lapset ovat alle kouluikäisiä. Lasten pienet kädet löytävät tussit ja piirtävät oman huoneen seinät täyteen värikkäitä näkemyksiä maailmasta.

– Äiti ei tykännyt, mutta se oli kivaa, nauraa muistellen Tarja Mikkonen, katraan toiseksi vanhin siskos.

– Jo lapsena maalailtiin yhdessä seiniin hevosen kuvia, muistelee myös Armi Mikkonen.

Se on pikkuhiljaa noussut yhteiseksi jutuksi ihan huomaamatta ja luonnollisesti.

Armi Mikkonen

Luvattomasta piirustushetkestä lähti siskosten yhteinen harrastus. Lapsuuden mielikuvitushahmot ja eläimet piirtyivät luonnollisesti yhdessä ja piirtyvät yhä.

– Se on pikkuhiljaa noussut yhteiseksi jutuksi ihan huomaamatta ja luonnollisesti. On alettu tehdä yhteisiä projekteja ja paljon on tehty kyllä yksinkin, kertoo Armi Mikkonen.

Kaksi veljeä on jättäytynyt siskosten taideharrastusten ulkopuolelle, mutta toteuttavat hekin itseään omalla tavallaan. Arho tekee peligrafiikoita ja Tarmo harrastaa autojen entisöintiä. Luovuus ja halu tehdä käsillä on tullut sisarusparvelle verenperintönä.

– Isä oli tekninen piirtäjä ja äidillä on mielikuvitus hallussa. Ne kaksi on vähän yhdistynyt ja meistä on tullut hyvin monipuolisia taiteilijoita. Osataan tehdä monelle saralla, tekniikalla ja tyylillä. Mielenkiintoa on hyvin monenlaiseen, Armi valottaa.

Entistä tiiviimmin perheenä

Kun Armi, Tarja ja Terhi ovat samassa tilassa, heidät tunnistaa sisaruksiksi helposti. Samaa näköä on totta kai, mutta merkille pistävää on jokin sama mielenlaadussa. Heistä huokuu eräänlainen rauhallisuus ja tyyneys.

Se ehkä selittää senkin, että taiteellisilta näkemyseroilta on vältytty yhdessä työskennellessä.

– Meillä on selvä ryhmäjako ja tiimihenki on ollut hyvä aina. Rakentavaa kritiikkiä kyllä osataan sanoa toisillemme. Ja se on hyvä asia, että pystytään sitä antamaan, Armi kertoo.

Päinvastoin, jos vain on mahdollista, välit ovat tiivistyneet entisestään.

– Tämä vaan lähentää enemmän. Tuo tiimihenkeä ja sitoo meitä yhteen enemmän perheenä. Voidaan olla ylpeitä toinen toisistamme, Armi huomauttaa.

– Ollaan tavallaan parhaita kavereita, komppaa Terhi.

Jotta viiden naisen projektit onnistuvat, on jonkun otettava johtajan rooli. Tässä tapauksessa siihen on automaattisesti valikoitunut katraan vanhin, Armi.

– Se on sellainen topakka täti. Ei huuda tai ärjy, mutta toteaa, että tee tuo, tee näin. Itse toteaa, että joo joo, kyllä kapteeni. Ihan hyvä tyyppi se on, Terhi arvioi hymyn kautta siskonsa johtajan roolista selviytymistä.

Toiselle intohimo, toiselle ystävä

Jokaisella sisaruksista on taiteen saralla se oma juttunsa ja päivätyönsä muulla alalla. Media-assistentiksi opiskellut Terhi kirjoittaa ja piirtää. Kohta puutarhuriksi valmistuva Tarja on tällä hetkellä eniten innostunut veistoksista ja huonekaluista. Armilla on kiinnostusta taiteisiin monelta eri kantilta.

Eniten taiteille elää lasten ja nuorten erityisohjaajana työskentelevä Armi, jolle kaikenlainen taide ja luova itsensä ilmaisu on ollut aina ykkösasia ja intohimo. Hänellä on myös eniten haaveita sen suhteen.

– Se tulee sielusta ja sydämestä. Sillä haluaisi tienata leipänsä ja totta kai siihen pyrkii, että siitä saisi joku päivä leipänsä, Armi muotoilee. 

– Siinä ammennat itseäsi ja tuot itseäsi esiin värein ja kuvin. Pistät itsesi siihen paperille. Sitähän se on, hän summaa.

Onnistumisen hetki on siinä, kun katselet yhdessä valmista maalausta ja koet, että se on tässä.

Armi Mikkonen

Itseilmaisun lisäksi taiteiluissa siskoille tärkeitä ovat yhdessä koetut onnistumisen tunteet.

– Onnistumisen hetki on siinä, kun katselet yhdessä valmista maalausta ja koet, että se on tässä. Värit ja kaikki on siinä ja se on juuri sitä, mitä olet ajatellut ja melkein parempikin, Armi kiteyttää.

Armin mukaan epäonnistumisen hetkiä maalaamisen parissa on harvemmin koettu yhdessä. Ja vaikka sellainen tulisi eteen, on sen hetken ylittämiseen helppo neuvo.

– Ainahan voi maalata päälle, Armi huomauttaa.