Koe uusi yle.fi

Suomun kutsutaksi on koettu hyväksi ratkaisuksi Kemijärvellä

Kaupunki maksaa osan kyydin hinnasta.

Kemijärvi
Taksi Kemijärvi
Kemijärvellä kutsutaksi hoitaa junalla ja linja-autoilla saapuvien matkustajien jatkoyhteyden Suomun hiihtokeskukseenJorma Korhonen / Yle

Kemijärvellä Suomun matkailuliikennettä ruokkiva kutsutaksijärjestelmä on koettu hyväksi ratkaisuksi. Kutsutaksiliikenteessä kaupunki maksaa pääosan kuljetuksen hinnasta.

Kutsutaksijärjestelmää ruvettiin kokeilemaan, koska Kemijärven juna- ja linja-autoasemilta ei ole säännöllistä julkista liikennettä Suomun hiihtokeskukseen. Taksitkaan eivät päivystä asemilla, mutta auto saadaan paikalle erityisesti ennakkoon kutsuttuna.

Kaupungin intressissä on edesauttaa kohteen saavutettavuutta ja kulkuyhteyksiä, koska Suomu on ainoa kokonaan Kemijärven kaupungin alueella oleva hiihto- ja matkailukeskus.

Tyytyväisiä asiakkaita

Pasi Riekkola Kemijärven taksista kertoo, että kutsutaksia opittiin käyttämään, kun tietoisuus siitä levisi.

– Kevään edetessä käyttö vilkastui ja pääsiäisenä edestakaisia kyytejä oli jo useita, isojakin ryhmiä.

Riekkolan mukaan asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä palveluun. Kemijärven keskustasta aikuinen pääsee Suomulle kympillä ja lapsi viidellä eurolla. Kaupunki maksaa taksahinnan erotuksen yrittäjän ja taksien kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan.

Kokeilua kannattaa jatkaa

Pasi Riekkolan mielestä kutsutaksikokeilua kannattaa jatkaa. Nyt ensihätään kokeilu kestää toukokuuhun saakka.

– Mikäpä vaikka tästä tulisi ihan käytäntö. Suomulle tulevalle asiakkaallehan tämä on kätevä ja edullinen tapa päästä perille ja myös takaisin, hän sanoo.

Suomulle tullaan paljolti omilla autoilla, mutta myös junilla ja busseilla Kemijärven asemille. Siitä eteenpäin on turvautuminen kutsutaksiin.

Korjattu kello 8.39. Kokeilu päättyy toukokuussa ei vuoden lopussa.