Vakuutusetsivän arkea: Yksi lavasti onnettomuuden sirkkelillä, toinen kyni korvauksia pakastekoiralla

Vakuutuspetoksista kirjan kirjoittaneen Christian Rönnbackan mukaan vakuutusyhtiön työntekijöiden aliarvioiminen on huijarin suurin virhe.

vakuutuspetos
Ylen aamu-tv: Vakuutuspetosten parhaat palat
Ylen aamu-tv: Vakuutuspetosten parhaat palat

Vakuutusetsivä ja kirjailija Christian Rönnbacka kertoo, että mikään vakuutuspetosyritys ei enää hämmästytä häntä. Rönnbacka on paljastanut työkseen vakuutushuijareita jo yli 10 vuoden ajan.

Ylen aamu-tv:n vieraana ollut Rönnbacka on kirjoittanut kirjan Kävikö käry?, jossa hän kuvailee epäonnistuneita vakuutuspetosyrityksiä.

Rönnbackan unohtumattomin tapaus oli maatalousyrittäjä, joka ahdinkoon joutuessaan päätti leikata sirkkelillä itseltään pari sormea ja muutaman varpaan.

Rönnbackan mukaan yrittäjä lavasti onnettomuuden siten, että lehmä olisi potkaissut häntä.

Tapaus laittoi vakuutusetsivän miettimään sitä, kuinka pahassa tilanteessa maatalousyrittäjä oli ollut ja kuinka suunnitelmallisesti hän nosti vakuutussuojansa.

– Jos sormet ja varpaat olisi löytyneet, niin hän ei olisi saanut niin isoa eläkettä. Muistaakseni lehdessä luki, että sirkkeli soi käräjäoikeudessa ja siellä pätkittiin siansorkkia kliinisissä testeissä, Rönnbacka kertoi.

Kuolleet koiranpennut herättivät epäilyksen

Toinen Rönnbackan mieleen painunut tapaus liittyi kennelyrittäjään, joka väitti, että useita hänen koiranpentujaan kuoli.

Kennelyrittäjä vei kuolleita pentuja eri eläinlääkäreille. Kun asiaa ryhdyttiin tutkimaan, niin paljastui, että yrittäjä oli vienyt eläinlääkärille aina saman kuolleen koiranpennun.

– Hän piti väliajat koiran pakkasessa, en tiedä oliko pullapitkon vieressä. Tämä kirjo on laidasta laitaan ja mikään ei enää hämmästytä.

Vakuutusetsivä Christian Rönnbacka arvioi, että vakuutuspetoksen yrittäminen voi houkuttaa, koska vakuutus on viimeisiä kasvottomia kohteita, joista voi saada rikollista hyötyä.

Petoksen yrittäminen on vaivatonta, koska onnistuessa hyödyn voi saada kotoa poistumatta. Kuitit voi väärentää kotona, vahinkoilmoituksen voi tehdä netissä ja rahat tulevat suoraan tilille, Rönnbacka listaa.

– Tämä kun onnistuu kerran, niin sitten sä teet sen varmaan seuraavankin kerran.

Vakuutusyhtiön aliarvioiminen suurin virhe

Rönnbackan mukaan petosepäilyt tulevat vakuutusetsivälle yleensä vakuutuskäsittelijältä, joka on havainnut epäilyttävän tapauksen.

Rönnbacka kertoi, että epäilyttävä seikka voi olla esimerkiksi tapahtuma-aika tai -paikka. Kun vakuutusetsivä havaitsee tarinassa särön, niin sitä tonkimalla usein löytyy jotain, minkä avulla tutkinnassa pääsee eteenpäin.

– Suurin virhe on se, että olet liian itsevarma ja aliarvioit, että vakuutusyhtiössä on töissä joku pässi, joka ei ymmärrä, että tämä voi olla hassua.

Aina oudoissa tapauksissa ei ole kuitenkaan kyse huijauksesta. Silloin vahingot pitäisi korvata.

Rönnbackan mukaan esimerkiksi Sipoossa taivaalta pudonnut hauki (siirryt toiseen palveluun) olisi voinut olla uskomaton tapaus, jos kala olisi osunut pudotessaan jonkun päähän tai auton tuulilasiin.

Helsingin Sanomien haastattelema biologi Markus Piha arvioi, että hauki oli päätynyt petolinnun kynsissä merestä taivaalle ja pudonnut sieltä maahan, kun jokin on häirinnyt lintua.