1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottoriöljy

Tulli takavarikoi tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

Öljy hankittiin Virosta ja Puolasta ja sitä myytiin ympäri Suomea.

moottoriöljy
Moottoriöljy öljy.
AOP

Tulli on takavarikoinut 16 500 litraa väärennettyä moottoriöljyä, jota on myyty ympäri Suomea. Keskusrikospoliisin rikoslaboratoriossa huomattiin, että takavarikoitu öljy oli mineraalipohjaista, ja se saattoi sisältää pieniä määriä synteettistä öljyä. Väärennettyä öljyä rahdattiin maahan ja myytiin vuoden 2014 lopulla.

Tullin esitutkinnassa selvisi, että suomalainen kauppaketju ehti myydä väärennettyä moottoriöljyä yli 13 000 litraa. Kauppaketjussa myynnissä olleen öljyn maahantuonnista vastasi suomalainen yhtiö, joka hankki väärennetyksi epäillyn öljyn välikäsien kautta Virosta.

Väärennettyä moottoriöljyä oli ollut kauppaketjun myymälöissä myynnissä yli 21 000 litraa. Tutkimuksissa selvisi, että samaa öljyä myytiin myös muissa kauppaketjuun kuulumattomissa kaupoissa ja myös huoltoasemilla.

Tulli epäilee, että väärennettyä moottoriöljyä toi maahan kaikkiaan neljä yritystä ja ne kaikki myivät sitä ympäri Suomea. Tulli epäilee, että Suomeen tuotiin öljyä yli 35 000 litraa. Öljyä hankittiin Viron lisäksi Puolasta.

Tulli on tutkinut maahantuontia teollisoikeusrikoksena. Epäiltyinä on ollut yli 30 henkilöä. Jutun esitutkinta on nyt valmis ja se siirtyy syyteharkintaan.

Lue seuraavaksi