1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän rikkaimmat vaurastuivat yhä – venäläis-suomalainen Gennadi Timtšenko menestyi Forbesin listalla

Pakotteet eivät estäneet Venäjän rikkaimpia oligarkkeja kartuttamasta omaisuuttaan.

Venäjä
Gennadi Timtšenko osallistui Kremlissä presidentti Vladimir Putinin ja ranskalaisten liikemiesten tapaamiseen toukokuussa 2016.
Gennadi Timtšenko osallistui Kremlissä presidentti Vladimir Putinin ja ranskalaisten liikemiesten tapaamiseen toukokuussa 2016. Sergei Karpukhin / EPA

Talouslehti Forbesin Venäjän-toimitus on julkaissut listan (siirryt toiseen palveluun) Venäjän äveriäimmistä ihmisistä.

Rikkaimmat venäläisoligarkit ovat vaurastuneet entisestään. Vuoden takaiseen verrattuna 200 rikkaimman venäläisen omaisuus kasvoi sadalla miljardilla dollarilla. Yhteensä Venäjän rikkaimpien hallussa oli 460 miljardin dollarin varallisuus helmikuussa, jolloin arvio tehtiin.

Oligarkit rikastuivat ruplan kurssin ja metallin avulla

Roiman kasvun takana on ruplan kurssin vahvistuminen. Forbes laski, että kurssi vahvistui mittausajankohtien välillä vuodessa 38 prosenttia noin 79 ruplasta noin 57 ruplaan dollariin nähden.

Lisäksi raaka-ainemarkkinat kasvoivat. Erityisesti teräksen myynnillä menestyi.

Metallimarkkinoiden kasvun ansiosta NLMK-teräskonsernia omistava Vladimir Lisin paisutti varallisuuttaan 6,8 miljardilla dollarilla, Severstalin omistaja Aleksei Mordašov 6,6 miljardilla dollarilla ja Suleiman Kerimov 4,7 miljardilla dollarilla. Kerimovin omaisuus perustuu Forbesin mukaan kultayhtiö Poljusin osakkeisiin. Virallisesti yritys kuuluu hänen pojalleen Saidille.

Pakotteet eivät haittaa rahavirtaa

Venäläis-suomalainen Gennadi Timtšenko oli yksi niistä oligarkeista, jotka onnistuivat kasvattamaan varallisuuttaan eniten. Timtšenkon omaisuuden arvo kasvoi 4,6 milljardilla eurolla. Hän on Venäjän neljänneksi rikkain mies 16 miljardin dollarin varoillaan, jotka on tahkottu öljy- ja kaasuteollisuudessa.

Krimin valtauksen ja Ukrainan sodan takia Timtšenko joutui Yhdysvaltain pakotelistoille, mutta se ei näytä estävän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriä rikastumasta. Yhdysvallat asetti hänelle myös matkustusrajoitteita, joiden takia Timtšenko on kertonut matkustelevansa nykyään Venäjän sisällä.

Tiiviit yhteydet Suomeen on myös listalla 39. sijoittuneella Arkadi Rotenbergilla. Valtion tilauksilla rikastuneen Putinin judokaverin varallisuuden arvo on 2,6 miljardia dollaria. Sijoitus nousi 36 pykälää viime vuodesta. Rotenberg on sekä Yhdysvaltain että EU:n pakotelistoilla.

Arkadin veli Boris Rotenberg on Suomen ja Venäjän kansalainen ja Yhdysvaltain pakotelistalla. Hänen sijoituksensa tipahti sijalle 94 ja omaisuuden arvoksi kertyi miljardi dollaria.

Rikkaimmat rikastuvat

Venäjän rikkain mies on Leonid Mihelson, jolla on iso omistus Novatek-maakaasuyhtiössä. Hän on kerännyt 18,4 miljardin dollarin varallisuuden.

Mihelsonin omaisuus kalpenee maailman äveriäimmän rinnalla. Ohjelmistoyhtiö Microsoftin toinen perustaja Bill Gates on maailman rikkain ihminen (siirryt toiseen palveluun) neljättä vuotta peräkkäin. Hänen varallisuutensa arvo oli maaliskuussa 86 miljardia dollaria.

Rikkaimpien vaurastuminen entisestään on maailmanlaajuinen trendi. Forbesin maailman rikkaimpien listalla miljardöörien määrä kasvoi 13 prosenttia viime vuodesta. Yhteensä miljardöörejä on nyt 2 043.

Lue seuraavaksi