1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköverkot

Sähköverkko viimeisiinkiin koteihin Keminmaassa – Alpo Jääskön kotona käytetään jatkossakin tuuli- ja aurinkovoimaa

Keminmaalainen Alpo Jääskö laskee, että kun loputkin vastukset on asennettu ja ilmalämpöpumppu hankittu, nousee investointi jo 9000 euroon. Tähän saakka hän on pärjännyt omalla sähkö- ja lämmitysjärjestelmällä.

Alpo Jääskö otti sähköliittymän kotiinsa helpottaakseen arkea, mutta myös ajatellen talon myyntiä tulevaisuudessa. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Keminmaassa on saatu kytkettyä tiettävästi viimeisetkin vakituiset asuinrakennukset sähköverkkoon. Muutamat kiinteistöt päättivät liittymisestä sen jälkeen, kun paikallinen sähköyhtiö veti niiden lähettyville uuden sähkölinjan.

Sähköttömäksi jäänyt alue ei sijaitse lappilaisittain mitenkään erityisen syrjässä, kuntakeskukseen on parikymmentä kilometriä ja maaseutumaista tienoota halkoo pikitie.

Yksi uusista liittyjistä on eläkeläinen Alpo Jääskö, joka toivoo tuhansien eurojen investoinnin helpottavan elämää ja parantavan talon jälleenmyyntiarvoa tulevaisuudessa.

Mukavuudesta ei ole tingitty mitenkään

Jääskö rakennutti kodin Helkkusenvaaraan kymmenkunta vuotta sitten. Jykevä hirsitalo on varustettu kaikilla nykyajan mukavuuksilla, mutta sähköverkkoa hän ei kotiinsa aikoinaan huolinut korkeiden liittymismaksujen takia.

Sähköverkkoon kotitalo ja siihen liittyvät muut rakennukset kytkettiin vasta puolitoista kuukautta sitten. Suurin muutos pihapiirissä on ollut se, että vajassa olleen dieselkäyttöisen aggregaatin jyskytys on tauonnut.

– Oikeastaan mitään muita muutoksia ei ole vielä tehty. Laitan jossakin vaiheessa sähkövirtaa käyttävän jääkaapin, mutta hella saa olla jatkossakin kaasukäyttöinen, kuvailee Jääskö.

Aurinkopaneelit ja tuulivoimala pienentävät osaltaan Alpo Jääskön sähkölaskua. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Aurinko ja tuuli pienentävät sähkölaskua

Tulevaa sähkölaskua Jääskö aikoo pienentää käyttämällä aina kun mahdollista aurinko- ja tuulivoimaa, joihin hän investoi jo vuosia sitten.

Tuulivoimala pyörii piharakennuksen katolla noin kymmenen metrin korkeudessa ja aurinkopaneelit ovat hangen keskellä pihamaalla oman tukikepin nokassa.

– En vielä ymmärrä tuon digitaalisen sähkömittarin päälle, joten en tiedä minkä verran virtaa on kulunut puolentoista kuukauden aikana, mutta nyt on parhaat kelit tuottaa sähköä näillä laitteilla, joten ei se voi olla paljon. Sehän voi olla, että valtakunnanverkon käyttö jää todella vähäiseksi, aprikoi isäntä.

Polttopuitakin Jääskö aikoo tehdä sen verran kuin jaksaa, sillä takka ja kiuas ovat yhä puulämmitteisiä. Myös kaikki käyttövesi tulee läheisestä lähteestä, sillä se on kunnallisen vesi- ja viemäröintijärjestelmän ulottumattomissa.