Sähköverkon parantamisesta paineita nostaa siirtohintoja Lapin maaseudulla

Esimerkiksi Simossa Rantakairan Sähkö investoi maakaapelointiin 400 000 euron vuositahtia, mutta Kemissä uusi sähkömarkkinalaki ei ole aiheuttanut ylimääräisiä menoja.

Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Maaseudulla on kaupunkeja suuremmat sähkön siirtohintojen korotuspaineet. Uusi sähkömarkkinalaki parantaa sähköverkon sääkestävyyttä, mutta toisaalta on tehtävä investointeja.

Kaupungeissa kaapelit ovat jo pääosin maan alla, joten esimerkiksi Kemin Energialle uudesta laista ei ole aiheutunut ylimääräisiä kustannuksia.

Sen sijaan esimerkiksi Simossa Rantakairan Sähkö investoi maakaapelointiin 400 000 euron vuositahtia. Investoinnit tulevat nostamaan sähkön siirtohintoja.

– Hinnankorotuspaine on kova. Vuoden 2019 loppuun mennessä sähkökatko taajama-alueella saa kestää enintään kuusi tuntia. Se tarkoittaa maakaapelointia. Olemme tehneet sitä jo kolme vuotta. Siirtohintoja ei vielä ole nostettu, mutta jossain vaiheessa se on tehtävä, sanoo Rantakairan Sähkön toimitusjohtaja Pasi Syrjälä.

Taajamien ulkopuolella pidempi määräaika

Taajamien ulkopuolella aikaa on vuoteen 2028 asti.

– Siellä katko saa kestää 36 tuntia eli riittää, että ilmavedot laitetaan kuntoon, Syrjälä sanoo.

Keminmaan Energiassa on laskettu, että vuoteen 2028 mennessä sen investointitarve on kymmenen miljoonaa euroa. Sähköyhtiöillä on kuitenkin mahdollista anoa jatkoaikaa vuoteen 2036 saakka.

– Uskon, että maaseutulaitokset anovat jatkoaikaa. Jos takaraja olisi vasta vuosi 2050, niin investoinnit voitaisiin tehdä uusimalla käyttöiän loppuun tulleet verkot, sanoo Keminmaan Energian toimitusjohtaja Jukka Järnström.