Ulkomaalaisten maakauppoja rajoittavan lainsäädännön valmistelu alkaa

Selvityshankkeen johtajan mukaan kaikkien ulkomaalaisten maakauppoja täytyy selvittää ja turvata lainsäädännöllä valtion kokonaisturvallisuus.

maakauppa
Varuskunta-alue Pohjois-Karjalassa.
Mauri Ratilainen / AOP

Ulkomaalaisten maakauppoja rajoittavaa lainsäädäntöä aletaan valmistella lähiaikoina, sanoo puolustusministeriön osastoesiupseeri Vesa Halinen.

– Kyllä tämä on tavoitteena, että alkaisi lainsäädäntöhanke, joka tavoittelisi hallituksen esitystä vielä tällä istuntokaudella.

Halisen mukaan valmisteluun asetetaan poikkihallinnollinen työryhmä, jonka tavoitteena on aloittaa toiminta jo ennen kesälomakautta. Lainsäädännön valmistelun aloittamista on edeltänyt selvitys, jonka virkamiestyöryhmä luovutti torstaina puolustusministeri Jussi Niinistölle (ps.).

Selvitys koski valtion kokonaisturvallisuuden parantamista kiinteän omaisuuden siirroissa eli käytännössä ulkomaalaisten maa- ja kiinteistökaupoissa. Selvityshanketta johtanut Halinen sanoo, että selvityksen mukaan lähempää tarkastelua kaipaisi kaikki maakaupat, joissa ostaja on ulkomaalainen.

– Kaikkien ulkomaalaisten maakauppoja täytyy selvittää ja parantaa niiden tilannekuvaa ja lainsäädännöllä turvata valtion kokonaisturvallisuus

Valtionevoston kanslian mukaan tavoitteena on, että lakimuutokset tulisivat voimaan 1.1.2019 mahdolliset siirtymäsäännökset huomioiden.

Valtiolle etuosto-oikeus?

Selvityksen tavoite oli kartoittaa sitä, miten Suomen kokonaisturvallisuutta voitaisiin edistää yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen läheisyydessä sijaitsevan kiinteän omaisuuden omistuksen ja hallintaoikeuden siirroissa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi maa- ja kiinteistökauppoja.

Selvityksessä tuodaan esiin käytännön keinoja ulkomaalaisten maakauppojen rajoittamiseen. Tällaisia keinoja voisi olla esimerkiksi valtion etuosto-oikeuden, jota tällä hetkellä ei ole. Yksi keino voisi olla myös ennakkoilmoitusvelvollisuus.

– Pyritään maa- ja rakennuslain toimivaltuuksien alaisuudessa tällaiseen ilmoitusvelvollisuuteen kautta ennakkoilmoitukseen eli voidaan samaan tyyliin kuin kunnallisessa päätöksenteossa voitaisiin pyytää ennakkoarviota, onko tämä sellainen alue, jonka ulkomaalainen voisi omistaa, kertoo Halinen

Halisen mukaan lainsäädäntöhankkeen haasteena on se, että hanke on mittava.

– Toinen haaste on aikataulu, käytännön toiminta-aika on kuitenkin vain reilu vuosi tällä hetkellä tähän aktiiviseen lainsäädännönvalmisteluvaiheeseen.

Halisen mukaan vuosittain Suomessa tehdään noin 500 kiinteistökauppaa, joissa ulkomaalainen on ostajana. Joinakin vuosina määrä on ollut yli 700.

Venäläisten maakaupat puhuttaneet

Venäläisten tekemät maakaupat ovat olleet esillä viime vuosina.

Suomen valtio puuttui venäläisten maakauppoihin muun muassa vuonna 2015, kun Venäläistaustainen yhtiö yritti ostaa mittavan maa-alueen armeijan harjoituskäytössä olevan ampuma-alueen vierestä Taipalsaaren Sarviniemessä.

Viime vuoden lopulla suojelupoliisi epäili Venäjän ostaneen sotilailleen kiinteistöjä Suomesta.

Puolustusministeriö on aikaisemmin todennut, että yksittäisissä ulkomaalaisten Suomessa tekemissä maa- ja kiinteistökaupoissa on tiettyjä huolestuttavia kohteita.

Juttua päivitetty kello 20.4. kello 14.31: Lisätty valtioneuvoston kanslian tieto siitä, että milloin lait on tavoite saada voimaan.