Ex-ministeri Hanna Mäntylä katosi omiltaankin – Ei vastaa puhelimeen eikä sähköposteihin

Kaksi vuotta sosiaali- ja terveysministerinä toiminutta lappilaista kansanedustajaa Hanna Mäntylää (ps.) kaipaavat äänestäjien lisäksi Lapin perussuomalaiset, jotka nuolevat edelleen kuntavaalitappion aiheuttamia haavoja.

Lapin kansanedustaja Hanna Mäntylä (Ps) Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Julkisuuteen välttelevästi suhtautuva, entinen sosiaali- ja terveysministeri ja puolueensa 2. varapuheenjohtaja, Lapin kansanedustaja Hanna Mäntylä Torniosta oli yksi keskeisiä sote-uudistuksen valmistelijoita istuvan hallituksen alkutaipaleella.

Elokuussa 2016 Mäntylä yllättäen ilmoitti luopuvansa ministerin salkusta perhesyiden vuoksi. Uudeksi ministeriksi valittiin Pirkko Mattila. Sen jälkeen Mäntylästä on vain vähän havaintoja. Kuntavaaleissa häntä ei nähty Lapin Perussuomalaisten teltoilla tai vaalitilaisuuksissa lainkaan.

Katosi ministeripestin jälkeen

Mäntylän asuinkunnan Tornion perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Visa Riskilä kertoo nähneensä Hanna Mäntylän viimeksi yli vuosi sitten.

– Kerro meillekin, jos löydät, Riskilä tuumaa puhelimeen ja kertoo, että kuntavaaleissa olisi ollut käyttöä ex-ministerin tuelle.

Samaa sanoo perussuomalaisten Lapin piirin 1. varapuheenjohtaja ja Simon paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Terho Korpikoski.

– Ei ole näkynyt, ei edes Tornion markkinoilla jossa oli vaalitupa ja kaikki. Ministeri Pirkko Mattila kyllä kävi mutta en minä Hannaa nähnyt, Korpikoski toteaa.

Perussuomalaiset hävisivät monissa kunnissa jopa enemmän kuin valtakunnassa keskimäärin. Korpikosken mukaan kansanedustajan vetoapua olisi tarvittu kipeästi.

– Olisin odottanut, että hän olisi ollut aktiivisesti mukana. Mutta näin ei ihan käynyt, Korpikoski sanoo.

Puoluekokous ja maakuntavaalit

Ensi vuoden alussa Suomessa pidetään ensimmäiset maakuntavaalit, joissa puolueilla on paljon pelissä. Perussuomalaisilla olisi paljon käyttöä kansanedustajalle ja erityisesti entiselle sosiaali- ja terveysministerille, joko ehdokkaana tai vähintään vaalitilaisuuksien vetoapuna. Mäntylä ei kuitenkaan ole ilmaissut vaaleihin mitään kiinnostusta.

– En ole kuullut, että Hanna olisi lähdössä mihinkään mukaan. Kyllä on ollut niin hiljaista sen jälkeen kun ministerin pestistä luopui. Ei ole juuri näkynyt eikä kuulunut.

Korpikoski myös epäilee, että Hanna Mäntylä on ehkä luopumassa ensi kesän puolukokouksessa puolueen 2. varapuheenjohtajan paikastaan.

– Vaikuttaa siltä, että hän ei ole kiinnostunut jatkamaan, koska ei ole minkäänlaista yhteyttä pitänyt.

Eduskunnassa vain käymässä

Lapin kansanedustajat ovat ihmetelleet, että Mäntylä ei vastaa puhelimeen eikä sähköposteihin. Hän ei ole osallistunut yhteenkään Lapin kansanedustajien yhteisiin tapaamisiin koko kuluvan vaalikauden aikana. Joulukortit hän kävi allekirjoittamassa muiden Lapin edustajien tavoin.

Eduskunnan täysistunnoista Mäntylä on ollut poissa vuoden 2016 syyskuun jälkeen joko sairauden tai muun syyn vuoksi 37 kertaa.

Eduskunnasta kerrotaan Mäntylän vaalentaneen hiustensa värin ja siirtyneen istumaan istuntosalin takaosaan. Kansanedustajakollegat kertovat Mäntylän usein poistuvan istuntosalista läsnäolonapin painamisen jälkeen. Tuoretta kuvaa uudistuneesta kansanedustajasta ei vielä ole.

Mäntylä ei ole pitänyt yhtään puheenvuoroa eduskunnassa ministeriytensä jälkeen. Sairauslomaa hän ei tiettävästi ole hakenut.

Kansanedustaja Mäntylä ei ole vastannut Ylen soittopyyntöön eikä sähköpostiviestiin.

Eduskuntaryhmä tyytyväinen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän tuore puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi ei ota kantaa Mäntylän passiivisuuteen omassa vaalipiirissään. Kankaaniemen käsitys on, että Mäntylä on hoitanut tehtävänsä eduskunnassa ja valiokunnissa, eikä ryhmässä ole ollut kritiikkiä Mäntylän tehtävien hoidosta.