Venäjä haluaa suomalaiseen pikkukuntaan kansainvälisen rajanylityspaikan

Venäjä on toimittanut Suomen ulkoasianministeriön nootin, jolla se haluaa tietää Suomen kannan Parikkalan Syväoron rajanylityspaikan kansainvälistämiseen.

Parikkala
Rekan kuljettaja auton papereiden tarkastuksessa Parikkalan rajanylityspaikalla.
Parikkalan Syväoron rajanylityspaikan kautta kulkee nykyisin pääasiassa rekkamiehiä. YLE Etelä-Karjala

Venäjän hallitus on jo usean vuoden toivonut Etelä-Karjalan Parikkalan Syväoron rajanylityspaikan kansainvälistämistä. Venäjä tiedusteli asiaa Suomelta jo vuonna 2015, ja on nyt lähettänyt asiasta Suomen ulkoasiainministeriöön nootin.

– Tällainen nootti tuli meille vähän ennen pääsiäistä, kertoo ulkoasianministeriön Venäjän yksiköstä tiiminvetäjä Johanna Lukkarila.

Lukkarila muistuttaa, että nootti on normaali valtioiden välinen kirje, jolla hoidetaan Suomen ja Venäjän valtioiden välisiä suhteita ja ajankohtaisia asioita.

Nootissa Venäjä pyytää Suomen kantaa Parikkalan rajanylityspaikan avaamiseksi kansainväliselle liikenteelle. Avaamista Venäjä perustelee muun muassa kasvaneella turismilla ja kaupankäynnillä Suomen ja Venäjän välillä.

Parikkalan Syväoron rajanylityspaikka on tällä hetkellä niin sanottu tilapäinen rajanylityspaikka. Sen kautta kulkee pääasiassa puutavararekkoja, joten rajan ylittäneet ihmisetkin ovat suurimmaksi osaksi rekkakuskeja.

Viime vuonna Parikkalassa rajan ylitti 20 800 henkilöä, mikä on murto-osa esimerkiksi noin sadan kilometrin päässä olevaan Lappeenrannan Nuijamaan raja-asemaan verrattuna. Nuijamaalla rajanylityksiä oli viime vuonna reilut 2,2 miljoonaa.

Tavallisella viisumilla Parikkalasta ei Venäjälle pääse, vaan ylitykseen tulee olla erikoislupa.

Syväoron paikka merkitty grafiikkaan
Syväoron rajanylityspaikka sijaitsee Parikkalassa Etelä-Karjalassa.Yle

Tie kunnostettu Venäjällä

Venäjä on viime vuosina valmistautunut Parikkalan rajanylityspaikan avaamiseen henkilöliikenteelle. Se on kunnostanut rajanylityspaikalle tulevan 28 kilometriä pitkän paikallistien, joka tuo yhteyden uudelta Pietarin ja Sortavalan väliseltä valtatieltä Suomen rajalle.

Myös Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa on toivottu uuden kansainvälisen rajanylityspaikan avaamista Parikkalaan. Esimerkiksi Savonlinnan seutu toivoisi venäläisturisteista piristystä alueen yrityksille.

Etelä-Karjalan liitto on vedonnut valtiovaltaan rajanylityspaikan avaamiseksi. Liiton mukaan rajanylityspaikka kasvattaisi venäläisten ostosmatkailua Suomessa ja toisaalta parantaisi suomalaisten matkailua Venäjälle. Matkat muun muassa Laatokan rannalle ja Sortavalaan lyhenisivät merkittävästi.

Liikenne- ja viestintäministeriö on laskenut, että Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistäminen nostaisi henkilöliikennettä Parikkalan rajaylityspaikalla merkittävästi. Rajan ylittäisi laskelmien mukaan vuodessa yli miljoona ihmistä.

Rekkoja Parikkalan raja-asemalla
Parikkalassa rajan ylitti viime vuonna noin 20 000 henkilöä.YLE Etelä-Karjala

Päättäjät nihkeitä avaamaan rajaa

Suomi ei ole näyttänyt vihreää valoa Parikkalan rajanylityspaikan avaamiseksi kansainväliselle liikenteelle. Perusteluita on pääasiassa kaksi. Ensimmäinen on se, että melko lähellä sijaitsevat Niiralan kansainvälinen rajanylityspaikka Tohmajärvellä sekä Imatran kansainvälinen rajanylityspaikka.

Toinen, kenties merkittävämpi syy on raha. Kansainvälinen rajanylityspaikka tarvitsisi huomattavasti nykyistä enemmän henkilökuntaa niin tulliin kuin rajavartiostoon. Lisäksi Parikkalaan pitäisi rakentaa uudet tilat rajanylityspaikkaa varten. Nykyään Parikkalan Syväorossa paikalla on vain pieni puinen vartiorakennus.

Myös Rajavartiolaitos on suhtautunut kielteisesti uuden rajanylityspaikan avaamiseen, koska nykyisillä rajanylityspaikoilla voidaan käsitellä huomattavasti nykyistä enemmän rajanylityksiä.

Parikkalan rajanylityspaikka.
Jos Parikkalan rajanylityspaikasta tulisi kansainvälinen, pitäisi sinne todennäköisesti rakentaa kokonaan uudet tilat.Yle

Vastaus noottiin tulee aikanaan

Ulkoasianministeriön Venäjän yksiköstä tiiminvetäjä Johanna Lukkarila kertoo, että Suomi vastaa Venäjän noottiin aikanaan. Rajanylityspaikan avaaminen koskee useata eri ministeriötä, joten niiltä kaikilta vastauksen saaminen voi viedä kauankin.

Rajanylitykset Suomen ja Venäjän välillä ovat lisääntyneet huomattavasti kuluneen vuoden aikana. Venäjän ruplan arvon parantuminen ja talouden kohentuminen Venäjällä ovat kasvattaneet erityisesti venäläisten ostosmatkailijoiden vierailujen määrää Suomeen.

Parikkalan Syväoron rajanylityspaikasta on käytetty myös nimitystä Kolmikannan rajanylityspaikka.