1. yle.fi
  2. Uutiset

Väitös: Muumioitunut kirkkoherra Rungius kärsi eläessään tuberkuloosista ja oli ylipainoinen

Kemin pitäjässä vuonna 1629 kuolleen kirkkoherran, Nikolaus Rungiuksen muumioitunut ruumis on edelleenkin tärkeä turistikohde Keminmaassa.

muumiot
Matti Sunnari/ Yle
Kirkkoherra Nikolaus Rungiuksen ruumis sijaitsee Pyhän Mikaelin kirkossa Keminmaassa.

Filosofian maisteri Tiina Väre on selvittänyt väitöstutkimuksessa 1600-luvun alun Kemin seurakunnan kirkkoherran, Nikolaus Rungiuksen terveydentilaa muumiolle suoritettujen analyysien avulla. Tutkimuksesta selviää myös ruokavalion vaikutus Rungiuksen terveydentilaan.

Rungius syntyi Loimaalla noin vuonna 1560 ja kuoli Kemin pitäjässä vuonna 1629. Muumiolla on erikoislaatuinen historia, sillä se on ollut Keminmaan vanhassa kirkossa 1700-luvulta lähtien ja ollut myös tärkeä turistikohde kymmeniä vuosia.

Muumion tietokonetomografinen kuvantaminen paljasti seikkoja, jotka ovat todennäköisesti vaikuttaneet kirkkoherran elämänlaatuun. Löydösten perusteella hän lienee kärsinyt tuberkuloosista ja ollut ainakin jossain määrin ylipainoinen.

Keminmaan vanha kirkko talvella.
Pyhän Mikaelin kirkko.Risto Koskinen / Yle

Kirkkoherran hammasterveys ja kynnestä otetut näytteet vihjaavat hänen ruokavalionsa olleen erityisen proteiinirikas. Väitöstutkimuksen mukaan tulos sopii yhteen aiempien varhaisen uuden ajan ruokavaliota koskevien tietojen, kirkkoherran sosiaalisen statuksen ja oletetun vaurauden kanssa. Tyypillisestihän papisto kykeni nauttimaan varsin runsaastakin ruokavaliosta.

Jo aiemmin on tiedetty, että muumion toinen käsi on irronnut. Väitöstutkimuksessa kuitenkin todetaan, että kuvantaminen paljasti myös, että pitkään kadoksissa olleen muumion oikean kyynärvarren lisäksi suurin osa kaularakenteista on hävinnyt. Pää ja torso näyttäisivät edelleen yhdistyvän toisiinsa niskassa, mikä tarkoittaisi molempien osien kuuluneen samalle yksilölle.

Tiina Väre väittelee aiheesta Oulun yliopistossa 28. huhtikuuta.

Lue seuraavaksi