Suomalaiset rakastavat lintutorneja, ainakin jos niiden määrästä maassa voi jotain päätellä. Laskennallisesti torneja on jokaisessa kunnassa vähintään yksi, vaikka pohjoisimmassa Lapissa torneja on harvemmassa kuin etelässä. Suomessa on 311 kuntaa, mutta reilusti yli 400 lintutornia.
Lintutorneja on niin varta vasten tarkoitukseen rakennettuja, kuin muista käyttötarkoituksista, kuten vesi- tai palotorneista lintutorneiksi muutettuja ja niitä on niin merten rannoilla, saarissa, soilla, järvillä kuin vaaroillakin.
Suomessa on jopa lintutornien rakentamista harrastava mies.
Torneja ylläpitävät niin kunnat, valtio, järjestöt kuin muutkin tahot. Googlen kartta (siirryt toiseen palveluun) kertoo tornien tiheydestä.
– Suomen lintutorniverkosto on ainutlaatuisen tiheä, vahvistaa Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.
Muualla maailmassa rakennetaan lintujen tarkkailuun enemmän piilokojujen tapaisia rakennuksia.
Jan Södersved
Södersved teki lintutorneista kirjan yli 10 vuotta sitten. Silloin torneja oli reilut 400.
– Vaikka osa jää käytöstä pois huonokuntoisuuden tai muiden syiden vuoksi, koko ajan määrä on kasvanut uusien pystyttämisen myötä. Niin tänäkin vuonna, eikä tarkkaa tornien määrää taida tietää kukaan.
Lintutornien määrä vaihtelee, sillä Pohjois-Karjalassa aiotaan purkaa jopa useita torneja huonokuntoisuuden vuoksi, mutta mm. Kemiin uutisoidaan rakennettavan uusi torni.
Tornit ovat suomalainen ilmiö
Birdlife Suomen keväiseen lintujentarkkailukisaan eli Tornien taistoon (siirryt toiseen palveluun) osallistuvien määrä on vakiintunut viime vuosina reiluun 300 joukkueeseen. Kaikki tornit eivät siis ole lintujen ystäviä täynnä edes tuolloin.
– Muualla maailmassa rakennetaan lintujen tarkkailuun enemmän piilokojujen tapaisia rakennuksia. Meillä linnut ovat yleensä arkoja ja niiden tarkkailu onnistuu parhaiten kiikareilla ja kaukoputkilla torneista, joista näkee kauas, kuvailee Jan Södersved.
Tornien runsaus ja avoimuus on tehnyt lintujen ja luonnon tarkkailusta Suomessa helppoa. Lintulavoja ja -torneja on syrjäisillä luonnonsuojelualueilla, mutta myös aivan kaupunkien ja taajamien keskustoissa.
Osa torneista on katettuja, monitasoisia retkeilykohteita, jotka palvelevat myös taukopaikkoina. Myös liikkumisvaikeudet on huomioitu, eikä kaikkiin torneihin tarvitse kiivetä. Suomen Luonto listasi esteettömät (siirryt toiseen palveluun) lintutornit.