Jyväskylä Sinfonia pilkkoi itsensä ja jalkautui kauppakeskuksiin ja palvelutaloihin

Jyväskylä Sinfonia on lähtenyt pienkokoonpanoissa kiertueelle ympäri Jyväskylää. Orkesterin aikeena on luoda vuosittainen perinne, jossa musiiki viedään yllättäviinkin paikkoihin lähelle kaupunkilaisten arkea.

Kuva: Matti Myller / Yle

Jyväskylän Matkakeskuksessa vaskikvartetin konsertti on juuri päättynyt.

– Akustiikka oli toimiva ja yleisö vastaanottavainen. Ohjelmisto meillä oli vähän tällainen sillisalaatti, soitimme oopperamusiikkia ja jazzia, ja lopetimme Finlandiaan, kertoo Jyväskylä Sinfonian käyrätorven äänenjohtaja Jussi Järvenpää.

Jyväskylä Sinfonian normaalina konserttiareenana toimii kaupunginteatteri, joka ei ole akustiikaltaan konserttimusiikkiin sopiva. Uusi konserttisali on ollut toiveissa ja suunnitelmissakin kaksinumeroisen määrän vuosia, mutta hanke ei ole edennyt.

Sinfonia myy kaupunginteatterin 551 paikkaa säännöllisesti loppuun. Osittain siitä syystä orkesteri on nyt kaupunkikiertueella Jyväskylässä.

– Kaikki halukkaat eivät mahdu konsertteihin, tai eivät ylipäätään pääse paikalle. Me menemme nyt soittamaan sinne, missä tätä yleisöä on, sanoo Jyväskylä Sinfonian viestintä- ja markkinointipäällikkö Jenni Hakola.

Orkesterin pienkokoonpanot soittavat parinkymmenen minuutin pienoiskonsertteja. Pelkästään tänään konsertteja on seitsemän.

– Kaiken kaikkiaan vastaanotto on ollut oikein hyvä, joistain paikoista meitä ei olisi haluttu päästää pois ollenkaan, Hakola myhäilee.

Konserttipaikkojen kirjo ulottuu sairaaloista hotelleihin, ja kysyntää konserteille olisi ollut enemmän kuin orkesterilla on mahdollisuuksia tarjota edes pienkokoonpanoja.

– Pyrimme mahdollisimman laajaan valikoimaan konserttipaikkoja, jotta pääsemme monipuolisesti kaupunkilaisten arkeen. Myös muusikot esittivät toiveitaan konserttipaikoista, Hakola sanoo.

– Ehkäpä ensi vuonna menemme sitten niihin paikkoihin, jotka tällä kertaa jäivät käymättä, hän jatkaa.