Mikko Joensuu sai Teosto-palkinnon henkilökohtaisesta musiikistaan, jossa luovutaan Jumalasta

Laulaja-lauluntekijä Mikko Joensuu palkittiin levyistään Amen I ja II.

Mikko Joensuu Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Mikko Joensuu palkitaan Teosto-palkinnolla kahdesta viime vuonna ilmestyneestä levystään. Joensuu on tehnyt sävellykset, sanoitukset ja sovitukset _Amen I _ja Amen II -albumeilleen.

Raadin mukaan levyt ovat "americana-perinteestä tyylikkäästi ammentavaa musiikkia, joka on tehty pieteetillä ja ilman kompromisseja. Vahvasti henkilökohtainen teoskaksikko kasvaa ja kehittyy."

25 000 euron arvoisen Teosto-palkinnon raatiin kuuluivat senior adviser Leena Puntila, Flow-festivaalin toimitusjohtaja Suvi Kallio sekä viime vuoden Teosto-palkittu Paperi T eli Henri Pulkkinen.

Leena Puntilan mukaan Mikko Joensuun albumit ovat hieno, maailmalle valmis kokonaisuus.

Nimensä mukaisesti molemmat albumit viittaavat uskontoon. Joensuu kertoi Yle Uutisten Kulttuurivieras-haastattelussa viime jouluna, että helluntailaisliikkeen laulut ovat vaikuttaneet häneen paljon.

– Tunnen suurta lämpöä sellaiseen lähestymistapaan, että sävel voi olla lapsenomaisen yksinkertainen, keveä ja kaunis, mutta asia, josta lauletaan, voi olla jopa hämmentävän epätoivoinen.

Amen kuvaa suhdettani uskoon, mutta tavallaan se näyttäytyy itselleni aika pienenä asiana kokonaisuudessa.

Uskonnollisesta latauksesta huolimatta Amen I ja II kuvaavat enemmän ihmisyyttä ja ihmisenä olemisen ongelmia. Kolmas osa Amen III ilmestyy kesän kynnyksellä.

Mikko Joensuu tuli tunnetuksi jo kymmenisen vuotta sitten Joensuu 1685  -yhtyeellään, joka nousi nopeasti kriitikkojen suosioon. Amen-trilogia on Joensuun ensimmäinen teos sooloartistina.

Tänä vuonna Teosto-palkinnosta kilpaili kuusi teosta, jotka edustivat musiikin eri lajeja. Palkintoa on jaettu vuodesta 2003 lähtien.