Hyppää sisältöön

1,5 miljoonan suomalaisen sekajätepussit kipataan valtavaan bunkkeriin – voiton käärivät vantaalaiset

Vantaalla kaukolämmön hintaa on pystytty laskemaan reilusti. Tehokkaan jätevoimalan takia kaukolämpö on maalämpöä edullisempi lämmistymuoto rivi- ja kerrostaloissa Vantaalla.

Vantaan jätevoimalan kahmari nappaa kyytiin kerralla 3 000 roskapussia kohti polttoarinaa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Vantaan jätevoimalassa (siirryt toiseen palveluun) on olo kuin elokuvissa. Valtavaan, 38 metriä syvään bunkkeriin kipataan 1,5 miljoonan metropolialueen asukkaan sekajätepussit. Kaiken yllä leijuu jätteistä leviävä usvamainen tomu, kun valtava koura, jätekahmari, kourii ja sekoittaa roskapusseja ja nostaa ne lopulta kohti polttoarinaa. Yksi jätekahmarin kouraisu nappaa mukaansa 3 000 roskapussia.

Tomu tuntuu kurkussa jäteautojen kippausalueella, ja vanhan roskapussin hajun kyllä tunnistaa. Ulkona ei haise, koska sisätila on alipaineistettu.

Roskia Hangosta Porvooseen, Karkkilasta Helsinkiin

Itse jätebunkkeriin ei ole asiaa ilman suojavarustusta, sillä sinne saattaa muodostua hapettomia metaanikuoppia. Roskakuskitkin vetävät päällensä turvavaljaat, jos jäteauton luukun avaaminen vaatii kuilun reunalle menemistä.

Jäteautot tuovat sekajätepusseja jätevoimalaan Itä-Vantaalle, Kehä 3:n ja Porvoonväylän risteykseen, lännestä aina Hangosta saakka, idästä Porvoosta ja pohjoisimmillaan Karkkilasta.

Kaikki 1,5 miljoonan ihmisen porukasta eivät ole vieläkään oppineet lajittelemaan: bunkkerista on sammutettu roskien seasta täsmäsammutuksella jopa hätäraketti. Lisäksi polttovaiheessa höyrykattilasta putoaa alas kierrätykseen metalliesineitä, esimerkiksi puutarhasaksia, ja vaikkapa pattereita.   

Jätebunkkerin syvyys on 38 metriä, pituus 55 metriä ja leveys 24 metriä. Kuvaushetkellä sekajätettä oli pohjalla lähes 16 metriä. Kuva on otettu valvomon lasin takaa. Kuva: Riina Virtanen (tettiläinen) / Yle

Jätteiden kerääjät Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY (siirryt toiseen palveluun) ja Rosk'nRoll (siirryt toiseen palveluun) maksavat Vantaan Energialle (siirryt toiseen palveluun) sekajätteiden vastaanottamisesta ja muuttamisesta energiaksi. Vantaan Energia saa siis sekä raaka-aineen ilmaiseksi että rahaa jätevoimalan 300 miljoonan euron investoinnin kattamiseen.

Kivihiiltä ja maakaasua ei tarvitse ostaa niin paljon

Lisäksi jätevoimala on osoittautunut reilun kahden vuoden aikana tehokkaaksi.

– Täällä päästään noin 95 prosentin hyötysuhteeseen eli lähes kaikki energia, mitä tänne tuodaan, saadaan hyödynnettyä kaukolämpönä ja sähkönä, lämpöpalvelupäällikkö Lassi Kortelainen Vantaan Energiasta kehuu.

Jätevoimalassa on poltettu reilun kahden vuoden aikana miljoona tonnia jätettä. Laitos tuottaa puolet Vantaan kaukolämpötarpeesta ja kolmasosan sähköstä. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei Vantaan Energian tarvitse ostaa kivihiiltä tai maakaasua roskaenergian sijaan.

Hyöty sataa suoraan vantaalaisten kaukolämmön käyttäjien kukkaroon. Näin, vaikka Helsingin kaupunki omistaa 40 prosenttia Vantaan Energiasta.

– Pystyimme antamaan vantaalaisille kaukolämmön käyttäjille perusmaksut marras- ja joulukuulta ilmaiseksi. Kokonaisuudessaan olemme päässeet noin kymmenen prosentin alennukseen energiamaksuissa, Kortelainen sanoo.

Jätevoimalan hyötysuhde on noin 95 prosentin luokkaa, kertoo lämpöpalvelupäällikkö Lassi Kortelainen Vantaan Energiasta. Hänelläkään ei ole asiaa jätebunkkerin reunalle ilman turvavaljaita. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Sopimus HSY:n ja Rosk'nRollin kanssa jatkuu aina vuoteen 2034 asti eli vantaalaiset hyötyvät muidenkin jätteistä vielä lähes 20 vuotta.

Vantaalla kaukolämmön piirissä on noin 80 prosenttia rakennuskannasta.

Selvitys: Kaukolämpö edullisempaa kuin maalämpö Vantaalla

Kaukolämpö osoittautuikin Vantaalla maalämpöä edullisemmaksi sekä uusissa että vanhoissa kerros-, rivi- ja liiketaloissa, kun Vantaan Energia selvitytti kauko- ja maalämmön kustannuksia.

Selvityksen tehnyt energiapalveluyhtiö ONE1 (siirryt toiseen palveluun) huomioi laskelmassaan laitteiston hankintahinnan, lainan koron ja takaisinmaksuajan sekä käyttö-, huolto- ja korjauskustannukset. Vertailussa oli myös vanhan kerrostalon poistoilmalämpöpumppu.

Sekä sähkön että kaukolämmön hintaan laskettiin 0,5 prosentin indeksikorotus. Laskelmat tehtiin myös viiden prosentin hinnannousulla ja vielä silloinkin kaukolämpö päihitti maalämmön vantaalaisissa rivi-, kerros- ja liiketaloissa.

Lainan korko oli kolme prosenttia.

Laske hankintahinta korkoineen suhteessa käyttöikään

Energiapalveluyhtiö ONE1:sta muistutetaan, että uutta lämmitysmuotoa miettivän kannattaa laskea erityisesti laitteiston hankintahinta korkoineen suhteessa laitteiston käyttöikään. Esimerkiksi Vantaalla uuden kerrostalon maalämmön takaisinmaksuaika laskettiin peräti 24 vuodeksi. Energiapalveluyhtiön mukaan korkeintaan 15 vuoden takaisinmaksuaika olisi taloudellisesti järkevä.

Koko selvityksen voit lukea täältä. (siirryt toiseen palveluun)

ONE1-yhtiö on tehnyt vastaavanlaisia selvityksiä myös muissa kunnissa. Esimerkiksi Kotkassa kaukolämpö todettiin kilpailukykyiseksi etenkin pientaloissa ja vanhoissa, suuremmissa kiinteistöissä, mutta selvityksen tulos voi muuttua, jos esimerkiksi sähkön hinta muuttuu. Tuohon selvitykseen voi tutustua täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Seuraavaksi Martinlaaksoon kotimaista biopolttoainetta

Vantaan Energia suunnittelee myös muuttavansa Martinlaakson voimalan yhden kattilan puuhakkeelle (siirryt toiseen palveluun). Yhtiö haluaa luopua kivihiilestä kokonaan 2020-luvulla ja pienentää myös maakaasun käyttöä.

Jätevoimalan energialle on jo saatu Avainlippu-merkki , koska jäte on kotimaista polttoainetta. Tätä merkkiä Vantaan Energia voi taas hyödyntää kaupatessaan energiaansa edelleen muille ympäristövastuustaan kiinnostuneille yrityksille.

Vantaan Energiasta omistaa 60 prosenttia Vantaan kaupunki ja 40 prosenttia Helsingin kaupunki.