1. yle.fi
  2. Uutiset

Kauan odotettu eläkeläisten bussikokeilu alkamassa elokuussa Lahdessa – lastenlipun hinnalla kyytiin

Hartaasti odotettu kokeilu eläkeläisten alennuslipuista on alkamassa elokuussa Lahdessa. Kertalippu ei kelpaa, vaan alennus vaatii matkustajalta matkakortin.

Matkakortit ja -liput
Busseja pysäkillä.
Raisa Autio / Yle

Eläkeläisten lippukokeilu on alkamassa elokuun alussa Lahden seudun joukkoliikenteessä. Päätös tehdään joukkoliikennelautakunnassa ensi viikolla. Kokeilu kestää elokuusta vuoden loppuun saakka ja sen aikana yli 65-vuotiaat voivat matkustaa linja-autoissa lasten arvolipun hinnalla.

Edullisempi matkustusaika on ruuhka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin, kertoo joukkoliikennesuunnittelija Roope Ahola.

– Yritämme houkutella matkustajia käyttämään myös hiljaisia vuoroja enemmän. Jos me laitamme ruuhka-ajalle edullisimpia lipputuotteita, meidän tulisi tarkastella myös mahdollisia kuormitusvaikutuksia. Se voi nostaa valtavasti kustannuksia, selittää Ahola.

Arkisin alennusaika on 9.00–14.00 ja viikonloppuisin koko päivän.

Yritämme houkutella matkustajia käyttämään hiljaisia vuoroja enemmän.

Roope Ahola

Aholan mukaan alennusta ei voida toteuttaa kertalippuihin.

– Olemme halunneet pitää kertalipun mahdollisimman yksinkertaisena myytävänä tuotteena, niin ettei se hidastaisi linja-autoissa maksutapahtumaa. Etuudet on helpompi toteuttaa korttipuolelle, jolloin se ei vaadi kuljettajalta niin paljon toimenpiteitä.

Matkustajalla pitää olla siis matkakortti, johon määritellään etukäteen asiakasryhmä. Matkakorttia veloitetaan sen mukaan, mihin aikaan sitä bussissa käyttää.

Kokeilu voi laajeta koko maakuntaan

Joukkoliikennesuunnittelija Roope Aholan mukaan tarkoitus on saada kokeilu koko maakuntaan. Muilta kunnilta pyydetään lausunnot seniorilipusta toukokuun loppuun mennessä. Kokeilu on mahdollista toteuttaa myös pelkästään Lahdessa.

Lahdessa on keskusteltu paljon joukkoliikenteen kustannuksista. Kaupunki arvioi, että eläkeläisten lippukokeilu maksaa vajaat 80 000 euroa. Matkojen määrien arvioidaan kasvavan 20 000:lla.

Uudetkin matkustajat saattavat kiinnostua tästä.

Roope Ahola

– Varmasti ne, jotka nyt käyttävät, lisäävät jonkun verran käyttöä tai siirtävät matkustamista tiettyyn kellonaikaan, mutta uudetkin matkustajat saattavat kiinnostua tästä.

Aholan mukaan kokeilun onnistumista seurataan kuukausittain ja loppuvuonna tehdään johtopäätöksiä siitä kannattaako kokeilua jatkaa.

Lue seuraavaksi