yle.fi-etusivu

Hallituksessa riita: Perussuomalaiset jumitti koulu-uudistuksen, vaatii vapautuksia pakollisesta ruotsin opiskelusta

Perussuomalaiset löi jarrut pohjaan, koska se haluaa Suomeen enemmän kielikokeiluja.

ruotsin kieli
Sanna Lauslahti ja Sampo Terho
Sanna Lauslahti ja Sampo TerhoYle

Hallituksessa on syntynyt erikoinen kiista koulutuksesta. Lakipaketti ammatillisen koulutuksen uudistamisesta oli valmis jo huhtikuun alussa, mutta perussuomalaiset ryhtyi hangoittelemaan vastaan.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan lakipaketista oli hallituksessa yksimielisyys, mutta perussuomalaiset ilmoitti, että asia etenee yhdellä ehdolla: ruotsin kielen vapaaehtoisuutta pitää kokeilla "niin laajasti, että asiasta saadaan kunnon tietoa".

Pakkoruotsin vastustaminen on perussuomalaisten lempilapsi. Erityisen lähellä se on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon sydäntä. Terho on Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja ja perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas.

"Pikkumaista politikointia"

Asiasta on Ylen tietojen mukaan käyty kiperää sananvaihtoa etenkin Sampo Terhon ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) välillä. Ammattiopetuksen uudistuksella on kiire, koska se pitäisi saada voimaan ensi vuoden alussa.

Sivitysvaliokunnan varapuheenjohtaja Sanna Lauslahti (kok.) ihmettelee, miksi perussuomalaiset painoi yhtäkkiä jarrut pohjaan. Hallitusohjelmassa on sovittu sekä ammatillisen opetuksen uudistuksesta että kokeilusta, jossa ruotsin kielen opiskelu on vapaaehtoista.

– On pikkumaista politikointia jättää massiivinen uudistus odottamaan aivan toista lainsäädäntöä. Hallituksen esitys ammatillisen koulutuksen uudistuksesta on saatava ulos, Lauslahti sanoo.

Lauslahden mukaan poliittinen kissanhännänveto voi viedä maton alta lailta, jonka valmistelussa on ollut mukana 1 500 ihmistä.

Kissanhännänvetoa vai kiristystä?

Hallitus on jo aiemmin sopinut, että ammatillisesta opetuksesta säästetään tänä vuonna 190 miljoonaa. Perussuomalaisten jarrutuksen takia sopimatta on vielä se, miten tulevat säästöt tehdään.

Mikäli laki ei tule voimaan ensi vuoden alusta, oppilaitoksissa ollaan ensi vuoden alussa tyhjän päällä. Ilman lainsäädäntöä ei voida esimerkiksi yhdistää aikuisopetusta ja nuorten ammattillista koulutusta. Turhan hallinnon purkaminen säästäisi rahaa.

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas Sampo Terho myöntää, että suomen kielen asema on puolueelle tärkeä.

– Pitää paikkansa, että perussuomalaiset ovat erittäin huolissaan hallitusohjelmassa sovitun kielikokeilun heikosta ja epätyydyttävästä etenemisestä.

Terho ei halunnut kommentoida väitteitä, joiden mukaan perussuomalaiset kiristää kokoomusta sillä, että ammatillisen koulutuksen uudistus ei etene, ellei kielikokeilua laajenneta.

– En kommentoi hallituksen sisäisiä asioita, Terho sanoo.

Korjattu 20.4.2017 klo 19.15: Terho on perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas, ei puheenjohtaja.

Korjattu 20.4.2017 klo 19.35: Hallituksen sopima ammatillisen opetuksen säästö tänä vuonna on 190 miljoonaa, ei 900 miljoonaa euroa.