Jäävuori tuli kylään – Kanadalainen pikkukaupunki nousi hetkessä turistinähtävyydeksi

Newfoundlandin rannikolla ajelehtii jo yli 600 jäävuorta. Paikalliset matkailuyrittäjät ovat innoissaan, mutta kalastajien elinkeino kärsii.

Kanada
jäävuori ja talo
Jättiläismäinen jäävuori Ferrylandin kaupungin lähellä Kanadassa.Reuters

Newfoundlandin rantatie on tukossa, kun turistit ja valokuvaajat ovat tulleet katsomaan Ferrylandin pikkukaupungin uutta nähtävyyttä – jättiläismäistä kerrostalon korkuista jäävuorta. Jäävuoret ovat alueella tuttu näky, ja rantatie onkin saanut lempinimen Iceberg Alley, suomeksi "Jäävuorikuja".

Tänä keväinen vieras on kuitenkin harvinaisen suuri ja se on saapunut harvinaisen lähelle rannikkoa, mistä varsinkin valokuvaajat ovat innoissaan.

– Tämä on suurin jäävuori, minkä olen täällä koskaan nähnyt, Ferrylandin pormestari Adrian Kavanagh kertoi Kanadan CTV-televisiolle. (siirryt toiseen palveluun)

Yli 40 metriä korkean jäävuoren kokoa hahmottaa hyvin alla oleva Twitterissä julkaista kuva, jossa helikopteri laskeutuu jäävuoden päälle.

Asiantuntijoiden mukaan syy harvinaisen vilkkaalle jäävuorikaudelle löytyy voimakkaista tuulista sekä ilmaston lämpenemisen aikaan saamasta jäälohkareiden irtoamisesta Grönlannin jääpeitteestä.

Matkailuyrittäjät innoissaan, kalastajat näreissään

Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n haastattelemat matkailuyrittäjät ovat harvinaisen vilkkaasta jäävuorikaudesta innoissaan. Toukokuun alussa alkava turismikausi on lähdössä käyntiin vauhdilla, sillä tilauskirjat täyttyvät kovaa vauhtia.

– Olemme todella iloisia siitä, että jäävuoret tulevat näin lähelle rannikkoa ja juuttuvat näin paikoilleen, Barry Rogers Iceberg Quest Ocean Tours -yrityksestä sanoi CBC:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

jäävuori ja nainen
Reuters

Jäävuoret tuottavat kuitenkin ongelmia paikallisille kalastajille sekä rannikon merenkulkua valvovalle Kanadan rannikkovartiostolle.

– Tilanne on hankala. Jos kalastustarvikkeemme jäävät kiinni jäihin, ne saattavat kulkeutua käytännössä minne vaan, ravustaja Keith Boland sanoi CBC:lle.

jäävuori ja aallonmurtaja
Jäävuoria Kanadan rannikolla.

Rannikkovartioston edustajan Adam Manningin mukaan jäävuoret tuottavat runsaasti lisätyötä.

– Monivuotinen jää on yhtä kovaa kuin teräsbetoni. Voitte siis kuvitella, että se tuottaa vaikeuksia laivoille, hän sanoi.