1. yle.fi
  2. Uutiset

Apple lupaa tehdä puhelimensa pelkistä kierrätysmineraaleista – mutta ei tiedä miten

Kierrätysmateriaalien käytön avulla Apple pääsisi eroon laajasti kritisoiduista konfliktimineraaleista.

Matkapuhelimet ja mobiililaitteet
avokaivos
Kobolttikaivos Luswishissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kongosta tulee yli puolet maailmassa käytetystä koboltista.AOP

Elektroniikkajätti Apple on luvannut, että jatkossa sen puhelimia varten ei tarvita lainkaan kaivostyötä, kertoo digitaaliseen mediaan erikoistunut Vice-uutispalvelu (siirryt toiseen palveluun).

Lupauksen mukaan kaikki puhelimissa käytetyt mineraalit kuten alumiini, kupari ja tina olisivat pelkästään kierrätystavaraa. Kauniissa ajatuksessa on yksi mutka. Yhtiö ei vielä tiedä, miten voisi päästä tavoitteeseen.

– Hyvin harvoin ilmoitamme tavoitteen ennen kuin tiedämme tarkasti, miten sen voi saavuttaa, Applen ympäristöasioista vastaava varajohtaja Lisa Jackson sanoi Vicelle.

Hänen mukaansa tarkoitus on kuitenkin hyödyntää alihankkijoilta ostettavaa kierrätysmetallia sekä käytetyistä, vanhoista Apple-tuotteista saatavia osia.

Yksi syy varhaiseen ulostuloon on, että mahdolliset alihankkijat kuulisivat kiinnostuksesta kierrätysmetalliin hyvissä ajoin.

Nykyään Applen iPhone-puhelimissa on vain hyvin pieni osuus kierrätysmetalleja.

Kaikesta maailman elektroniikkajätteestäkin kierrätettiin alle 16 prosenttia vuonna 2014.

Konfliktimineraaleja ja ympäristövahinkoja

Puhelimiin vaadittavien metallien kaivostoiminnalla on synkkä maine.

Monilla konfliktialueilla kuten Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Keski-Afrikan tasavallassa aseelliset ryhmät pitävät hallussaan kaivoksia. Näin siviilejä terrorisoivat ryhmät voivat hyötyä puhelinjättien mineraaliostoista.

Tällaisilla aluella toimivat kaivokset ovat tunnettuja myös heikoista työoloistaan. Kongon kaivoksissa on työskennellyt vain seitsemänvuotiaita lapsia.

Monilla alueilla kaivokset ovat pilanneet paikalliset vedet.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on syyttänyt (siirryt toiseen palveluun) maailman puhelinjättejä, myös Applea, alihankkijoiden löperöstä valvonnasta.

Toistaiseksi Apple ei ole pystynyt takaamaan, että se ei käyttäisi puhelimissa konfliktimineraaleja.

– Yksi syy kierrätysmateriaalien käyttämiseen on juuri se, että voisimme vastata eri tavoin kysymykseen konfliktimineraaleista. Valehtelisin, jos väittäisin muuta, Jackson sanoo.

Lue seuraavaksi