1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Riiteleminen

Heli Vaarasen kolumni: Täyden kympin puoliso

Vaikeiden aiheiden välttelyä pidetään parisuhteiden ongelmana. Turhaan, kirjoittaa Heli Vaaranen.

Kuva: Leila Oksa / Yle

Eikö jokainen haluaisi itselleen täyden kympin puolison? Kyllä. Miten täyden kympin tunnistaa? Ei sitä tunnistakaan. Sen huomaa vasta siitä, että täyden kympin puoliso pitää mölyt mahassaan, kun toiselle käy nolosti.

Esimerkiksi näin.

Autostasi hajoaa kytkin. Kaarrat länsiväylältä ramppia pitkin alas ja jätät sen huoltoasemalle työmatkan varrelle. On aamu ja pimeää. Hyppäät taksiin ja ehdit hyvin töihin. Palaat illalla täyden kympin puolison kanssa hakemaan autoa koordinaateilla ”se oli ihan siinä just silleen liikenneympyrän jälkeen oikeelle ja sit parkkipaikalle”.

Ajelette pitkin Espoota. On paljon liikenneympyröitä ja paljon huoltoasemia.

– Mikä huoltoasema se oli?
– Siellä oli bensamittareita…
– Mistä rampista käännyit?
– Jostain Espoosta.

Ajelette ja ajelette, ja yhdensuuntaiset kadut vievät teidät kauas lähtöpisteestä. Tulee tuskanhiki, ja toivoton, hölmö olo. Vilkaiset kuljettajaa, joka taistelee itsehillinnän kanssa.

– Se oli ihan siinä, sanot varovasti.

Ajatte kauas länsiväylälle ja käännytte takaisin Helsinkiin päin. Oikealla pilkottaa tutun näköinen, kirkkaan vihreä torni.

– Tuolla!

Täyden kympin puoliso auttaa tyhjentämään autoa, vie avaimet huoltoaseman kassalle, hinaaja tulee hakemaan. Ei haukkuja, ei draamaa. Täysi kymppi nolossa tilanteessa.

Täyteen kymppiin tarvitaan vielä toinen esimerkki: Autosi kelpaa vain romuttamolle. Heität vanhalle hyvästit ja avaat netistä autoja myyvän sivuston.

Mikä estää pahat sanat ja saa vastaamaan toiselle: ”Ei se mitään”? Se on viisas välttely

Auto: sama kuin ennenkin, mutta nuorempi. Väri: punainen. Muut toiveet? Liikkuu. Erityistä: tilaa koiralle.

Netti ei anna informaatiota, vaan kirjain- ja numerosarjoja. 1.9. SDI tai PwD tai 5X. On myös 2.0i LS 4wd 5d. Löytyy sellainenkin kuin 1.9 TDi PwD X-line 4d. On autoja kaikilla herkuilla. Et tiennytkään lukevasi keittokirjaa.

– Haluaako kukaan, että naiset ostavat autoja? Mitä tämä pottuilu oikein on?
– Ne on autojen ominaisuuksia.
– En halua mitään ominaisuuksia! Haluan auton, joka kulkee!
– Voin tulla mukaan katsomaan autokauppaan.
– Varjele minua autokaupoilta! Ei autokauppaan!
– Sun täytyy kuitenkin jostain valita.
– Ihan sama!

Täyden kympin mies ei ala saarnata eikä tärkeillä, vaan ymmärtää yskän. Autokauppaan vain omilla ehdoilla, jos sittenkään. Paras tapa edistää asiaa on olla sanomatta mitään. Odotetaan sykkeen laskemista. Ainoa herkku mikä tätä autonostajaa nyt kiinnostaa on berliininmunkki ja kahvi.

Otat seuraavana viikonloppuna mukaan tyttökaverin, käytte katselemassa, ja liikkuva auto löytyy ilman myyntipuheita. Aina lähtee käyntiin. Pitkät valot eivät ole löytyneet vieläkään, mutta onneksi on tulossa kesä.

Konfliktien hallinta on parisuhteiden kestävyyden kannalta se kaikkein oleellisin asia. Riitojen tutkijoista tunnetuimpia on psykologian professori John Gottman, joka keräilee ”ilkeyksiä, joita avioparit heittelevät toisilleen”.

On pareja, jotka saattavat hankalat asiansa eteenpäin jouhevasti, kun taas toiset ryntäävät konfliktin tullen räiskimään suhdettaan palasiksi kaikin keinoin. Mutta mikä estää heittämästä toiselle ilkeyttä, joka keikkuu kielen päällä? Mikä estää pahat sanat ja saa vastaamaan toiselle: ”Ei se mitään”? Se on viisas välttely.

Mukiinmenevällä pohjalla olevassa parisuhteessa sillä ei ole niin väliä, kumpi on oikeassa tai kumpi teki virheen

Tutkijat ovat tottuneet pitämään vaikeiden aiheiden välttelyä parisuhteiden ongelmana, mutta ikääntyvissä parisuhteissa välttely toimii juuri päinvastoin (siirryt toiseen palveluun).

Mukiinmenevällä pohjalla olevassa parisuhteessa sillä ei ole niin väliä, kumpi on oikeassa tai kumpi teki virheen. Ikääntyessä muutenkin tunteiden hallinta vahvistuu ja motiivi merkittävien elämysten kokemiseen yhdessä voimistuu.

Ikääntyvissä parisuhteissa vaikeiden asioiden välttely on tietoista keskustelun ohjaamista myönteisiin, parisuhdetta ylläpitäviin tekniikoihin: ”Sovitaan, että tästä ei päästä sopuun, mutta milloin me syödään?”

Stressihormonitasot madaltuvat, parisuhdetyytyväisyys kasvaa ja yleinen hyvinvointi kohenee, kun kyetään elämään harmoniassa ja tutuissa rutiineissa. 

Ikääntyvät osaavat siivota elämästään turhakkeet pois, sillä ne eivät kiinnosta. Kun elinvuosia on enemmän takana kuin edessä, turhiin kotkotuksiin ei viitsitä lähteä. Kiivas sananvaihto ja oman kannan puolustaminen on turhaa, eikä se johda minnekään.

Kun heität toisen tuomat tuliaiset vahingossa roskien mukana menemään, ja hän vastaa myötätuntoisesti ”no voi sentään”, olet tunnistanut täyden kympin.

Silloin voit kertoa hänelle aina ihan kaiken.

Heli Vaaranen

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, sosiaalitieteilijä ja psykoterapeutti. Hän johtaa Väestöliitossa parisuhdepalveluita. Vaarasen intohimona on saada eronneet parit rauhanneuvotteluun ja rakentaa uusia alkuja pareille parisuhdekriisien jälkeen. Hän kehottaa sinkkuja välttämään nolla-aikaa.