Mätsäyksestä eli naamatusten kohtaamisesta apu työn hakuun – "Kenenkään ei tarvitse pönöttää"

Työllisyyskurssilaiset haastoivat työnantajat aamukahville Savonlinnassa.

Kotimaa
Työnhakijat ja työnantajat keskustelemassa mätsäyksessä Savonlinnassa.
Jarmo Nuotio / Yle

SavonlinnaTyönantajille oli torstaina tarjolla ilmaiset aamukahvit Savonlinnassa, mutta vain muutama kutsutuista ehti paikalle. Kutsujia, eli työnhakijoita tilanne harmitti, mutta toisaalta paikalle tulleille riitti mätsäystilaisuudessa sitten sitäkin enemmän juttuseuraa.

Mätsäyksessä tarkoituksena on saada työnhakija ja työnantaja tutustumaan toisiinsa kasvotusten, totesi Timo Ruuskanen. Hän on yksi tilaisuuden järjestäjiä, eli Osaan ja pystyn -hankkeen kurssilaisista.

– Henkilökohtainen lähestyminen, oman itsensä ja naamansa tuominen tykö on se tapa, jolla pystytään menemään eteenpäin. Tällainen mätsääminen tarjoaa erinomaisen tilaisuuden henkilökohtaiseen kontaktiin.

Tilaisuuteen työnantajan edustajana tullut suunnittelija Tommi Pälli Kaakkoi-Suomen ammattikorkeakoulusta hymyilee, sillä tilaisuudesta löytyi myös ammattilainen, jolle voisi olla käyttöä jatkossa.

– Ajatukset kohtasivat heti, meillä on tarvetta ja täältä löytyi myös osaaja, jolla olisi osaamista ja näkemystä. Nyt täytyy miettiä, miten yhteistyötä voitaisiin jatkaa.

Työllistymiseen kokeillaan montaa keinoa

Osaan ja pystyn -hanke on vain yksi keinoista, joilla pyritään saamaan työtä tarvitseva työhön. Projektiasiantuntija Anne Innanen Etelä-Savon ELY-keskuksesta ei halua laittaa keinoja tärkeysjärjestykseen.

– Tämä on uudenlainen keino saattaa tarpeet kohtaamaan. Osa työllistyy perinteisin keinoin, mutta minun mielestäni on hienoa, että löytyy myös valmiutta kokeilla uusia keinoja.

Tämä on kuitenkin vain yksi verkoista, joita on veteen heitetty. Kontakteja yritetään luoda mahdollisimman monella tavalla ja moneen suuntaan.

Timo Ruuskanen

Ruuskaselle tämä mätsäys ei vielä tuonut uutta työtä, mutta kirvestä ei ole heitetty kaivoon.

– Kurssille hakeutujat ovat kaikki omien alojensa ammattilaisia. Tämä on kuitenkin vain yksi verkoista, joita on veteen heitetty. Kontakteja yritetään luoda mahdollisimman monella tavalla ja moneen suuntaan.

Mätsäyksessä on tulevaisuutta

Etelä-Savossa on järjestetty viisi Osaan ja pystyn -kurssia viime syksyn jälkeen. Kursseille on osallistunut 60 henkilöä, joista ainakin 20 on myös työllistynyt. Työllistäjien joukossa on sekä isoja että pieniä yrityksiä. Kurssien kautta on myös löytynyt täysin uusia työpaikkoja, sanoo Innanen.

– Kun kurssilaiset ja työnantajat ovat päässeet keskustelemaan, työnantajat ovat heränneet myös huomaamaan uudenlaisia tarpeita. Silloin voittajia ovat kaikki.

Tämä on nouseva tapa tehdä töitä, ei kaiken tarvitse olla niin tiukkapipoista.

Tommi Pälli

Mätsäyksessä on jotain, jolle on tarvetta, pohtii Tommi Pälli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

– Luulen, että tämä on nouseva tapa tehdä töitä, ei kaiken tarvitse olla niin tiukkapipoista. Kun turvallisessa ympäristössä, jossa kenenkään ei tarvitse pönöttää, pääsee juttelemaan kasvotusten tai porukassa, silloin pääsee keskittymään ihan eri tavalla itse asiaan ja henkilöön.