Koe uusi yle.fi

Pirjo Hujalan kauden game 73 – kun JYP pelaa, Hujala on katsomossa

JYP pelaa tänä iltana jääkiekon pronssista, ja katsomossa on tietenkin myös todellinen JYP-lady Pirjo Hujala. Hänelle kertyy kaudessa saman verran otteluita kuin pelaajille.

JYP
Pirjo Hujala.
Titta Puurunen / Yle

Kun Pirjo Hujala asteli 90-luvun alussa katsomoon ensimmäiseen JYP-otteluunsa hän ei tiennyt, mihin se johtaisi. Alkuun hän kävi muutamassa pelissä kaudessa, mutta se ei pitkään riittänyt.

Noin vuodesta 1995 lähtien Hujala on käynyt JYPin peleissä omien sanojensa mukaan "aika paljon". Sen verran paljon, että toissa kaudella häneltä jäi näkemättä yhden käden sormilla laskettava määrä otteluita, ja viime kaudella hän oli katsomossa kaikissa 73 pelissä.

Tänä vuonna tahti on ollut sama kuin viime kaudella. Yksi vieraspeli on jäänyt väliin, mutta pronssiottelu nostaa nähtyjen pelien määrän 73:een.

– En ole pelien määrää itse laskenut, mutta onhan tämä viime vuosina mennyt vähän överiksi, Hujala nauraa.

Otteluissa Hujalalla on yllään lapsilta lahjaksi saatu Jari Jääskeläisen pelipaita. Jääskeläisen paita sopiikin Hujalan profiiliin, sillä Jääskeläinen pelasi JYPin riveissä 555 runkosarjaottelua.

Autoon tulee kilometrejä kyllä.

Pirjo Hujala

Vieraspeleihin Hujala matkustaa fanibussissa, jos se vaihtoehto on tarjolla. Jollei ole, hän ajaa itse.

– Autoon tulee kilometrejä kyllä. Kun kävin huollossa, ihmettelivät, että mistä näin paljon kilometrejä tulee, Hujala naurahtaa.

Mutta miksi? Miksi Hujala ajaa kerran toisensa jälkeen Ouluun, Turkuun, Lappeenrantaan...?

– Se on se pelin jännitys. Tunnelma hallissa on aivan toista kuin jos katsoo samaa peliä kotona televisiosta. Baarissa taas, ei siellä pysty keskittymään johonkin peliin, Hujala sanoo. Ja nauraa päälle.

Hujala katsoo kuitenkin pelejä myös kotona televisiosta. Niitä samoja JYPin pelejä, jotka hän on jo hallin lehtereiltä nähnyt.

– Lähinnä sen takia, että oppisi vihdoin jotain siitä taktiikasta ja pelistä pelinä. Että kuulee selostajien selostukset ja studion kommentit tilanteista, se on sellaista opiskelua.

Mitä olen voitettuja pronssipelejä nähnyt, niin näyttää se pelaajille kelpaavan.

Pirjo Hujala

Jääkiekon Liigassa pronssi tuntuu jostain syystä olevan huomattavasti himmeämpää kuin samanvärinen mitali monessa muussa lajissa. Hujala ei sitä aivan sulata.

– Se on mitali kuitenkin, ja osa sitä Liigan kärjen järjestyksen määrittelyä. Ja mitä olen voitettuja pronssipelejä nähnyt, niin näyttää se pelaajillekin kelpaavan.

– Kaksi vuotta sitten Raumalla [Eric] Perrinin viimeinen peli oli huikea juttu, samoin kun Kalle Koskisen ja Sinuhe Wallinheimon viimeiset pelit, hän jatkaa.

JYPin ja HIFK:n pronssipeliä Hujala pitää vaikeasti ennakoitavana, mutta arvelee, että tiukka ottelu on tulossa.

– JYP vie sen 3-2 varsinaisella peliajalla. Se on sellainen sopiva lukema, ja päästään ajoissa juhlimaan, hän nauraa.

Täydellisyyden kruunaa se, että JYP voittaa.

Pirjo Hujala

Jännitys, se sana toistuu Hujalan puhuessa JYPistä. Ja parhaasta mahdollisesta ottelusta, täydellisestä kiekkoelämyksestä.

– Jännityshän se on joka kiehtoo. Täydellisyyden kruunaa se, että JYP voittaa – mieluummin niin, että nousee tappion puolelta. Vaikka kyllä niitä tappiopelejäkin on nähty aika paljon, Hujala sanoo, ja nauraa taas.

Kauden aikana joukkue tulee katsojalleen tutuksi. Vaikka Hujala sanoo, että hän ei henkilökohtaisesti tunne ketään JYPin pelaajista, eikä ole monen kanssa koskaan keskustellutkaan, hän tuntee pelaajat luistelutyylistä.

– Ei siinä numeroa tarvitse nähdä, että tunnistaa.

Alle kouluikäisenä papan kanssa kuunneltiin radiosta Suomi-Ruotsi maaottelua.

Pirjo Hujala

Penkkiurheiluinnostuksensa Hujala arvelee alkaneen jo lapsuudesta.

– Jo alle kouluikäisenä papan kanssa kuunneltiin radiosta Suomi-Ruotsi maaottelua, ja yhdessä jännitettiin. Siihen aikaan ei telkkaria ollutkaan, mutta kaiken maailman kisat tuli seurattua radiosta, hän sanoo.

Vaikka urheilun seuraamisen keskiössä on, no, urheilu, se on tuonut muutakin.

– Pelireissuilta on tullut paljon uusia ystäviä.