Mikkeliläinen Veli Liikanen pyrkii vihreiden varapuheenjohtajaksi – Itä-Suomi muutenkin näkyvästi ehdolla

Veli Liikanen toisi vihreiden varapuheenjohtajistoon erityisesti nuoriso- ja ympäristöasioiden tuntemusta.

Kotimaa
Veli Liikanen
Vihreiden Mikkelin kaupunginvaltuutettu Veli Liikanen hakee vihreiden varapuheenjohtajaksi. Liikanen on kahden lapsen isä.Teemu Saintula / Yle

Itä-Suomi on vahvasti esillä vihreiden puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajakisoissa tähän saakka.

Viimeisimpänä mikkeliläinen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Veli Liikanen kertoo ilmoittautuvansa kamppailemaan vihreiden varapuheenjohtajan paikasta.

– Minusta vihreät saa sanavalmiin ja perehtyvän varapuheenjohtajan, joka tuntee koko maan tilanteen hyvin, 38-vuotias Liikanen lupaa.

Liikanen on toiminut neljä vuotta vihreiden puoluehallituksessa.

Jos varapuheenjohtajuus tulee Etelä-Savoon ja Kaakkois-Suomen vaalipiiriin, on selvää, että se lisää meidän näkyvyyttä ja vaikutusmahdollisuuksia.

Heli Järvinen

Vaikka puoluejohdon toimintakenttänä on koko maa, jokainen alue haluaisi saada oman edustajansa puolueen johtotehtäviin. Vihreiden savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen sanoo antavansa tukensa Liikaselle varapuheenjohtajaksi.

– Jos varapuheenjohtajuus tulee Etelä-Savoon ja Kaakkois-Suomen vaalipiiriin, on selvää, että se lisää meidän näkyvyyttä ja vaikutusmahdollisuuksia, Järvinen korostaa.

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana toimiva Järvinen sanoo olevansa tyytyväinen nykyisiin tehtäviinsä, eikä itse aio pyrkiä puolueensa puheenjohtajistoon.

Varapuheenjohtajan paikka on ehdokkaalle selvä noste.

– Varapuheenjohtaja pääsee puolueen ytimeen, Liikanen huomauttaa.

Krista Mikkonen harkitsee, Touko Aaltoa odotetaan

Itä-Suomi näkyy vankasti ennakkospekuloinneissa. Vihreiden joensuulainen kansanedustaja Krista Mikkonen on kertonut harkitsevansa puolueensa puheenjohtajaksi pyrkimistä. Mikkonen on luvannut kertoa päätöksensä viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.

Moni odottaa vihreiden varapuheenjohtajan jyväskyläläisen Touko Aallon ilmoitusta. Aallon tilanne on mielenkiintoinen, koska hän ei voi enää olla ehdolla varapuheenjohtajana kausien tullessa täyteen. Aalto ilmoitti STT:lle torstaina, että hän tekee päätöksensä puheenjohtaja-asiasta luultavasti toukokuun alussa. Aalto on käynyt koulunsa peruskoulusta lukioon Joensuussa. Aalto on syntynyt Savonlinnassa.

Helsinkiläinen vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo tavoittelee puheenjohtajan paikkaa. Ohisalo valmistelee väitöskirjaa leipäjonoista Itä-Suomen yliopistossa.

Vihreiden puheenjohtajakisaan ovat ilmoittautuneet Ohisalon lisäksi helsinkiläinen Emma Kari ja tamperelainen Olli-Poika Parviainen.

Varapuheenjohtaja taaplaa tyylillään

Varapuheenjohtajakisaan ovat Veli Liikasen lisäksi ilmoittautuneet Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja ja vihreiden nuorten puheenjohtaja Jaakko Mustakallio sekä helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Kaisa Hernberg.

Toiselle kaudelleen Mikkelin kaupunginvaltuustoon valittu Liikanen uskoo, että varapuheenjohtajakisaan tulee yhteensä mukaan 8—10 ehdokasta.

Jos Liikanen valitaan varapuheenjohtajaksi, hän uskoo matkojen Helsinkiin ja muualle Suomeen ainakin kaksinkertaistuvan kuukaudessa. Tällä hetkellä puoluehallitus työllistää miestä 3—4 viikon välein.

Olen nuorisotutkija ja tunnen nuorten elinoloihin ja tulevaisuuteen liittyvät asiat hyvin.

Veli Liikanen

Liikasen mukaan varapuheenjohtajuuteen käytetty aika riippuu monesti varapuheenjohtajan tyylistä ja tavasta toimia. Liikanen toteaa, että varapuheenjohtajana hän haluaisi vahvistaa ja voimauttaa puolueen kenttätoimintaa.

Nuoriso ja ympäristö edellä

Liikanen korostaisi varapuheenjohtajana puolueensa arvoista erityisesti koulutus- ja nuorisoasioita. Liikanen työskentelee tutkijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juveniassa.

– Toisin asiantuntijuutta erityisesti ympäristö- ja nuorisopuolelle. Olen nuorisotutkija ja tunnen nuorten elinoloihin ja tulevaisuuteen liittyvät asiat hyvin.

Liikanen on toiminut ilmasto- ja ympäristöjärjestöissä reilun kymmenen vuoden ajan. Hän veisi muualle Suomeen tiedoksi erityisesti Etelä-Savon uusiutuvan energian kokeiluja.

– Niillä on iso rooli tulevaisuudessa.

Liikanen on syntyisin Mikkelistä. Hän on valmistunut maisteriksi biologian alalta Jyväskylän yliopistosta.

Liikanen on naimisissa ja kahden lapsen isä. Liikanen kertoo olevansa peliharrastaja ja rakastavansa jalkapalloa.

Juttuun lisätty perjantaina 21.4. kello 13.27 tieto Touko Aallon päätöksenteon aikataulusta.