Koe uusi yle.fi

Presidentti Sauli Niinistö Ylen podcast-sarjassa: Minä uskon, että eurooppalaisuus ei kuole koskaan

"Euroopassa on ollut sellaista henkeä, että turvallisuus on ulkoistettu Natolle", arvioi presidentti Niinistö Ylen uudessa Haloo Eurooppa -keskustelusarjassa

Euroopan unioni
Presidentti Sauli Niinistö kertoi Kiinan presidentin vierailusta virka-asunnollaan Mäntyniemessä Helsingissä 6. huhtikuuta.
Presidentti Sauli Niinistö kertoi Kiinan presidentin vierailusta virka-asunnollaan Mäntyniemessä Helsingissä 6. huhtikuuta.Seppo Samuli / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö uskoo vakaasti, että Eurooppaa ravistelevista haasteista huolimatta eurooppalaisuus on niin syvällä, etteivät ongelmat herkästi horjuta EU:ta.

– Minä uskon, että eurooppalaisuus ei kuole koskaan, Niinistö sanoo.

Niinistön lempilapsi Suomessa, Euroopassa ja kansainvälisesti on turvallisuus. Turvallisuusvaje tai sen kokeminen on muokannut jo useita vaalituloksia.

Myrskyn silmässä Euroopassa ovat siirtolaiset ja maahanmuuttajat, joihin kohdistuu epäluuloja ja vihaa viime vuosien terrori-iskujen ja islamin pelon takia. Presidentti Niinistö lisää listaan tietysti Venäjän.

– Euroopassa on ollut sellaista henkeä, että turvallisuus on ulkoistettu Natolle. Mutta muutoksen on tapahduttava näiden pelkojen vuoksi. Millainen on sellainen unioni, joka ei primääristä asiasta eli turvallisuudestaan pitäisi huolta? presidentti kysyy.

Niinistö ei hyväksy EU:lta turvallisuusratkaisuksi sitä, että Suomen kaltaisen valtion ainoa tie olisi liittyä Natoon.

Kuuntele lisää Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ajatuksia Euroopasta ja eurooppalaisuudesta Haloo Eurooppa -podcastista. Voit kuunnella täältä myös sarjan muita osia, joissa Ylen EU-erikoistoimittajan Susanna Turusen kanssa keskustelevat Lenita Airisto ja Aku Louhimies.