1. yle.fi
  2. Uutiset

Sijoittajan kauhuskenaario: Ranskan vaalitulos käynnistäisi euroalueen hajoamisen

Ranskan vaaleissa neljästä pääehdokkaasta kaksi on EU-vastaisia. Maan on silti vaikea, jollei mahdoton, erota eurosta.

talous
Francois Fillonin kannattajia vaalitilaisuudessa Marseillessa 11. huhtikuuta.
François Fillonin kannattajia Marseillessa.Sebastien Nogier / EPA

Äärioikeistolainen Marine Le Pen ja vasemmistoradikaali Jean-Luc Mélenchon. Siinä kauhupari Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle (siirryt toiseen palveluun) markkinoiden näkökulmasta.

Jos nämä kaksi voittavat vaalien ensimmäisen kierroksen sunnuntaina, markkinoilla alkaa tapahtua, ranskalainen Amundi-varainhoitoyhtiö arvioi. Sijoittajat alkaisivat valmistautua Ranskan eroon eurosta, vaikka ero olisi käytännössä hyvin vaikea ja hidas toteuttaa (siirryt toiseen palveluun).

Sijoittajat ovat jo jonkin aikaa pitäneet EU:n hajoamista kaikkein suurimpana uhkana maailmantaloudelle (siirryt toiseen palveluun).

Kummankin äärilaidan ehdokas on painajainen sekä EU:n että vapaakaupan näkökulmasta. Le Pen haluaa Ranskan irti eurosta. Mélenchon taas vaatii EU:n perussopimusten uudistamista ja Euroopan keskuspankin itsenäisen aseman heikentämistä.

– Se [Le Penin ja Mélenchonin voitto vaalien ensimmäisellä kierroksella] olisi pahin vaihtoehto kaikelle: Euroopalle, valtionlainojen koroille, osakemarkkinoille, Amundin tutkimus- ja strategiajohtaja Philippe Ithurbide sanoo.

Näiden kahden ehdokkaan yhteenlaskettu kannatus on nyt yli 40 prosenttia.

Neljä ehdokasta kahden sijaan

– Tilanne näissä vaaleissa on poikkeuksellinen, koska on neljä tasavahvaa ehdokasta, kun yleensä on ollut vain kaksi ehdokasta, Ithurbide sanoo.

Ehdokkaiden kannatusluvut ovat poukkoilleet viime viikkoina. Se hermostuttaa sijoittajia. Kannatuserot mahtuvat virhemarginaaliin.

Britannian Brexit-äänestyksen ja Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen sijoittajien luottamus myös itse gallupeihin on horjunut. Markkinoilla järkeillään, että kuka tahansa voi lopulta voittaa.

Risto Murto
Ranskan on käytännössä mahdotonta erota eurosta ainakaan kovin nopeasti, eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo. Eläkeyhtiöt ovat suurimpia sijoittajia Suomen markkinolla.Yle

Parlamenttivaalit toimivat puskurina

Eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto huomauttaa, että Ranskan kesäkuussa pidettävät parlamenttivaalit toimivat joka tapauksessa puskurina presidentinvaalien tulokselle.

Käynnistääkseen Ranskan eron yhteisvaluutta eurosta presidentin pitäisi ensin muuttaa perustuslakia – Ranskassa EU-jäsenyys on kirjattu perustuslakiin – ja järjestää kansanäänestys.

Siihen hän tarvitsisi parlamentin enemmistön tuen. Le Penin Front National -äärioikeistopuolueella on tätä nykyä vain kaksi edustajaa parlamentissa. Puolueen pitäisi voittaa 289 paikkaa saadakseen enemmistön.

– Kävisikö siinä kuten Trumpille näyttää käyvän, että institutionaaliset rajoitteet tulevat vastaan? Vaikka olet presidentti, niin asioiden dramaattinen muuttaminen on vaikeaa, Risto Murto huomauttaa.

Hermostuminen näkyy jo ennen vaaleja

Ranskan vaaleihin liittyvät riskit ovat näkyneet korko- ja valuuttamarkkinoilla jo jonkin aikaa.

Maan valtionlainojen korko pysytteli vuosikausia lähes euroalueen toisen suurmaan, Saksan, korkojen tuntumassa aina viime vuoden lopulle saakka.

Nyt korkoero suhteessa Saksaan on pysynyt suurena jo kuukausia. Ranska joutuu siis maksamaan velalleen selvästi isompaa korkoa kuin aikaisemmin.

Muutokset kannatusluvuissa välittyvät korkoihin lähes välittömästi. Kun Jean-Luc Mélenchon alkoi kuroa vaalien ennakkosuosikkeja Le Peniä ja Emmanuel Macronia kiinni kannatusluvuissa pari viikkoa sitten, korkoero repesi.

ehdokas ja kannattajia lippujen kanssa
Keskustan ehdokkaan Emmanuel Macronin vaalitilaisuus.Yoan Valat / EPA

Euron arvo on heikentynyt

Euron arvo on jo nyt heikentynyt Ranskan vaaleihin liittyvien riskien vuoksi. Kuukauden ajan sen arvo suhteessa sijoittajien tämänhetkiseen suosikkivaluuttaan jeniin ja Yhdysvaltojen dollariin on heikentynyt.

Sijoittajat ennakoivat, että jos tiukan äärilinjan edustaja voittaa vaalit, Ranskan kyky ja halu viedä talousuudistuksia läpi heikkenee.

– Hyvää tilanteessa on se, että Euroopasta tulee joka tapauksessa puheenaihe ensimmäisen ja toisen kierroksen välillä. Epävarmoja äänestäjiä on paljon, ja ehdokkaiden erot ovat suurimmat juuri Eurooppa-asioissa, Ithurbide arvioi.

Varman Risto Murto ei usko Ranskan lähtevän eurosta.

– Se on hyvin epätodennäköistä, vaikka siitä puhuttaisiinkin. Se on kerta kaikkiaan tehty hyvin vaikeaksi Ranskan poliittisessa päätöksentekojärjestelmässä, Murto sanoo.

Tiina Helenius
Riemu ei lopu Ranskan vaaleihin. Italiassa on vaalit ensi keväänä, mutta ennenaikaiset vaalitkin voidaan nähdä, kun Peppe Grillon populistit ovat nosteessa, muistuttaa Helenius. Yle

Osakekurssit ovat pitäneet pintansa

Toistaiseksi vaaleihin liittyvä epävarmuus ei ole näkynyt ranskalaisten yritysten ja pankkien osakkeissa.

Markkinat luottavat kuitenkin pohjimmiltaan siihen, että ranskalaiset eivät lopulta äänestä äärilaitoja vaan valitsevat voittajaksi jommankumman keskustaa edustavan ehdokkaan, Macronin tai François Fillonin.

– Ranskan taloudelliset näkymät ovat parantuneet ja yritykset tekevät investointipäätöksiä. Uudella presidentillä on mahdollisuus vauhdittaa talous kasvuun, Amundin Ithurbide sanoo.

Perjantaina ranskalaisosakkeet laskivat 0,4 prosenttia, kun markkinoilla levisi huoli että äärilaitoja edustavat Le Pen ja Mélanchon selviävät vaaleissa toiselle kierrokselle.

Paniikki voi jäädä lyhyeksi

Jos sijoittajien pahimpana pitämä vaihtoehto toteutuu ja poliittisten äärilaitojen ehdokkaat pääsevät toiselle kierrokselle, syntyy markkinoilla paniikki.

– On selvää, että jonkinmoinen turbulenssi ainakin lyhellä aikavälillä syntyisi, Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius sanoo.

Tilanne voi tasoittua, kun sijoittajat alkavat alkujärkytyksen jälkeen kiinnittää huomiota maailman ja Euroopan talouden yleiseen kehitykseen. Näin kävi sekä Brexitin että Trumpin vaalivoiton jälkeen.

Murron mielestä markkinareaktioita on vaikea ennustaa.

– Yleinen taloustilanne Euroopassa on parantunut ja olemme myös oppineet sietämään yllätyksiä Brexitin ja Trumpin jälkeen.

Lue:

Kävi vaaleissa miten tahansa, Ranska on ajautumassa poliittiseen sekasortoon

Yle TV1 seuraa Ranskan presidentinvaaleja suorissa erikoislähetyksissä

Lue seuraavaksi