yle.fi-etusivu

"Näitä aarteita ei ole Pohjoismaissa ennen nähty" – Eunukin sinetillä oli tärkeä rooli Kiinan keisarin avioelämässä

Toistasataa ainutlaatuista taide-esinettä Pekingin Kielletystä kaupungista on nähtävillä Tampereen museokeskuksessa Vapriikissa, yksi niistä on pääeunukin tärkeä sinetti.

Museokeskus Vapriikki
Yle Uutiset Pirkanmaa: Kielletty kaupunki Tampereella
Yle Uutiset Pirkanmaa: Kielletty kaupunki Tampereella

Pekingin Kielletty kaupunki oli viiden vuosisadan ajan salattu vallan keskus. Tampereelle on Kiinan palatsimuseon valtavista kokoelmista lennätetty toistasataa esinettä: koruja, taidetta, posliinia, keramiikkaa ja jopa yksi keisarin valtaistuinkin. Aarteita, joita Pohjoismaissa ei ole ennen esitelty.

Eunukit olivat merkittävä osa keisarillista arkea. Vapriikin näyttelypäällikön Marjo-Riitta Saloniemen mukaan erittäin tärkeää osaa on näytellyt näyttelyssä mukana oleva pieni leimasin, jota käytti hovin pääeunukki.

– Pääeunukki järjesteli keisarin avioelämää ja seuraelämää, ja hän oli aina selvillä siitä, kenet keisari halusi seurakseen. Ei ollut niin, että siitä vain sovittiin, vaan kohtaamisesta tehtiin hyvin tarkat asiakirjat.

Asiakirjojen tunnollinen leimaaminen on tärkeää varsinkin silloin, jos haluttiin tämän kohtaamisen johtavan keisarillisen perillisen syntymään, kertoo Marjo-Riitta Saloniemi.

– Kaikki dokumentit leimattiin tosi tarkkaan, koska naisen, joka synnytti keisarille pojan, asema hovissa oli paljon turvatumpi kuin aikaisemmin.

Lue myös: Kielletyn kaupungin yltäkylläinen hovielämä esittäytyy Tampereella
Katso tv-uutisjuttu Kielletyn kaupungin elämää esittelevästä näytelystä.